Αφιερώματα - Ορος Βόρας, το βουνό που ενώνει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια (Βίντεο)

11-11-2017 09:30 / 2508 προβολές
Αφιερώματα - Ορος Βόρας, το βουνό που ενώνει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια (Βίντεο)

Ο Βόρας είναι οροσειρά ευρισκόμενη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και εκτείνεται και στις 2 χώρες. Αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή του νομού Πέλλας στα νότια, με το Μορίχοβο της πΓΔΜ στα βόρεια και εκτείνεται ως τα όρια του νομού Φλώρινας. Υψηλότερη κορυφή του είναι το Καϊμάκτσαλαν, που στα 2.524 μ. αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Παρακείμενες κορυφές είναι οι Στάρκωφ Γκρομπ (1.876 μ) and Ντομπροπόλε (1.700 μ).


Το Όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο και το Σμόλικα.

Η ψηλότερη κορυφή είναι το Καϊμάκτσαλαν ή Καϊμάκι με 2.524 μέτρα. Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά Πίνοβο (2.156 μέτρα) και Τζένα (2.182 μέτρα), τα οποία αποτελούν τμήμα της ίδιας οροσειράς. Καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Στον Βόρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.Βόρεια της Όρμας Αλμωπίας εκτείνεται το Μαύρο Δάσος του Βόρα με πυκνή βλάστηση.
Από τις δυτικές πλαγιές του Βόρα πηγάζει ο Μογλενίτσας, από τον οποίο πριν τα αποστραγγιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πεδιάδα των Γιαννιτσών τμήμα του είναι ο Λουδίας, και από τις νότιες ο ποταμός Εδεσσαίος.
Το όνομα της ψηλότερης κορυφής, Καϊμακτσαλάν, σημαίνει Γη "Απαλή σαν Κρέμα". Κατά μια άλλη εκδοχή το όνομά σημαίνει και «λευκή κορυφή»

Πηγές : Βικιπαίδια / Flycamera Thessaloniki