Πόσο ασυνήθιστο είναι το ρεκόρ θερμοκρασίας τριών συνεχομένων ετών το 2016, και θα συνεχίσει η ζεστή ακολουθία το 2017;

01-24-2017 10:30 / 1698 προβολές
Πόσο ασυνήθιστο είναι το ρεκόρ θερμοκρασίας τριών συνεχομένων ετών το 2016, και θα συνεχίσει η ζεστή ακολουθία το 2017;

Πόσο ασυνήθιστο είναι το ρεκόρ θερμοκρασίας τριών συνεχομένων ετών το 2016, και θα συνεχίσει η ζεστή ακολουθία το 2017;

Συγγραφέας: Jessica Blunden

 

Κοιτάζοντας πίσω στην παγκόσμια θερμοκρασία της Γης κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών ... 2014: ρεκόρ ζέστης-ουαου! 2015: ρεκόρ ζέστης-ουαου !! 2016: ρεκόρ ζέστης-ο χριστός και η παναγία !!!

Το 2016, η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε σε ύψη ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ένα αξιοσημείωτο περιστατικό που σπάνια έχει συμβεί στα 137 χρόνια αρχεία του NOAA και ένα που δεν έχουμε δει από το σερί των ρεκόρ ζέστης (τότε) του 1939, του 1940 και 1941.

Η παγκόσμια θερμοκρασία κάθε έτους σε σύγκριση με το μέσο όρο του εικοστού αιώνα 1880 - 2016. Τα τρία θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί (2014-16) απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα. Το τελευταίο ρεκόρ ζέστης "three-peat" ήταν η περίοδος 1939-41. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυτά τα χρόνια δεν κατατάσσονται καν στο τοπ 30 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί. Γράφημα από NOAA Climate.gov, με βάση τα δεδομένα από το NCEI's Climate at a Glance.

Αυτά τα χρόνια, τα οποία κατατάσσονται  ως το  τρίτο θερμότερο, δεύτερο θερμότερο, και το πιο ζεστό, αντίστοιχα, το 1941, τώρα κατατάσσονται  στην  64η, 50η και 38η θέση ως τα πιο θερμά σήμερα. Αλλά πίσω στο τρέχον σερί ... Πώς συνέβη αυτό;

Αν μαντέψατε στην μακροπρόθεσμη αλλαγή του κλίματος Ναι! Αν μαντέψατε στο Ελ Νίνιο-Ναι! Επίσης σωστό. Αν μαντέψατε σε υπερπανσέληνους, συγγνώμη,  αλλά όχι τόσο πολύ.

Το παρασκήνιο

Καταρχάς, η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται με μέσο ρυθμό 0,13 ° F κάθε δεκαετία από την έναρξη αρχείου το 1880 και περισσότερο από το διπλάσιο ρυθμό (0,31 ° F), αν σκεφτεί κανείς τον τελευταίο μισό αιώνα και μόνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μακροχρόνια αύξηση της θερμοκρασίας.

Δεύτερον, οι φυσικοί κύκλοι του κλίματος, ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι το Ελ Νίνιο-Νότια Ταλάντωση (ENSO),που οδηγεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξηθούν προσωρινά (Ελ Νίνιο) ή  να μειωθούν (Λα Νίνια). Σε γενικές γραμμές, όσο ισχυρότερο είναι το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια, τόσο μεγαλύτερος θα είναι  ο αντίκτυπος στην μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Με την πάροδο του χρόνου, οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο και Λα Νίνια ισορροπούν το ένα το άλλο, έτσι ώστε η καθαρή επίδραση στη μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας είναι αμελητέα.

Μηνιαίες αποκλίσεις θερμοκρασίας από τον μέσο όρο χρώματος που κωδικοποιείται από το θερμό (κόκκινο, το Ελ Νίνιο) και κρύο (μπλε, Λα Νίνια) φάσεις του Ελ Νίνιο-Νότια Ταλάντωση που επηρεάζουν το κλίμα ανά εποχή. Οι μήνες του Ελ Νίνιο και Λα Νίνια τείνουν να είναι θερμότεροι ή ψυχρότεροι, αντιστοίχως, από τους κοντινούς τους γείτονές τους. Γράφημα από NOAA NCEI .

Η ιστορία

Κοντά στο τέλος του 2014, ένα από τα ισχυρότερα  Ελ Νίνιο τουλάχιστον από τα μέσα του 20ου αιώνα, και το ισχυρότερο από το 1998, εμφανίστηκε στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και διήρκεσε μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2016. Έτσι, όχι μόνο ήταν ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, αλλά ήταν και η  μεγαλύτερη διάρκεια  από όταν το Κέντρο Κλιματικής Πρόβλεψης άρχισε να παρακολουθεί το φαινόμενο το 1950. Αυτή η ακραία ένταση και διάρκεια οδήγησαν στην πτώση των ετήσιων και μηνιαίων παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασίας. Και όταν έπεσαν, έπεσαν σκληρά.

Ετήσιες θερμοκρασίες

Με μερικούς μήνες στη φάση του Ελ Νίνιο στο τέλος του έτους -αλλά εξακολουθεί να είναι αδύναμο σε αυτό το σημείο-το 2014 έσπασε το ρεκόρ του 2010 (άλλη μια χρονιά με το Ελ Νίνιο με την ευκαιρία) κατά 0,07 ° F.
Το Ελ Νίνιο συνέχισε να ενισχύετε όλο το 2015 και ήταν από τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί μέχρι το τέλος του έτους .Με όλη την επιπλέον θερμότητα να διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα από τον ωκεανό, το 2015 έσπασε το ρεκόρ του 2014 κατά 0.29 ° F, το ευρύτερο περιθώριο που υπάρχει στο αρχείο

Παγκόσμιες θερμοκρασίες  επιφάνειας για το 2014, το 2015 και το 2016. Παρόλο που κάθε διαδοχικό έτος έκανε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, διαφορετικά μέρη βιώσαν διαφορετικά επίπεδα ζέστης κάθε χρόνο. NOAA Climate.gov εικόνα με βάση NCEI χάρτες.

Το Ελ Νίνιο άρχισε να εξασθενεί γύρω στις αρχές του 2016, ενώ επισήμως λήγει στα τέλη της άνοιξης. Συχνά, οι συνέπειες του φαινομένου συνεχίζουν να επηρεάζουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες μέχρι και μερικούς μήνες μετά τη λήξη του, διότι όλη αυτή η θερμότητα που έχει προστεθεί στην ατμόσφαιρα δεν εξαφανίζεται αμέσως. Και όπως συμβαίνει μερικές φορές, ένα συμβάν Λα Νίνια προέκυψε λίγους μήνες μετά την κατάρρευση του Ελ Νίνιο, φέρνοντας ως αποτέλεσμα πιο κρύες συνθήκες μαζί του.

Λόγω της δύναμης και των παρατεταμένων συνεπειών της, η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία το 2016 επηρεάστηκε περισσότερο από το Ελ Νίνιο παρά από τη Λα Νίνια. Και έτσι, με την παγκόσμια θερμοκρασία να έχει ήδη αυξηθεί από την έναρξη του έτους, το 2016 έθεσε ένα ακόμη ρεκόρ ετήσιας θερμοκρασίας του πλανήτη, αν και με ένα πιο ευέλικτο περιθώριο της τάξεως των 0,07 ° F.

Αλλά πώς στοιβάζεται η θερμοκρασία του 2016 με το 1998,  έτος του τελευταίου ισχυρού Ελ Νίνιο; Αν συγκρίναμε μήλα με μήλα, θα περιμέναμε οι θερμοκρασίες να είναι περίπου κοντά η μια στην άλλη. Αλλά αυτό δεν είναι μήλα με μήλα: εδώ είναι όπου έχει να κάνει σχέση  η επίδραση της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί. Παρόλο που το κάθε έτος ξεκίνησε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο και τελείωσε με μια Λα Νίνια, το 2016 ήταν πάνω από μισό βαθμό (0,56 ° F) θερμότερο από ό, τι το 1998. Αυτό ταιριάζει καλά με το μέσο όρο δεκαδικής θέρμανσης του πλανήτη. Ακόμη και το 2014 ξεπέρασε το  1998 κατά 0,19 ° F.

Μηνιαία ρεκόρ
Ενώ τρία  συνεχόμενα έτη με ρεκόρ ζέστης είναι απίστευτο, οι μηνιαίες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών ήταν εξίσου εκπληκτικές. Πολλά από τα αρχεία έσπασαν, αρκετά με δραματικό τρόπο.

Σε διάστημα 28 μηνών από τον Μάιο του 2014 έως και τον Αύγουστο του 2016, 24 μηνιαία παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν. Αυτό περιλαμβάνει 16 σε μια σειρά, από τον Μάιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2016. Δεκατέσσερις από τις 15 μεγαλύτερες μηνιαίες θερμοκρασίες όλων των εποχών ,ήταν κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016, με την υψηλότερη τον Μάρτιο του 2016 (Ο Ιανουάριος του 2007 είναι το 10ο θερμότερο, και ναι, το Ελ Νίνιο συμμετείχε και εδώ).

Μηνιαίες ανωμαλίες της θερμοκρασίας (διαφορά από το μέσο όρο) κατά το 2007-2016. Οι πορτοκαλί μπάρες δείχνουν τους μήνες που έθεσαν ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας κατά τη στιγμή που συνέβη. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, 24 μήνες έθεσαν νέα ρεκόρ ζέστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μηνιαία ρεκόρ που συνέβησαν το 2014 έσπασαν το 2015, και ξανά το 2016. Γράφημα NOAA Climate.gov

Το Ελ Νίνιο τέλειωσε. Τι γίνεται τώρα?

Το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια καθώς και άλλα κλιματικά μοτίβα είναι πραγματικά δύσκολο να  τα προβλέψουμε εκ των προτέρων. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα συμβούν, πόσο καιρό θα διαρκέσουν και πόσο έντονα θα είναι. Έτσι δεν είναι πραγματικά δυνατό να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο ζεστό ή κρύο το επόμενο έτος θα είναι, ή το έτος μετά, ή το μεθεπόμενο έτος.

Αλλά με το να υπογραμμίζουμε  αυτή την αβεβαιότητα ,είναι η βεβαιότητα ότι το ετήσιο ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη έχει σπάσει πέντε φορές από τις αρχές του 21ου αιώνα και η βεβαιότητα ότι η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί περίπου 0,3 ° F ανά δεκαετία τα τελευταία 50 χρόνια.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε πότε, το ρεκόρ  παγκόσμιας ετήσιας θερμοκρασίας θα σπάσει και πάλι. Τα μηνιαία παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας θα σπάσουν και πάλι. Δεν θα δούμε  νέο ρεκόρ παγκόσμιας υψηλής θερμοκρασίας κάθε χρόνο, ούτε κιόλας περιμένουμε να συμβεί. Δεν θα δούμε ένα νέο ρεκόρ το 2017, αλλά πιθανότατα θα δούμε ένα, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.


Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι ακριβώς αυτή - κατά μέσο όρο. Διάφορα μέρη του κόσμου θα κάνουν νέα ρεκόρ σε διαφορετικούς χρόνους, και ναι, περιμένουμε να δούμε κάποια ρεκόρ φέτος. Περιμένουμε μερικά από αυτά να είναι ακόμα και κρύα ρεκόρ. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως η Αρκτική, οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό, τι σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε επιπτώσεις, όπως το λιώσιμο των παγετώνων και πάγων που οδηγούν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μεταξύ αμέτρητων άλλων. Αυτό δεν θα αλλάξει, είτε έχουμε νέο ρεκόρ ετήσιων παγκόσμιων θερμοκρασιών είτε όχι         

Πηγή:    https://www.climate.gov/news-features/blogs/beyond-data/how-unusual-2016s-record-temperature-three-peat-and-will-hot-streak              

 

Γιώργος Κυπραίος (Γιωργος77/George George)