Αναγγελία σοβαρής κακοκαιρίας στη χώρα μας το Σαβ/κο 10-11/02/2018..

02-08-2018 12:35 / 5103 προβολές
Αναγγελία σοβαρής κακοκαιρίας στη χώρα μας το Σαβ/κο 10-11/02/2018..

Σοβαρή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από την Παρασκευή το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση ισχυρού νοτιοανατολικού ρεύματος, την πυκνή συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και την προοδευτική επικράτηση έντονης κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές , καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις - παροδικά πυκνές- στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος. Τα φαινόμενα θα απασχολήσουν λίγο πολύ όλη τη χώρα, με εξαίρεση το νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά θα επικεντρωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά. 

Μετεωρολογική ανάλυση

Αρχικά στάσιμο μέτωπο στον κόλπο της Σύρτης εκτοπίζεται γρήγορα βορειοανατολικά, πηδαλιοχούμενο από ισχυρό αεροχείμμαρο, και μετατρέπεται σε μετωπική ύφεση, η οποία οργανώνεται στα ανοιχτά του νοτίου Ιονίου. Το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται, κινείται γρήγορα , διασχίζοντας τη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Παράλληλα, σκάβει θερμές αέριες μάζες από την β. Αφρική στα ανατολικά του κράσπεδα, δημιουργώντας έντονη οριζόντια και κατακόρυφη θερμοβαθμίδα. Η έντονη θερμοβαθμίδα σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές διάτμησης του ανέμου είναι οι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη οργανωμένων καταιγίδων με έντονο χαρακτήρα στα νότια -ανατολικά τμήματα της χώρας που πρόσκεινται στις θάλασσες. Παράλληλα, οι υπόλοιπες ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν από έντονες συγκλίσεις των ανέμων εντός του οριακού στρώματος,  κλασική συνταγή για βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας. Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό κινείται προς τα βορειοανατολικά, ευνοείται η ψυχρή μεταφορά στα δυτικά του κράσπεδα. 

Γενική εκτίμηση κακοκαιρίας

Παρασκευή βράδυ- Σάββατο πρωί : Πυκνές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήδη από αύριο το βράδυ , θα δίνουν μπόρες ή τοπικές βροχές στα ανοιχτά του Ιονίου καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας κυρίως από την Πίνδο και ανατολικότερα. Μέσα στη νύχτα προς το Σάββατο , τα φαινόμενα στα ανοιχτά του Ιονίου θα ενταθούν και θα αρχίσουν να σχηματίζονται πυρήνες καταιγίδων με κίνηση προς τα νότια Επτάνησα, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν προοδευτική ενίσχυση. Παράλληλα, οι βροχές στα κεντρικά και νότια- ανατολικά ηπειρωτικά θα γίνονται σταδιακά περισσότερες και θα σημειωθούν οι πρώτες καταιγίδες στα ανοιχτά του Σαρωνικού, του Μυρτώου , της Εύβοιας και των Σποράδων. 

Σάββατο πρωί - Σάββατο απόγευμα: Προοδευτική επέκταση των έντονων καιρικών φαινομένων από το νότιο Ιόνιο προς την Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά , την Θεσσαλία , τα ανατολικά της Ηπείρου και τα νοτιότερα τμήματα της Μακεδονίας, με ισχυρές καταιγίδες στα παράκτια ή κοντά σε αυτά και ισχυρές βροχές στα υπόλοιπα τμήματα. Πυκνά χιόνια θα πέσουν στα ορεινά του ηπειρωτικού κορμού, από την Πίνδο και ανατολικότερα, χοντρικά από τα 1000-1200μ υψόμετρο. Στη Πελοπόννησο και τη νότια Στερεά, τα χιόνια θα απασχολούν αρχικά μόνο τις ψηλές βουνοκορφές. 

Σάββατο απόγευμα- Κυριακή ξημέρωμα: Aναμένεται το σοβαρότερο διάστημα της κακοκαιρίας για τις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές με οργανωμένο μέτωπο καταιγίδων να σαρώνει την ανατολική , νότια και βόρεια Πελοπόννησο , την Αττικοβοιωτία , την Εύβοια και κατόπιν τις Σποράδες , την ανατολική Θεσσαλία , την Χαλκιδική, την Πιερία μάλιστα για την ανατολική Θεσσαλία , τις Σποράδες τα ανοιχτά του Θερμαικού και την Χαλκιδική, η τροχιά του βαρ. χαμηλού ευνοεί την εκδήλωση βροχοπτώσεων μεγάλης διάρκειας μετά το αρχικό πέρασμα καταιγίδων. Βροχές μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στην υπόλοιπη Θεσσαλία, την κεντρική και βόρεια Στερεά και σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Χιονοπτώσεις έως μέτριας έντασης αναμένονται προοδευτικά σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας , της Δράμας και της Ροδόπης. 

Κυριακή ξημέρωμα- Κυριακή μεσημέρι: Τα έντονα καιρικά φαινόμενα  φαίνεται να μετατοπίζονται στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, την Θράκη , την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου , ενώ οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά θα συνεχιστούν με μικρότερη ένταση στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική χώρα, κατεβαίνοντας λίγο χαμηλότερα ακόμα σε τμήματα της Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας( ενδεικτικά 600-800μ). Στη νότια χώρα ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση. Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία οι βροχές θα είναι ισχυρές , ενώ οι χιονοπτώσεις το πρωί της Κυριακής σε περιοχές της ανατολικής Ροδόπης και του Έβρου ίσως κατέλθουν και κάτω από τα 500μ. 

Επιμέλεια : Γιώργος Πολίτης