Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος για αύριο 30/07. Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση.(+Χάρτες)

07-29-2016 16:37 / 3710 προβολές
Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος για αύριο 30/07. Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση.(+Χάρτες)
Καλησπέρα σας.

Περιορισμός της αστάθειας προβλέπεται αύριο στην χώρα και σχετικά καλός καιρός. Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά:

Η μέρα αύριο Σάββατο, θα ξεκινήσει με αίθριο καιρό σε όλη την χώρα. Μόνο κάποιες νεφώσεις θα εντοπίζονται στα ανοικτά του Ιονίου. 
Από το αργά το πρωί θα σχηματιστούν αραιές νεφώσεις κυρίως στα Ηπειρωτικά. 
Στην οροσειρά της Πίνδου,σε τμήματα της Κεντρικής Πελοποννήσου, της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της βόρειας Θεσσαλίας και στα τοπικά στα σύνορα με την Βουλγαρία οι νεφώσεις αυτές θα πυκνώσουν. 
Πολύ τοπικά στους νομούς Ιωαννίνων(ορεινά-60-70% πιθανότητα), Άρτας(Βόρεια-50%), Αρκαδίας(Νοτιοδυτική-Κεντρική-30%), Μεσσηνίας(Βόρειοδυτική-20%) και Λάρισας(Βόρεια-30%) θα βρέξει ασθενώς και πρόσκαιρα.

Το βράδυ με την δύση του Ηλίου ο καιρός θα είναι καθαρός σε όλη την χώρα, με κάποιες τοπικές αραιές νεφώσεις στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Άνεμοι:

-Ιόνιο Πέλαγος: Βορειοδυτικοί 2-4 τοπικά και 5 μποφόρ.
-Βορειοδυτικό Αιγαίο: Μεταβλητοί 3-5 μποφόρ.
-Βορειοανατολικό Αιγαίο: Βόρειοι-Βορειοδυτικοί 5-7 μποφόρ.
-Κυκλάδες: 6-8 μποφόρ, δεν αποκλείω και πρόσκαιρο 9αρι στην Νάξο!!
-Κρητικό πέλαγος: 4-6 μποφόρ κυρίως στα ανατολικά.
-Λιβυκό πέλαγος: Θυελλώδεις άνεμοι 7-9 μποφόρ στα νότια τμήματα της Κρήτης καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας.
-Νοτιοανατολικό Αιγαίο: 4-6 και τοπικά στο Καρπάθιο έως 7 μποφόρ.
Χάρτης αυριανών καιρικών συνθηκών:
Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη την χώρα. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι:
-Ιόνια Νησιά: 34-35 βαθμοί
-Ήπειρος & Δυτική Στερεά: 36-37 βαθμοί
-Πελοπόννησος: 36-37
-Στερεά Ελλάδα: 35-37
-Θεσσαλία: 37-38 
-Μακεδονία: 36-37
-Θράκη: 35-36
-Δωδεκάνησα: 38-39
-Κρήτη: 34-36
-Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: 34-35
-Στις Κυκλάδες και στην Νότια Εύβοια το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς
Νομός Αττικής: Αίθριος θα είναι καθ'όλη την διάρκεια της αυριανής ημέρας, ο ουρανός στην Αττική. 
Οι άνεμοι στον Σαρωνικό θα είναι μεταβλητοί στα 2-4 μποφόρ, ενώ στην ξηρά θα είναι βόρειοι-βορειοανατολικοί στα 3-5 και τοπικά στα Νοτιοανατολικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς, στην Ανατολική Αττική από 22 έως 35, στην Βόρεια Αττική από 21 έως 34, στην Δυτική Αττική από 22 έως 37, στην Σαλαμίνα από 24 έως 37 και στα ορεινά από 17 έως 27.

Νομός Θεσσαλονίκης: Καλός θα είναι ο καιρός και στον νομό Θεσσαλονίκης και μόνο κατά διαστήματα θα εμφανίζονται κάποιες αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί στα 2-3 μποφόρ και στο εσωτερικό του νομού μεταβλητοί έως 4. Η θερμοκρασία στο κέντρο της συμπρωτεύουσας θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς, στα Δυτικά από 22 έως 36 τοπικά και 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 23 έως 36 και στα ορεινά από 20 έως 31. 

Την Κυριακή 31/07, το καιρικό σκηνικό δεν θα αλλάξει πολύ και ο καιρός θα είναι καλός σε όλη την χώρα. Τις μεσημεριανές ώρες θα συννεφιάσει στην Ήπειρο και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά τμήματα της, ενώ υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο κάποιων διάσπαρτων καταιγίδων. 
Ο καιρός θα καθαρίσει και εκεί το βράδυ.
Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι ενισχυμένοι στο Αιγαίο(στα 6-8 και στην Νότια Κρήτη τοπικά έως και 9 μποφόρ), ενώ στο Ιόνιο ο βορειοδυτικός άνεμος δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στην Δυτική χώρα και θα φτάσει στα Δυτικά Ηπειρωτικά τους 36-39 βαθμούς. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία στην υπόλοιπη χώρα.
Και την Δευτέρα 01/08, ο καιρός δεν θα αλλάξει σημαντικά και μόνο τις μεσημεριανές ώρες θα συμβούν κάποιες τοπικές ασθενείς μπόρες σα σύνορα του νομού Ιωαννίνων με την Αλβανία και στα σύνορο του νομού Ροδόπης με την Βουλγαρία. 
Εξασθένηση θα παρουσιάσουν οι άνεμοι στο Αιγαίο και στην Κρήτη, αλλά θα διατηρηθούν ισχυροί στα 6-7 μποφόρ. 
Μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στην Βόρεια χώρα, ενώ στα υπόλοιπα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. 
Μακροπρόθεσμη εκτίμηση: Από πλευράς φαινομένων μόνο το διήμερο 2-3 Αυγούστου φαίνεται κάποιες αστάθειες να απασχολούν την βόρεια χώρα, ενώ ο καιρός θα διατηρηθεί καλός στα υπόλοιπα. 
Παράλληλα, το ενισχυμένο μελτέμι θα διατηρηθεί για αρκετές μέρες ακόμα στο Νότιο Αιγαίο φτάνοντας κατά τόπους και τα 8 μποφόρ. Πιο ήρεμα τα πράγματα στο Ιόνιο με βορειοδυτικούς ανέμους ασθενούς έως μέτριας έντασης.
Οι θερμοκρασίες στον Ελλαδικό χώρο δεν θα αλλάζουν σημαντικά μέρα με την μέρα. Από τις 2 Αυγούστου περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Δυτική Στερεά θα έχουν συνθήκες καύσωνα, ενώ από τις 5-6 Αυγούστου τα μοντέλα δείχνουν γενικευμένο καύσωνα στην χώρα και μάλιστα με διάρκεια. Επειδή είναι αρκετά νωρίς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα πόσο ισχυρός και πόσο γενικευμένος θα είναι. 
Για ότι νεότερο θα ενημερωθείτε σε νέο άρθρο.
Επιμέλεια: Θοδωρής Κοντός(Theocorfu)