Ανανέωση ENSO Φεβρουάριος 2017.Αντίο Λα Νίνια

02-11-2017 13:00 / 2302 προβολές
Ανανέωση ENSO Φεβρουάριος 2017.Αντίο Λα Νίνια

Της Emily Becker

Λοιπόν, αυτό ήταν γρήγορo! Η επιφάνεια του ωκεανού στον τροπικό Ειρηνικό είναι κοντά στο μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους, βάζοντας ένα τέλος στη Λα Νίνια, και  οι μετεωρολόγοι περιμένουν  ότι θα κυμανθεί γύρω στο μέσο όρο για μερικούς μήνες. Ας δούμε τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και ποια είναι η πρόβλεψη.

Όχι με ένα κτύπημα

Αυτή η Λα Νίνια δεν ήταν ρεκόρ. Το βασικό μας ευρετήριο , οι τρεις-μήνες μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην κεντρική περιοχή του Ειρηνικού Niño3.4, ήταν μόνο  περίπου 0,8 ° C χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2016. Ωστόσο, οι πιο κρύες από το μέσο όρο θερμοκρασίες παρέμειναν για αρκετούς μήνες, και η ατμόσφαιρα πάνω από το τροπικό Ειρηνικό ανταποκρίθηκε όπως αναμενόταν με τα πιο κρύα νερά. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα μέχρι σήμερα, η κυκλοφορία Walker* ενισχύθηκε: ισχυρότεροι κοντά στην επιφάνεια ανατολικά προς δυτικά άνεμοι, ισχυροί στα  ανώτερα επίπεδα δυτικά προς ανατολικά άνεμοι, περισσότερη βροχή από το συνηθισμένο στην Ινδονησία, και λιγότερη βροχή στον  κεντρικό Ειρηνικό.

Μηνιαία θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντρικό τροπικό Ειρηνικό Νίνιο 3.4 , από τα δεδομένα της θερμοκρασίας του OISST.v2. Τα δεδομένα που εμφανίζονται είναι η διαφορά από τον μέσο όρο του 1981-2010.Γραφημα Climate.gov.

Κατά τον Ιανουάριο, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε κοντά στο φυσιολογικό μέσο όρο,  στην περιοχή Niño3.4  που ήταν περίπου 0,3 ° C κάτω από τις κανονικές τιμές μέχρι το τέλος του μήνα. (Σημείωση, αυτό χρησιμοποιεί τα εβδομαδιαία στοιχεία OISST. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των συνόλων των δεδομένων της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας μας, την οποία περιγράφει λεπτομερώς ο Tom εδώ-https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/exactly-same-completely-different-why-we-have-so-many-different-ways.)

Ένας άλλος παράγοντας που παρατηρούμε  είναι η θερμοκρασία του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού κάτω από την επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το ποσό του πιο κρύου νερού σε βάθος από το μέσο όρο του μειωνόταν, και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου είχε εξαφανιστεί. Αυτά τα πιο βαθιά νερά συχνά δίνουν μια ιδέα για το τι μπορούμε να περιμένουμε στην επιφάνεια της θάλασσας στους επόμενους μήνες. Εννοώντας ότι, η έλλειψη του πιο κρύου  νερού σε βάθος καθιστά απίθανο ότι η επιφάνεια θα κρυώσει και πάλι σημαντικά κατά τους προσεχείς μήνες.

Μηνιαία μέση περιεκτικότητα θερμότητας στο άνω των 300μ του ισημερινού Ειρηνικού. Τα δεδομένα που εμφανίζονται είναι η διαφορά από τον μέσο όρο 1981-2010 μεταξύ 180 ° W και 100 ° W. Πηγή Climate.gov

Υπήρξαν επίσης κάποια στοιχεία από μια παρατεταμένη επίδραση της Λα Νίνια επάνω στην κυκλοφορία Walker κατά τον Ιανουάριο, με περισσότερες βροχές και νεφώσεις πάνω από την Ινδονησία και λιγότερες βροχές πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό. Επίσης, οι άνεμοι κατά μήκος του Ισημερινού στο δυτικό Ειρηνικό ήταν ελαφρώς ισχυρότεροι από τον μέσο όρο τον Ιανουάριο, αλλά οι άνεμοι στα ανώτερα επίπεδα ήταν περίπου κοντά στο μέσο όρο.

Συνολικά, το  ατμοσφαιρικό και ωκεάνιο σύστημα αποδεικνύει ότι έχει επιστρέψει σε ουδέτερες συνθήκες ENSO, βάζοντας τέλος στην όχι και τόσο μεγάλη Λα Νίνια του 2016/17.

Τι έχει στην αποθήκη για το 2017;

Τα περισσότερα μοντέλα υπολογιστών συμφωνούν ότι οι ουδέτερες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, και οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι κατά 60% περίπου οι ουδέτερες συνθήκες θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα της άνοιξης. Μετά από αυτό, γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Μερικά από τα μοντέλα περιμένουν την επιστροφή του Ελ Νίνιο από το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Αυτά τα μοντέλα έχουν ένα πολύ καλό ιστορικό, οπότε δεν γίνεται να  τα αγνοούμε εντελώς. Ωστόσο ... Θυμηθείτε το λεγόμενο φράγμα προβλεψιμότητας της άνοιξης; Εδώ είναι μια σύντομη ανακεφαλαίωση της δημοσίευσης της Μισέλ: Τα μοντέλα (και οι μετεωρολόγοι) δυσκολεύονται στο να προβλέψουν το μέλλον, όταν η περίοδος Μαρτίος-Μαΐος είναι καθοδόν. Στην πραγματικότητα, μια πρόβλεψη που έγινε τον Ιούνιο για τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, τον Δεκέμβριο (έξι μήνες μακριά) μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη από μια πρόβλεψη που έγινε τον Φεβρουάριο για το μήνα Μάιο (τρεις μήνες μακριά)!

Ένα λόγος που τα μοντέλα δυσκολεύονται να δουν μετά την άνοιξη είναι ότι η άνοιξη είναι συχνά μια μεταβατική περίοδος, όταν τα γεγονότα του ENSO ηρεμούν και  επικρατούν ουδέτερες συνθήκες. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προβλέψουν την αλλαγή σε μια νέα φάση παρά να προβλέψουν την ανάπτυξη, διατήρηση ή το τέλος ενός γεγονότος.

Η ουσία είναι ότι δίνουμε στις πιθανότητες  ανάπτυξης συνθηκών Ελ Νίνιο ένα μικρό προβάδισμα για το φθινόπωρο του 2017, με την πιθανότητα να είναι περίπου 50%. Οι πιθανότητες για ένα Ελ Νίνιο, Λα Νίνια, ή ουδέτερες συνθήκες να συμβούν το  φθινόπωρο του κάθε χρόνου είναι περίπου 33% για το καθένα. Η τρέχουσα  πρόβλεψη μας για το Σεπτέμβριο-Νοέμβριο του 2017 δίνουν μια πιθανότητα 12%  συνθηκών Λα Νίνια,  40% για ουδέτερες συνθήκες, και ένα 48%  πιθανότητα για Ελ Νίνιο.

Εν τω μεταξύ, στο μακρινό ανατολικό Ειρηνικό ...

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον κεντρικό Ειρηνικό μπορεί να έχουν επιστρέψει κοντά  στο  μέσο όρο, αλλά τα νερά στην επιφάνεια κοντά στην ακτή του Περού είναι αρκετά θερμότερα από το μέσο όρο.

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2017, που δείχνει την απόκλιση από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο (1981-2010). Climate.gov.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή Nino1 + 2 έχει  ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, και πρόσφατα έφτασε περίπου 1,2 ° C πάνω από το μέσο όρο κατά τη διάρκεια του Ιανουάριου.

Μηνιαία θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον τροπικό Ειρηνικό Νίνιο  1+ 2 περιοχή, από τα δεδομένα της θερμοκρασίας OISST.v2. Τα δεδομένα που εμφανίζονται είναι η διαφορά από τον μέσο όρο του 1981-2010. Climate.gov γράφημα.

Ο συνάδελφός μας Ken Takahashi του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Περού( Instituto Geofísico del Peru) λέει ότι η χώρα τους είναι επίσημα σε "παράκτιο Ελ Νίνιο" με βάση την ανωμαλία στην περιοχή Niño1.2. Σημειώστε,  ότι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον ορισμό μας του Ελ Νίνιο. Το Περού έχει δει ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η οποία αναμένεται όταν η περιοχή Νίνιο 1 + 2 ζεσταίνεται σημαντικά.  Το Περού επηρεάζεται  άμεσα από το ζεστό νερό στις ακτές του, και έμμεσα από τις ατμοσφαιρικές αλλαγές στην κυκλοφορία που προκαλείται από τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντρικό Ειρηνικό, ενώ  ο ENSO επηρεάζει μόνο τις ΗΠΑ από τις έμμεσες "τηλεσυνδέσεις."

Ενώ οδεύουμε στην άνοιξη και το καλοκαίρι,θα παρακολουθούμε από κοντά την πρόβλεψη  του ENSO, καθώς και τα διάφορα γεγονότα του ENSO που σχετίζονται με όλο τον κόσμο. Παρακολουθήστε αυτό το διάστημα!

 

 Γιώργος Κυπραίος (George George/Γιωργος 77)

 

Πηγή: https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/february-2017-enso-update-bye-bye-la-ni%C3%B1a

 

 

Υποσημειώσεις:

* Στην Ισημερινή και την Τροπική ζώνη η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, κάτω από κανονικές συνθήκες, είναι γνωστή σαν Ισημερινή κυκλοφορία του Walker.Ο µμηχανισμός αυτός λειτουργεί ως εξής: Ο αέρας ανυψώνεται κατακόρυφα επάνω από το δυτικό Ειρηνικό, εξαιτίας της θέρμανσης του από τα θερμά ύδατα (τη θερμή λίμνη) σχηματίζοντας πλήθος νεφών και καταιγίδων και δημιουργώντας ένα επιφανειακό κέντρο χαμηλών πιέσεων. Στον ανατολικό Ειρηνικό που βρίσκεται σε επαφή µε την ψυχρή θάλασσα, ψύχεται και καθιζάνει. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί υψηλές πιέσεις ανατολικά και δραματική μείωση των βροχοπτώσεων ( η περιοχή είναι από τις ξηρότερες του πλανήτη).Τα δύο αυτά κέντρα πίεσης διαμορφώνουν τελικά κλειστή κυκλοφορία του αέρα µε επιφανειακούς ανέμους να πνέουν από τα ανατολικά προς τα δυτικά, να ανέρχονται και να επιστρέφουν ως ανώτεροι δυτικοί άνεμοι για να κατέλθουν τελικά στις ακτές της Ν.Αµερικής