Ανεξέλεγκτη για 2ο 24ωρο η πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια. Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

07-31-2016 21:51 / 1797 προβολές
Ανεξέλεγκτη για 2ο 24ωρο η πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια. Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Παραμένει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια.

-Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους, παρ' ότι δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή από την Πυροσβεστική

- «Ισχυρός εχθρός» οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή

- Κάηκαν εξοχική κατοικία, συγκρότημα ενοικιαζόμενων και αποθήκες

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον η φωτιά στη περιοχή Λίμνη Ευβοίας. Οι  δημοτικές αρχές πλέον βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και προετοιμάζουν την εκκένωση της κωμόπολης σε περίπτωση που ο αέρας αλλάξει φορά και...  σπρώξει  τις φλόγες προς τα σπίτια της κοινότητας του δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας.
Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά απειλεί τη Λίμνη. Βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια του οικισμού,  στη πλευρά που είναι το βουνό.

"Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Οι άνεμοι που πνέουν  αυτή είναι ισχυροί, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν κατεύθυνση τέτοια που να οδηγούν την πυρκαγιά προς τη Λίμνη. Δεν ξέρουμε όμως τι θα συμβεί  τις επόμενες ώρες και για το λόγο αυτό αυτή τη στιγμή κάνουμε προετοιμασίες για την εκκένωση της κατοικημένης περιοχής της Λίμνης", λέω στο protothema.gr ο δήμαρχος Χρήστος Καλυβιώτης.


Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει ακριβώς δίπλα στο Λιμεναρχείο, ενώ καίγεται και το γήπεδο της πόλης. Όπως έγινε γνωστό, εκκενώθηκε και η Μονή στην περιοχή, ενώ οι μοναχές είναι καλά στην υγεία τους.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με τους ισχυρούς ανέμους και τον χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι, εκτός της Λίμνης, εκκενώνουν τους κοντινούς οικισμούς, καθώς φοβούνται ότι το πύρινο μέτωπο θα μεταφερθεί κοντά στα σπίτια τους. Ωστόσο, οι επίσημες αρχές και δη η πυροσβεστική δεν έχουν δώσει εντολή για εκκένωση οικισμών, παραδέχονται ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει τεθεί σε έλεγχο και ότι η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται.

Η φωτιά -που έκαψε εξοχική κατοικία, δύο αποθήκες και συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων- είχε φτάσει δίπλα από τα σπίτια και στον οικισμό Κατούνια, ο οποίος είναι ένας από εκείνους που έχουν εκκενωθεί.

Το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, «βρέχει» στάχτη και αποκαΐδια σε τεράστια απόσταση από την εστία της πυρκαγιάς, φτάνοντας μέχρι τους οικισμούς της Στερεάς Ελλάδας, στο νομό Φθιώτιδας.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της. Την μάχη με τις φλόγες, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, δίνουν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ είναι τεράστια η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο, και 30 στρατιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν σπεύσει στη Βόρεια Εύβοια για την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη, δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.

Με εντολή της κεντρικής διοίκησης, δυνάμεις έχουν καταφτάσει και από τη Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα ενισχύθηκαν με 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο από τη Δυτική Μακεδονία.

Πριν λίγο σταμάτησαν τις ρίψεις τους τα εναέρια μέσα. Δύσκολη η νύχτα που έρχεται. Θα διατηρηθούν οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και αυριο. 

Πηγή:protothema.gr