Αστατος καιρός με καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Δευτέρα 16/04/18

04-15-2018 14:00 / 1690 προβολές
Αστατος καιρός με καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Δευτέρα 16/04/18
Δευτέρα 16/04/18
 
Αυξημένες νεφώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας ήδη από τις πρωινές ώρες.
Μία δέσμη πυκνών νεφώσεων αναμένεται να διασχίσει αργά και σταθερά τα ηπειρωτικά τμήματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της κεντροδυτικής Μακεδονίας στα οποία ενδέχεται να δώσει πρόσκαιρες τοπικές λασποβροχές, γενικά πολύ ασθενούς έντασης, κυρίως στην δυτική Μακεδονία και την δυτική Θεσσαλία. Παράλληλα στο Ιόνιο θα παρελαύνουν χαμηλές νεφώσεις μέχρι και αργά το μεσημέρι. Ενδέχεται να δώσουν διάσπαρτες μπόρες.
Το μεσημέρι μέχρι και τις πρώτες βραδυνές ώρες αναμένουμε ξαφνική επιδείνωση στον ημιορεινό και ορεινό ηπειρωτικό κορμό της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Οι πρώτες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ημιορεινά της Αχαΐας, της Ηλείας και της κεντρικής και ανατολικής Ηπείρου. Γρήγορα ο άξονας των φαινομένων θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει το σύνολο σχεδόν της Πίνδου με πυρήνες καταιγίδων να αναπτύσσονται διάσπαρτοι. Σε πολλά τμήματα της δυτικής Φωκίδας, της ανατολικής Αιτωλοακαρνανίας, της νότιας Ευρυτανίας, της Αχαΐας και της δυτικής ημιορεινής και ορεινής Κορινθίας θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα φθάσουν μέχρι και το ύψος του Ταΰγετου και του Πάρνωνα.
Την νύχτα τα φαινόμενα κινούμενα ανατολικά θα επηρεάσουν τμήματα της Θεσσαλίας και δευτερευόντως της Μακεδονίας, αν και με εξασθενημένη πλέον ένταση. Παράλληλα, η νότια απόληξη του μετώπου ενδέχεται να «επιβιώσει» και να επηρεάσει με τοπικές και σύντομες μπόρες ή καταιγίδες πεδινά τμήματα της Κορινθίας και της Βοιωτίας και δευτερευόντως της Αττικής, κυρίως της δυτικής και βορειοδυτικής.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί στα 5-6 μποφόρ με σταδιακή στροφή σε νοτιάδες και παράλληλα σημαντική εξασθένιση από τη νύχτα.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί που θα φθάνουν πρόσκαιρα τα 7-8 μποφόρ. Στις Κυκλάδες από το ύψος της Πάρου και δυτικότερα θα πνέουν βοριάδες στα 6-7 μποφόρ, ενώ στις ανατολικές Κυκλάδες θα πνέουν νοτιοανατολικοί με τις ίδιες εντάσεις. Στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 5-6 μποφόρ ενώ στο Κρητικό Πέλαγος αρχικά ανατολικοί στα 5-6 μποφόρ, που σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς. Στα κεντρικά τμήματα του Κρητικού Πελάγους θα αγγίξουν και τα 7-8 μποφόρ.

H θερμοκρασία σε πτώση. Δεν θα ξεπεράσει στην βόρεια Ελλάδα τους 24-26 βαθμούς (οι μέγιστες θα σημειωθούν στους Νομούς Ροδόπης και Σερρών), στην Ήπειρο τους 22-23, στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τους 23-24, στην Θεσσαλία τους 20-21, στην δυτική Μακεδονία τους 16, τους 20 σε Ιόνιο και τους 23-24 στις Κυκλάδες (οι μέγιστες αναμένονται σε Πάρο και Νάξο). Στην βόρεια Κρήτη ο υδράργυρος θα φθάσει τους 26 βαθμούς (στην νότια κατά μέσον όρο τους 21-23, ενώ στα νότια του Ηρακλείου κατά 2-4 βαθμούς υψηλότερες τιμές), ενώ στο ανατολικό Αιγαίο κατά μέσον όρο τους 23-25 βαθμούς (εκτιμάται ότι σε βόρεια Ρόδο και κεντροβόρεια Μυτιλήνη θα αγγίξει κατά τόπους τους 28 βαθμούς).  

Σεμερτζίδης Δημήτρης