Αξιόπιστοι επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί σταθμοί της χώρας.

04-06-2016 20:04 / 3228 προβολές
Αξιόπιστοι επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί σταθμοί της χώρας.

Στην παρούσα ανάρτηση θα ασχοληθούμε με το πλήθος των σταθμών που ανήκει σε διάφορα δίκτυα της χώρας μας και θα ταξινομηθούν ανάλογα την ακρίβεια των μετρήσεων που μόνο ο Meteolarissa PWS εξέτασαν με όσο το δυνατόν σωστότερα κριτήρια. Βασικό κριτήριο είναι η θερμοκρασία μιας και όλες οι άλλες καιρικές παράμετροι είναι δύσκολο να συγκριθούν και να ταξινομηθούν.

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε για κάποιο σταθμό είναι η μάρκα του. Οι καλύτεροι σταθμοί από θέμα ακρίβειας είναι οι Davis και στη συνέχεια όλοι οι άλλοι Lacrosse - Oregon - NG- TFA κτλ. Οι Davis ξεχωρίζουν γιατί κάποια από τα μοντέλα είναι εφοδιασμένα με μηχανικό αερισμό (fan-aspirated) ώστε ο κλωβός προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας υγρασίας να έχει πάντα ανανεωμένο αέρα και να μην μπουκώνει σε περιόδους άπνοιας - έντονης ηλιοφάνειας και αντηλιάς. Βέβαια με διάφορες πατέντες <μερακλήδων> ερασιτεχνών μετεωρολόγων έχουν φτιαχτεί, φθηνά και αξιόπιστα, αεριζόμενοι μηχανικά κλωβοί για τους αισθητήρες και των άλλων σταθμών. Εδώ είναι και το μπέρδεμα μιας που υπάρχουν σταθμοί όλων των μαρκων αλλοι αεριζόμενοι και άλλοι όχι με αποτέλεσμα οι αρχάριοι να θεωρούν δεδομένη την εγκυρότητα των μετρήσεων μόνο και μόνο επειδή είναι δηλωμένοι οι σταθμοί σε διάφορα δίκτυα της χώρας μας. Εδώ ακριβώς μπαίνει η εμπειρία 12 χρόνων στην σύγκριση σταθμών και κλωβών προστασίας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ενα γενικό ξεκαθάρισμα των σταθμών σε αξιόπιστους και μη.

1η ΟΜΑΔΑ
Davis VP2 Fan-aspirated radiatio shield 6153 & 6163 models.

Πάμε στην πρώτη απόλυτα αξιόπιστη ομάδα σταθμών. Αυτή είναι η ομάδα των Davis PRO2(plus) 24hrs fan-aspirated  σταθμών που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αυτοί αριθμούνται περί τους 200 σταθμούς στη χώρα και ξεχωρίζουν από την σελίδα του σταθμού στην οποία αναφέρεται σαν ιδιοκτησία-επίβλεψη το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η συντήρηση τους είναι τακτική και μέσα στα χρονοδιαγράμματα του κατασκευαστή. Ολοι αυτοι συμμετεχουν στις στατιστικες αναλυσεις που διενεργουμε κατα διαστηματα εκτος βεβαια απο περιπτωσεις εσφαλμενων μετρησεων , μετα απο συζητηση με επαγγελματια μετεωρολογο του ΕΑΑ. Αυτοί οι σταθμοί μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω σελίδες:

Link 1:Σταθμοί Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr)
Link2 :Σταθμοί Αστεροσκοπείου Αθηνών (metar.gr)
2η ΟΜΑΔΑ
Η δεύτερη απόλυτα αξιόπιστη ομάδα σταθμών είναι αυτή των ερασιτεχνών μετεωρολόγων-καιροφιλων που έχουν ακριβώς το ίδιο μοντέλο σταθμού Davis PRO2(plus) 24hrs fan-aspirated. Στη συντριπτική πλειοψηφία και αυτοί οι σταθμοί συντηρούνται πολύ καλά και οι μετρήσεις τους έχουν την ίδια αξία με την πρώτη ομάδα σταθμών. Υπαρχουν ομως και μερικοί ειδικά στη Βορεια Ελλαδα και την Αθηνα που εχουν αφεθει στην τυχη τους με αποτελεσμα το μοτερακι να σταματα και ο κλωβος να βραζει και να μετρα αρκετα πιο τσιμπημενες τιμες.Αυτοί οι σταθμοί δεν υπάρχουν σε κάποιο site αλλά θα παρουσιαστούν με τη σειρά εδώ σε αυτή την ανάρτηση. Οι αξιόπιστοι ερασιτεχνικοί  Davis PRO2(plus) 24hrs fan-aspirated είναι μέχρι στιγμής οι κάτωθι :


ΘΡΑΚΗ
---------

Davis VP2 Fan-aspirated στην περιοχη Λαρισας -ΑΤΑ.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΕΝΤΡΟ 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΤΩ ΠΥΛΑΙΑ 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ 
ΚΑΒΑΛΑ 
ΒΟΥΝΟΧΩΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ 
ΔΡΑΜΑ-ΚΕΝΤΡΟ 
ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ ΑΤΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 

ΗΠΕΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ -ΑΛΕΞΑΝ new entry!!!

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΑΒΑΛΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
ΚΗΦΙΣΣΙΑ-ΑΛΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΡΟΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΛΥΒΙΑ ΘΟΡΥΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΙΚΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΕΝΙΔΙ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΒΥΡΩΝΑΣ Κ.Π.Δ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΣΤΙΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ new entry!!!

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΠΑΤΡΑ-ΔΡΟΣΙΑ
ΠΑΤΡΑ-ΑΓΙΑ 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟ  new entry!!!
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (1300μ)
ΝΕΔΟΥΣΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (712μ)
ΠΥΡΓΟΣ-ΝΕΑΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ
ΡΙΟ-ΚΑΣΤΕΛΟΚΑΜΠΟΣ ΑΧΑΙΑΣ

ΙΟΝΙΟ
ΦΑΡΑΚΛΑΤΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ 

ΑΙΓΑΙΟ
ΑΡΜΕΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΛΟΣ ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΔΡΑΠΑΝΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ3η ΟΜΑΔΑ

Oregon WMR200

Ακόμα μια ομάδα σταθμών σχεδον απόλυτα αξιόπιστων που αποτελείται από όλες τις υπόλοιπες μάρκες σταθμών (LACROSSE-OREGON-TFA-NG-WATSON κτλ) στους όποιους όμως οι ιδιόκτητες ενδιαφέρθηκαν και κατασκεύασαν κάποιες από τις γνωστές πατέντες ώστε οι κλωβοί τους να έχουν μηχανικό αερισμό με ανεμιστήρα (fan-aspirated). Έτσι παρόλο που ο σταθμός δεν είχε κανένα είδος προστασίας ,η όρεξη και το μεράκι για αξιόπιστες μετρησεις, έδωσαν το έναυσμα για ιδιοκατασκευές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολυ καλό και οι σταθμοί αυτοι είναι αξιοπιστοι και συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες έρευνες θερμοκρασιών που διενεργώ κάθε χρόνο. Νομίζω και οι ίδιοι οι ιδιόκτητες θα πρέπει να είναι περήφανοι που με απλα υλικα και μικρο οικονομικό αντίτιμο έχουν ενα αποτέλεσμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει κυριολεκτικά από επαγγελματικούς αυτόματους σταθμους.
Οι αξιοπιστοι σταθμοί που έχουμε ξεχωρίσει μεχρι στιγμης μετά από πολλές ώρες έρευνας και επικοινωνίας με τους ιδιόκτητες είναι :ΑΤΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (model:Lacrosse 2305)
Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ(model : Lacrosse 2350)
ΑΧΑΡΝΑΙ (model: Pro Weather station 1080)
ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ(model: LaCrosse 2315)

Lacrosse 2315

ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΑΝΤΖΑ(model: LaCrosse WS3600) new entry!!!
ΠΑΠΑΓΟΥ (model: Oregon WMR928NX) new entry!!!

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ new entry!!!
ΚΩΠΑΙΔΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ(model: Oregon) new entry!!!

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Tfa Primus

ΣΥΚΟΥΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (model: LaCrosse 2300)new entry!!!

ΕΒΡΟΥ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΕΒΡΟΥ(model: Zephyr 1000TD) new entry!!!

ΑΙΓΑΙΟ
ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ new entry!!!


4η ΟΜΑΔΑ
Στην ομαδα αυτη έχουμε σταθμους DAVIS VANTAGE VUE και DAVIS PRO2 WITH PASSIVE SHIELD με παθητικό κλωβό προστασίας, δηλαδή με φυσικό αερισμό (natural ventilated). Σε έρευνα της Ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας αποδείχτηκαν από τους καλύτερους σταθμους με φυσικό αερισμό. Αν συνυπολογιστεί και το μικρο κόστος σε σχέση με επαγγελματικούς αυτόματους σταθμους τότε είναι μεγάλο επίτευγμα για την Davis αυτό το αποτέλεσμα. Σε συγκρίσεις που διενεργώ από το Δεκέμβριο έως και σήμερα τα μεχρι στιγμης αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά μια που η μέση απόκλιση στις μέγιστες θερμοκρασίες είναι περίπου στους (0,0-0,5oC) βαθμούς σε σχέση με τον fan-aspirated Davis Pro 2 σταθμό μου. Αυτοι οι σταθμοί λαμβανονται υπ οψην στους αξιοπιστους εχοντας στο νου οτι εχουν μια απόκλιση και αυτη ειναι θετικη και κοντα στο (0,0-0,5oC) κατα μεσο ορο. Οι σταθμοί που έχουμε ξεχωρισει μεχρι στιγμης είναι:

Davis Vue-passive shield
ΛΑΡΙΣΑ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-6 ΔΡΟΜΟΙ(model : VANTAGE VUE) new entry!!!

ΛΑΡΙΣΑ-ΣΙΦΝΟΥ(model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ(model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ(model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΒΑΡΚΙΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ(model : VANTAGE VUE)

ΝΙΚΑΙΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ(model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(model : VANTAGE VUE)

Davis VP2 passive shield.

ΣΕΡΡΕΣ(model : VANTAGE VUE)

ΔΡΑΜΑ(mode l: VANTAGE VUE)

ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ(model : VANTAGE VUE)

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ(ΚΑΝΑΡΙΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ( model : VANTAGE PRO PASSIVE SHIELD) new entry!!!Αυτες είναι οι 4 ομάδες σταθμών που έχουν κριθει αξιόπιστες έως σχεδον αξιόπιστες και πανω σε αυτους τους σταθμους που αριθμουν περιπου στους 340 θα βασιζονται οι ερευνες αλλα και η λιστα καθημερινων μεγιστων και διαφορων άλλων στατιστικων που κατα καιρους μπορει να αναρτηθουν.
Παρατήρηση: Οι τιμές από τους παραπάνω σταθμούς των 4ων ομάδων μπορούν να συγκρίνονται μόνο μεταξυ τους δηλαδη οι Davis με τους Davis.Το τελευταιο χρονο γινεται μια συγκριση μεταξυ των ΑΜΣ του Αστεροσκοπειου με τους ΑΜΣ της ΕΜΥ αλλα και τους Κλασικους Κλωβους της ΕΜΥ για να εξαχθουν καποια συμπερασματα για τις πιθανες αποκλισεις που εχουν μεταξυ τους. Οταν το αρθρο ειναι ετοιμο θα δωθει προς ενημερωση. Πάντα δηλαδή συγκρίνουμε όμοιους σταθμούς μετάξι τους ανεξάρτητα ποιους θεωρούμε σωστούς ή όχι στις μετρήσεις τους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καλο ειναι βεβαια να ξεχωρισουμε και τους σταθμους της ΕΜΥ μιας και αυτοι οπως ειπαμε και παραπανω εχουν διαχωριστει σε δυο κατηγοριες με καποια αποκλιση που δεν θα αποκαλυψουμε εδω αλλα στο ολοκληρωμενο αρθρο που ετοιμαζεται. Για να υπαρχει ομως μια εικονα ποιοι σταθμοι ειναι παλαιοι κλασικοι κλωβοι και σε ποιες περιοχες υπαρχουν οι νεοι Αυτοματοι δινοντε παρακατω οι δυο λιστες.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΚΛΩΒΟΙ STEVENSON EMY
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί και οι Αυτόματοι ΜΗ αεριζόμενοι σταθμοί ευτυχώς παραμένουν και μερικοί κλασικοί κλωβοί για σωστές μετρήσεις. Αυτούς μπορείτε να τους δείτε στην παρακάτω λίστα:

Κλασικος κλωβος Stevenson

 

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΧΙΑΛΟΣ 
ΑΚΤΙΟ-ΠΡΕΒΕΖΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ
ΑΡΑΞΟΣ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 
ΚΑΣΟΣ
 
ΚΕΡΚΥΡΑ 
ΚΥΘΗΡΑ
ΚΩΣ
ΛΑΡΙΣΑ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΕΓΑΡΑ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΝΑΞΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΣΚΙΑΘΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΟΥΔΑ-ΧΑΝΙΑ
ΣΥΡΟΣ
ΤΑΝΑΓΡΑ
ΤΡΙΠΟΛΗ
ΧΙΟΣ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣAYTOMATOI ΦΥΣΙΚΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΜΥ.
Αυτοι ειναι οι νεοι σταθμοι που εχουν τοποθετηθει σε πολλες περιοχες της χωρας για καλυτερη καλυψη. Μονο στα αεροδρομια της χωρας και ειδικοτερα ολοι οι παραπανω σταθμοι ειναι Κλασικοι Κλωβοι. Στις παρακατω περιοχες-σταθμοι εχουν εγκατασταθει οι ΑΜΣ ΕΜΥ.

ΣΧΙΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΛΑΥΡΙΟ
ΑΙΓΙΝΑ
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
ΛΑΥΡΙΟ
ΑΙΓΙΝΑ
ΓΑΥΔΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
ΣΕΡΡΕΣ
ΠΥΡΓΕΛΑ
ΣΟΦΑΔΕΣ
ΘΑΣΟΣ
ΞΑΝΘΗ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΟΥΦΛΙ
ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΙΟ
ΑΣΤΡΟΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
ΚΡΑΝΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΛΑΜΙΑ
ΤΙΘΟΡΕΑ
ΚΟΝΙΤΣΑ
Eπιμέλεια : Βασίλης Πανακόγλου  http://e-meteolarissa.blogspot.gr