Βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες αύριο Δευτέρα στην χώρα..Διαβάστε αναλυτικά

09-18-2016 23:30 / 5651 προβολές
Βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες αύριο Δευτέρα στην χώρα..Διαβάστε αναλυτικά

Τυπικά σήμερα ήταν η τελευταία ζεστή μέρα για το σύνολο της χώρας, καθώς αύριο θα φθινοπωριάσει για τα καλά με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. 

Πιο αναλυτικά:
-Νυχτερινές ώρες-Ξημέρωμα Δευτέρας: Τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται στα Δυτικά της χώρας, με έμφαση κυρίως στα νότια τμήματα της Ηπείρου, στην Δυτική Στερεά και στην Λευκάδα(πιθανώς και στο βόρειο Ιόνιο).
Το Ιόνιο θα παίξει τον ρόλο του και κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει πολυκύτταρες καταιγίδες με δυτική-νοτιοδυτική κίνηση. 
Προς το ξημέρωμα σταδιακά θα γενικευτούν τα φαινόμενα, στο Βόρειο και Κεντρικό Ιόνιο και στα δυτικά τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς(πιθανώς και στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο).

-Πρωινές ώρες: Περιοχές Δυτικώς της Πίνδου θα δέχονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανώς να είναι έντονες στην Νότια Ήπειρο και στην Δυτική Στερεά. Παράλληλα θα ξεκινήσουν τα πρώτα φαινόμενα στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο. 
Οι βροχές τις προμεσημβρινές ώρες  θα περάσουν τον κορμό της Πίνδου.

-Μεσημεριανές/Απογευματινές ώρες: Κύμα βροχοπτώσεων και καταιγίδων τοπικά έντονων, θα δουν αρχικά η Νότια Ήπειρος(πιθανώς), η Αιτωλοακαρνανία, η Ευρυτανία, η Λευκάδα και η Κεφαλλονιά και  προς το απόγευμα η Δυτική-Νοτιοδυτική Πελοπόννησος. 
Βροχές πιο μέτριας έντασης θα σημειώνονται τοπικά σε Δυτική- Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βόρειο-Βορειοανατολικό Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική-Ανατολική Στερεά, και Ανατολική Πελοπόννησο.

-Βραδινές ώρες: Σαφής περιορισμός των φαινομένων στα Δυτικά, δείχνουν να επιμένουν πιο εξασθενημένα σε Ήπειρο, Βόρειο Ιόνιο και Πίνδο(πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες). 
Τοπικές μπόρες ασθενούς έντασης θα εκδηλώνονται σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Βορειοανατολικό Αιγαίο και Κρήτη(πολύ τοπικά στα ορεινά).

Άνεμοι: Οι ισχυροί καταβάτες νοτιοδυτικοί θα επιμείνουν στα ανατολικά της Πίνδου όλη την μέρα, αγγίζοντας τα 6-7 και πρόσκαιρα και τα 8 μποφόρ. 
Στο Ιόνιο οι Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί θα φτάνουν τα 3-5 και στα Κεντρικά και Νότια οι ριπές θα φτάσουν τα 6 μποφόρ. 
Στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, οι Νοτιοδυτικοί άνεμοι θα αγγίξουν τα 5-7 και στην Δυτική Κρήτη και τα 8 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένηση το βράδυ. 
Νοτιάδες στο Βόρειο Αιγαίο στα 5-6 μποφόρ. 
Πιο εξασθενημένοι οι άνεμοι στα υπόλοιπα.

Θερμοκρασία: Σε πτώση σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στα Δυτικά και Κεντρικά δεν θα ξεπεράσει τους 27-28 βαθμούς. 
Πιο υψηλές μέγιστες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα λόγω ηλιοφάνειας(32-34 βαθμοί- δεν αποκλείεται και υψηλότερα στις περιοχές που θα φυσούν καταβάτες).
Μέχρι 30-32 βαθμούς στα υπόλοιπα, ίσως και υψηλότερα τοπικά.
Από το βράδυ πτώση της θερμοκρασίας και στις υπόλοιπες περιοχές.

Για την Αττική, ο καιρός αρχικά θα έίναι σχεδόν αίθριος, γρήγορα όμως θα συννεφιάσει και το μεσημέρι θα αρχίσουν να σημειώνονται τοπικές ασθενείς μπόρες στα Δυτικά και Βόρεια του νομού κυρίως. Δίνω ένα πιθανό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν καταιγίδες στο Μυρτώο πέλαγος και κινούμενες βορειοανατολικά να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού Αττικής. Τονίζω, ότι αυτή είναι πιθανότητα και έχει μικρό ποσοστό επαλήθευσης.

Θα συνεχιστούν οι βροχές στα Δυτικά, Βόρεια και στο Ανατολικό Αιγαίο την Τρίτη(θα ενημερωθείτε περαιτέρω). 

Επιμέλεια: Θοδωρής Κοντός
Χάρτης: Γιάννης Σταματάκης.