Βροχές & καταιγίδες / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για 02-03/01/18.

01-01-2018 22:33 / 2674 προβολές
Βροχές & καταιγίδες / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για 02-03/01/18.
Τρίτη 02/01/2018

Πρωινές – μεσημεριανές ώρες
Αρκετές νεφώσεις θα παρελαύνουν νωρίς το ξημέρωμα σε Αιτωλοακαρνανία  Ήπειρο και ορεινή Πελοπόννησο με την εκδήλωση ασθενών βροχοπτώσεων ορογραφικής φύσεως. Παράλληλα, τοπική μπόρα θα σημειωθεί στην Λευκάδα, ενώ ασθενή φαινόμενα θα απασχολούν κυρίως την παραθαλάσσια Θράκη, όπως Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε Θεσσαλία, Μακεδονία και ανατολική Πελοπόννησο με λίγες νεφώσεις. Οσον αφορά στο Αιγαίο αναμένουμε αρκετά νεφελώδεις συνθήκες, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής σε βόρεια Δωδεκάνησα, νότιες Κυκλάδες και Χίο, ενώ ασθενή φαινόμενα θα επηρεάζουν και την νότια Κρήτη (το μεσημέρι τοπικές συγκλίσεις στο βορειοανατολικό Ηράκλειο θα το επηρεάσουν με τοπικές μπόρες). Αν κι εντός των πρωινών ωρών θα υπάρξει βελτίωση στον καιρό με σχετική παύση των φαινομένων, κατά το μεσημέρι θα υποτροπιάσει από τα βορειοδυτικά με αποτέλεσμα βροχοπτώσεις να σημειώνονται από την Κέρκυρα και να εξαπλώνονται ταχύτατα ανατολικά επηρεάζοντας Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία και δευτερευόντως βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθεί και καταιγίδα.

Απογευματινές-βραδυνές ώρες
Ουσιαστική επιδείνωση του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας. Η περιοχή που θα επηρεαστεί περισσότερο θα είναι η (κεντρική και νότια-δυτική) Πελοπόννησος, με αρκετά έντονες βροχοπτώσεις κατά περιόδους. Τοπικές καταιγίδες μάλιστα θα εκδηλώνονται στα δυτικότερα τμήματά της, κυρίως στην Ηλεία. Αρκετές βροχές θα απασχολήσουν την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο, το Ιόνιο και δευτερευόντως την δυτική Μακεδονία. Στα ανοιχτά του Ιονίου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τοπικές βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται στην Θεσσαλία, ενώ πέρασμα όμβρων θα σημειωθεί και σε Βοιωτία, Αττική και νοτιοανατολική Πελοπόννησο λόγω του βαρομετρικού χαμηλού που θα χωροθετηθεί στις Σποράδες όπου θα σχηματιστούν συγκλίσεις και θα δώσουν έντονες βροχοπτώσεις συνοδευόμενες από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Ως εκ τούτου, θα σχηματίσει μία ζώνη φαινομένων, που θα ξεκινά από την νότια και δυτική Κρήτη, θα διατρέχει τις Κυκλάδες και το Κρητικό Πέλαγος και θα φθάσει μετά τα μεσάνυχτα στο ανατολικό Αιγαίο με μπόρες και τοπικές καταιγίδες (από τα βόρεια της Καρπάθου έως και τις Σποράδες).

Xιονοπτώσεις θα σημειώνονται άνω των 1000-1100μ.

Oι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί στα 4-5 μποφόρ
Στο Αιγαίο νοτιοδυτικοί αρχικά στα 4-5 μποφόρ, ενώ από το δεύτερο μισό της ημέρας στα νοτιότερα τμήματα θα φθάνουν τα 6-7 μποφόρ, ενώ στα βορειότερα θα εξασθενίσουν κι δεν θα ξεπερνούν τα 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Τετάρτη 03/01/18

  Στο πρώτο μισό της ημέρας τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κατά ζώνες. Η μία θα αφορά το νοητό τόξο «δυτικά κι νότια Κρήτη-κεντροβόρεια Δωδεκάνησα-κεντροανατολικό Αιγαίο» με βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες. Η δεύτερη θα αφορά την περιοχή "Σποράδες (με αρκετά αξιόλογα φαινόμενα)-Εύβοια (με σημαντικές βροχοπτώσεις στα κεντρικά νότια ορεινά προσήνεμα)-Αττική-βορειοανατολικό Αιγαίο-ανατολική Θράκη". Η τρίτη θα απασχολεί μερικώς το Ιόνιο, με ασθενή τοπικά φαινόμενα, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά των νησιών. Στον θαλάσσιο χώρο του νότιου Ιονίου θα εκδηλώνονται αξιόλογα φαινόμενα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Την νύχτα μόνο τα τελευταία θα επηρεάζονται από παροδικές μπόρες.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί στα βορειότερα τμήματα του μέχρι τα 6 μποφόρ, δυτικοί στα νοτιότερα στα 5-6 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε πτώση

Σεμερτζίδης Δημήτρης