Βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σάββατο 05/05/18.

05-04-2018 22:00 / 2624 προβολές
Βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σάββατο 05/05/18.
Ο καιρός ήδη θα έχει παρουσιάσει μεταβολή επιλεκτικά από τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι μοναδικές περιοχές που αναμένονται σημαντικά διαστήματα ηλιοφάνειας είναι το νότιο Αιγαίο, η Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Τοπικές βροχοπτώσεις ή μπόρες θα εκδηλώνονται:
στην κεντρονότια Μακεδονία (κυρίως Χαλκιδική),
στο τόξο Όλυμπος-Βέρμιο-Βόρας,
 στην δυτική Μακεδονία,
στην Ήπειρο (πρόσκαιρα τα φαινόμενα ενδέχεται να έχουν ένταση)
στην δυτική και βόρεια Θεσσαλία και
στο βορειοανατολικό Αιγαίο
Σταδιακά, τις μεσημεριανές έως και τις πρώτες βραδυνές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση με το ξέσπασμα αρκετών όμβρων και τοπικών καταιγίδων:
Στην Πελοπόννησο (αρχικά ορεινή Κορινθία, Λακωνία, και Αρκαδία, το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν στα πεδινά της ανατολικής Πελοποννήσου καθώς και σε τμήματα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου)
Στην Ήπειρο (κατά περιόδους τα φαινόμενα θα έχουν ισχυρό χαρακτήρα με τοπικές χαλαζοπτώσεις)
Στην Μακεδονία (κυρίως την κεντροβόρεια και την δυτική)
Στην Θεσσαλία (κατά περιόδους ισχυρές μπόρες)
Στην Στερεά Ελλάδα (σε Αιτωλοακαρνανία, δυτική Φωκίδα και Βοιωτία κατά τόπους φαινόμενα με ένταση συνοδεία χαλαζόπτωσης) και
Στο ανατολικό-βορειοανατολικό Αιγαίο (διάσπαρτες μπόρες)
*Στην Αττική αναμένεται οι πρώτες μπόρες και καταιγίδες να ξεσπάσουν στα βορειοδυτικά τμήματα, νότια του Κιθαιρώνα. Το απόγευμα πιθανολογείται να μεταφερθεί καταιγίδα από την βορειοανατολική Πελοπόννησο και να επηρεάσει τμήμα της δυτικής Αττικής)
Το βράδυ οι βροχοπτώσεις (συνοδεία τοπικών καταιγίδων στην κεντρική Ελλάδα) θα εντοπίζονται κατά βάση σε
Ήπειρο,
Αιτωλοακαρνανία,
βορειοδυτική Πελοπόννησο,
Ιόνιο,
Μακεδονία (κυρίως Χαλκιδική)
Κεντροβόρεια Εύβοια
Nότια και δυτική Θεσσαλία
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί αρχικά ασθενείς. Μετά το μεσημέρι σταδιακά θα ενισχυθούν και μεταβληθούν σε βορειοδυτικούς στα 4-5 μποφόρ.
Στο κεντροβόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι στα 6 μποφόρ. Σε Κρήτη, Κρητικό Πέλαγος και Δωδεκάνησα θα πνέουν δυτικοί που ενδέχεται να φτάσουν και τα 6-7 μποφόρ.
Η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 21-23 βαθμούς στην ανατολική Στερεά (στην Αττική έως και 24 τοπικά), τους 26-28 σε Μακεδονία και Θράκη, τους 25 στην Θεσσαλία,  τους 22 στις Κυκλάδες, τους 23-25 στα Δωδεκάνησα, τους 21-23 στην Κρήτη, τους 25 στην νότια Πελοπόννησο (στην υπόλοιπη κατά 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), τους 20 στο Ιόνιο και τους 17 σε Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο.

Σεμερτζίδης Δημήτρης