Δημιουργία Κυκλώνα στο Ιόνιο. Ποιες περιοχές της Δυτικής χώρας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο.

11-17-2017 03:32 / 4791 προβολές
Δημιουργία Κυκλώνα στο Ιόνιο. Ποιες περιοχές της Δυτικής χώρας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο.

Το χαμηλό που βρισκόνταν στην Κεντρική Ιταλία εισήλθε την Τετάρτη στην Τυρρηνική θάλασσα και ακολουθώντας ανατολική πορεία μπήκε στο Ιόνιο την Πέμπτη 16/11.
Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης θα αρχίσει να επηρεάζει δειλά δειλά την Δυτική χώρα. Την Παρασκευή το ''μάτι'' του κυκλώνα θα παραμείνει στα ανοικτά του Ιονίου κινούμενο ελαφρώς βόρεια-βορειοδυτικά αρχικά και πλησιάζοντας την Ιταλία, πρωτού αποκτήσει νοτιοανατολική πορεία και αρχίσει να προσεγγίζει τα δυτικά παράκτια τμήματα της χώρας.
Το Σάββατο τα περισσότερα σενάρια θέλουν το κέντρο του ισχυρού χαμηλού να περνάει ανοικτά των νησιών του κεντρικού Ιονίου και στην συνέχεια να περνάει νοτίως της Πελοποννήσου(περίπου στο ύψος των Κυθήρων-Αντικυθήρων) με αποτέλεσμα την είσοδο του στο Αιγαίο.
Τα υπόλοιπα σενάρια θέλουν το χαμηλό λίγο βορειότερα, με αποτέλεσμα να έχουμε πιθανό landfall στην Νότια Πελοπόννησο.


Πως αναμένεται να επηρεαστεί ο καιρός της Δυτικής χώρας από αυτήν την εξέλιξη?
Την Παρασκευή το πρωί βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές, αναμένονται στα νησιά του Ιονίου και την δυτική παράκτια χώρα. Περιοχές όπως η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος αναμένεται να πληγούν περισσότερο.
Από το μεσημέρι και ύστερα τα φαινόμενα θα γίνουν λιγότερα στις βορειότερες και πιο ηπειρωτικές περιοχές, ενώ θα εξακολουθούν να σημειώνονται κατά διαστήματα κάποιες καταιγίδες πολύ τοπικά ισχυρές, στο Κεντρονότιο Ιόνιο και την δυτική παράκτια Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί και θα φτάνουν τα 5-7 μποφόρ, πιθανώς τοπικά και τα 8 στο βόρειο Ιόνιο.

Χάρτες του προγνωστικού μοντέλου της σελίδας μας(μπορείτε να τους βρείτε στην ενότητα ''μοντέλο'' στην αρχική):

Βροχή-Πίεση:

Πρωί Παρασκευής:

Μεσημέρι Παρασκευής:

Βράδυ Παρασκεύης:

Άνεμοι(Μεσημέρι Παρασκευής):


Το Σάββατο τα φαινόμενα θα αφορούν κατά κύριο λόγω την Κεφαλλονιά την Ζάκυνθο και την Δυτική-Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και θα είναι ποτιστικού χαρακτήρα, ενώ στα υπόλοιπα ενδεχομένως να έχουμε κάποιες ασθενείς μπόρες στο πρώτο μισό της ημέρας, ενώ στην συνέχεια ο καιρός αναμένεται να ανοίξει από το βόρειο Ιόνιο.
Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς από το βόρειο Ιόνιο με εντάσεις στα 3-5 μποφόρ. Στα ανοικτά του Νοτίου Ιονίου οι ανέμοι ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 9 μποφόρ(δεν αποκλείεται να φτάσουν και σε επίπεδα τυφώνα το βράδυ του Σαββάτου). Νοτιοανατολικό ρεύμα αναμένεται στις νότιες περιοχές με εντάσεις σχεδόν θυελλώδεις.
Το βράδυ του Σαββάτου προς το πρωί της Κυριακής, αν ο κυκλώνας εισέλθει στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα δημιουργήσει δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις από πλευράς ανέμων(12 μποφόρ στην ξηρά) και βροχόπτωσης(μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα), ενώ αν περάσει νοτιότερα η μόνη περιοχή που θα κινδυνεύσει θα είναι τα Κυθηρα.

Χάρτες του προγνωστικού μοντέλου της σελίδας μας(μπορείτε να τους βρείτε στην ενότητα ''μοντέλο'' στην αρχική):

Βροχή-Πίεση:

Πρωί Σαββάτου:

Μεσημέρι Σαββάτου:

Βράδυ Σαββάτου:

Άνεμοι:

Μεσημέρι Σαββάτου:

Μεσάνυχτα Κυριακής:

Η Κυριακή αναμένεται να είναι μέρα βελτίωσης από βορρά προς νότο με επικράτηση του βορειοδυτικού ανέμου στο Ιόνιο και πτώση της θερμοκρασίας.
Πιθανή νέα κακοκαιρία από την Δευτέρα, αυτήν την φορά ενδέχεται να συνδυαστεί με χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.

Σημειώση: Παρά το γεγονός ότι απομένουν λίγες ώρες για να πλησιάσει ο Κυκλώνας την χώρα, η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως στα μοντέλα και υπάρχουν αρκετές διαφωνίες.
Για όποια νεότερη αλλαγή στα στοιχεία θα σας κρατήσουμε ενήμερους.


Επιμέλεια: Θοδωρής Κοντός