Διαδοχικά περάσματα βροχών και καταιγίδων / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Δευτέρα 05/03/18.

03-04-2018 16:32 / 1959 προβολές
Διαδοχικά περάσματα βροχών και καταιγίδων / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Δευτέρα 05/03/18.
Συντάκτης: Σεμερτζίδης Δημήτρης

Δευτέρα 05/03/18
-Στερεά Ελλάδα: Aρχικά άστατος καιρός με εναλλαγές νεφοσκεπούς ουρανού και τοπικών ασθενών βροχοπτώσεων στα κεντροδυτικά τμήματα και αυξημένων διαστημάτων ηλιοφάνειας. Σταδιακά από το μεσημέρι θα υποτροπιάσει, με την εκδήλωση βροχοπτώσεων στα κεντρικά τμήματα, και τοπικών καταιγίδων στην Αιτωλοακαρνανία. Προς το απόγευμα βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στην ανατολική Στερεά. Σύντομο πέρασμα όμβρων ή τοπικής καταιγίδας θα λάβει χώρα και στην Αττική. Ενδέχεται ο πυρήνας να σχηματιστεί στον Σαρωνικό και να κινηθεί στο Λεκανοπέδιο. Το βράδυ το επίκεντρο των φαινομένων θα εντοπίζεται από το ύψος της Βοιωτίας και δυτικότερα, ενώ στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά τμήματα του Νομού.
-Πελοπόννησος: Αρχικά διάσπαρτες νεφώσεις, όπου σταδιακά θα αυξάνονται. Οι πρώτες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στα νότια και δυτικά τμήματα το μεσημέρι, ενώ αργότερα στα κεντρικά ορεινά θα αναπτυχθεί τοπική καταιγίδα. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ένταση και γενίκευση,  ενώ θα εκδηλώνονται και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά. Το βράδυ αναμένεται επαναφορά άστατου σκηνικού με κάποια διαδοχικά κύματα βροχοπτώσεων να επηρεάζουν την δυτική Πελοπόννησο.
-Βόρεια Ελλάδα: Αρκετά βροχερή η μέρα. Εν γένει αναμένονται 3 περάσματα βροχοπτώσεων, το πρώτο τις πρώτες πρωινές ώρες που θα αποτελείται από ασθενή και σύντομα φαινόμενα, ενώ το δεύτερο και το τρίτο το μεσημέρι και το βράδυ αντίστοιχα. Οι βροχοπτώσεις θα έχουν γενικά μέτρια ένταση. Στην Χαλκιδική ενδέχεται να εκδηλωθούν όμβροι τις απογευματινές ώρες.
-Ήπειρος: Αρχικά βελτιωμένος καιρός. Από το μεσημέρι ξαφνική επιδείνωση του καιρού με εκδήλωση βροχοπτώσεων και αργότερα διάσπαρτων καταιγίδων. Την νύχτα ο καιρός θα κυλήσει βροχερός, πιο έντονα τα φαινόμενα στα νοτιότερα και ανατολικότερα της Ηπείρου.
-Θεσσαλία: Ιδιαίτερα υγρός και νεφελώδης καιρός καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.  Τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί σύντομο πέρασμα βροχοπτώσεων με βελτίωση του καιρού. Από το μεσημέρι θα σημειωθεί νέα έναρξη φαινομένων, που διαρκέσουν έως την νύχτα. Πιο πολλές οι βροχοπτώσεις στην Μαγνησία.
-Αιγαίο: Βελτιωμένος καιρός το πρώτο μισό της ημέρας. Από το μεσημέρι-απόγευμα οι πρώτες βροχοπτώσεις και όμβροι θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες (κυρίως τις βόρειες), φαινόμενα που θα εξαπλωθούν στο ανατολικό Αιγαίο την νύχτα. Στα Δωδεκάνησα θα σημειωθεί ένα επιπλέον πέρασμα βροχοπτώσεων τις πρώτες απογευματινές ώρες. Οσον αφορά στην Κρήτη, γενικά θα μείνει ανεπηρεάστη  με τοπικές μόνο ασθενείς βροχοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στο κεντρονότιο Αιγαίο στα 7 μποφόρ και βορειοανατολικοί στο βόρειο στα 7-8 μποφόρ. Από το βράδυ από τις Κυκλάδες και νοτιότερα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
-Ιόνιο: Αρχικά άστατο σκηνικό, με γρήγορη επιδείνωση τις μεσημβρινές ώρες οπότε και θα υπάρξει διέλευση ζώνης όμβρων ή και τοπικών καταιγίδων. Ο καιρός που θα ακολουθήσει θα είναι εν γένει βροχερός με διαδοχικές παύσεις και ενάρξεις, ενώ την νύχτα διάσπαρτοι πυρήνες όμβρων ή ασθενών καταιγίδων θα κινηθούν από τα ανοιχτά του Ιονίου προς τα νησιά, κυρίως τα κεντρονότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατοικοί στα 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς στα 5-6 μποφόρ
Oι μέγιστες θερμοκρασίες φαίνονται παρακάτω: