Συνεχίζονται οι βροχές την Τετάρτη στα Δυτικά. Δριμύ ψύχος και χιόνια από την Παρασκευή. Αναλυτική εκτίμηση.

01-04-2017 02:00 / 2597 προβολές
Συνεχίζονται οι βροχές την Τετάρτη στα Δυτικά. Δριμύ ψύχος και χιόνια από την Παρασκευή. Αναλυτική εκτίμηση.
Βροχερή θα είναι και η Τετάρτη για την Δυτική χώρα. Επιδείνωση αναμένεται από το μεσημέρι της Πέμπτης με βροχές αρχικά και χιόνια στην συνέχεια.

Πιο αναλυτικά:


Τετάρτη 5/1: Ασθενείς βροχοπτώσεις κατά τόπους, πιο γενικευμένες στο Βόρειο Ιόνιο όπου ενδέχεται να έχουν και μέτρια ένταση κυρίως τις πρωινές ώρες. Η κατάσταση θα συνεχιστεί έτσι όλη την μέρα, ενώ το βράδυ ο καιρός θα δείξει σημάδια βελτίωσης στο Βόρειο Ιόνιο, ενώ στα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται μπόρες ασθενούς έντασης. 
Διάσπαρτες καταιγίδες θα σημειώνονται κυρίως στην θάλασσα.
Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, υπάρχει μικρή πιθανότητα να εξδηλώνονται με ασθενή ένταση στην Ανατολική Ήπειρο, αρχικά το πρωί πάνω από τα 1000-1100 μέτρα, αλλά αργότερα τα υψόμετρα έναρξης θα ανέβουν στα 1200-1300. Το βράδυ αν υπάρξουν φαινόμενα χιονιού(πολύ μικρή πιθανότητα) τα υψόμετρα έναρξης θα είναι ίδια με το πρωί.
Άνεμοι:
Επτάνησα: Κέρκυρα: Νοτιοανατολικοί 2-4 μποφόρ
Υπόλοιπα: Νότιοι-Νοτιοδυτικοί 2-4 τοπικά και 5 μποφόρ
Δυτικά Ηπειρωτικά: Νοτιοανατολικοί 2-3 μποφόρ.
Από αργά το βράδυ αναμένεται επικράτηση βορειοδυτικού ρεύματος. 
Θερμοκρασία: 
Ήπειρος: 4-11(στην Πίνδο 4-6 βαθμούς χαμηλότερη)
Ιόνια νησιά: 8-15(στα ορεινά 2-4 βαθμούς χαμηλότερη) 
Δυτική Στερεά: 5-12(στην Πίνδο 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) 
Δυτική Πελοπόννησος: 4-14 (στα ορεινά 3-4 βαθμούς χαμηλότερη)

Η πολύ ψυχρή εισβολή:
Αν και υπάρχει διχογνωμία, προσπάθησα να αποτυπώσω την κατάσταση ως έχει. 
1ο σενάριο: Προοδευτικά ισχυρή κακοκαιρία την Πέμπτη με αρκετές βροχές σε όλα τα Δυτικά και κυρίως στην Ήπειρο. Χιονοπτώσεις πανω από τα 1200-1300 μέτρα και το βράδυ πάνω από τα 900-1000 και στην Βορειοανατολική Ήπειρο ακόμα πιο χαμηλά. Μέσα στην νύχτα προς την Παρασκευή τα υψόμετρα θα κατεβαίνουν συνεχώς ακόμη και σε μηδενικό υψόμετρο στην ανατολική Ήπειρο και πάνω από τα 300-400 στα Δυτικά της τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές τα χιόνια θα ξεκινούν από τα 500-700 μέτρα. 
Προς το μεσημέρι νιφαδοπτώσεις αναμένονται σε Ήπειρο και Κέρκυρα πάνω από τα 200-300 μέτρα και στα υπόλοιπα πάνω από τα 500-600. 
Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στα Βορειοδυτικά και τα φαινόμενα θα επηρέαζουν πλέον μόνο την Δυτική Στερεά, την Δυτική Πελοπόννησο καθώς και την Κεφαλλονιά και την Ζάκυνθο, πρόσκαιρα και την Λευκάδα. Αναμένεται να χιονίζει εκεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Σαββάτου. Χιόνια πιθανώς σε μηδενικό υψόμετρο σε Κεφαλλονιά, Ζακυνθο, Δυτική Στερεά και Βορειοδυτική Πελοπόννησο και πάνω από τα 200-300 στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

2ο σενάριο: Το 2ο σενάριο είναι να έχουμε κακοκαιρία την Πέμπτη το μεσημέρι(όπως και στο πρώτο σενάριο) ωστόσο αναμένεται μόνο ένα γρήγορο πέρασμα μέχρι το πρωί της Παρασκευής και στην συνέχεια λίγα ασθενή φαινόμενα κυρίως στα ορεινά αλλά και στο Νότιο Ιόνιο.
Ακόμα δεν έχει επικρατήσει ουσιαστικά κάποιο από τα δύο σενάρια και η κατάσταση είναι πολύ ρευστή ακόμα. Ελπίζουμε την Τετάρτη να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα. 

Από πλευράς ανέμων από το βράδυ της Πέμπτης στο Ιόνιο από Νοτιοδυτικοί θα γίνουν Βορειοδυτικοί και θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας τα 5-6 και τοπικά και τα 7 μποφόρ, ενώ στα Ηπειρωτικά θα είναι Βορειοανατολικοί ασθενείς. 
Βόρειοι-Βορειοανατολικοί άνεμοι με εξασθένηση αναμένονται το Σάββατο. 

Η θερμοκρασία το πρώτο μισό της Πέμπτης δεν θα παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με την Τετάρτη, ωστόσο στην συνέχεια αναμένεται ΚΑΘΕΤΗ πτώση από τα βορειοανατολικά και σταδιακά και στα υπόλοιπα. Αρνητικές θερμοκρασίες αναμένονται και δίπλα στο κύμα σε κάποιες περιοχές το Σάββατο, ενώ στα ορεινά δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να αγγίξει και τους -18!! Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος της Ηπειρωτικής χώρας θα κυριαρχήσει το φαινόμενο του ολικού παγετού(αρνητικές θερμοκρασίες όλο το 24ωρο). 

Θα υπάρξει νέα ενημέρωση τόσο αύριο όσο και μεθαύριο...
Μείνετε συντονισμένοι. 
Επιμέλεια: Θοδωρής Κοντός-ερασιτέχνης μετεωρολόγος.