Δυτική Ελλάδα: Ο καιρός μέχρι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

12-26-2016 22:33 / 1362 προβολές
Δυτική Ελλάδα: Ο καιρός μέχρι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Ψυχρή εισβολή αναμένεται στην Ανατολική Ελλάδα κυρίως, τις επόμενες ημέρες...

Η Δυτική χώρα αναμένεται να επηρεαστεί αρκετά από το κρύο, ωστόσο τα φαινόμενα θα είναι επιλεκτικά...
Πιο αναλυτικά:
-Αύριο Τρίτη 27/12, η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες παντού. Ωστόσο, προοδευτικά από τα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα πυκνώσουν κυρίως στην Ήπειρο.
Από το απόγευμα βροχοπτώσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στην Ανατολική Ήπειρο και πιο τοπικά και στην υπόλοιπη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Χιονοπτώσεις μέτριας έντασης θα εκδηλωθούν αρχικά πάνω από τα 1200-1300 μέτρα. 
Αργά το βράδυ, οι βροχές θα μετακινηθούν και νοτιότερα επηρεάζοντας την Δυτική Στερεά και την Βορειοδυτική Πελοπόννησο. 
Στην Ήπειρο τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει και θα εκδηλώνονται τοπικά πλέον, με πιθανώς τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα στα ανατολικά.
Άνεμοι: Αρχικά Βόρειοι-Βορειοανατολικοί 2-3 μποφόρ, αλλά από το μεσημέρι θα στραφούν σε Βόρειους-Βορειοδυτικούς στο Ιόνιο στα 3-5 και τοπικά και 6 μποφόρ, ενώ στην Πίνδο οι βορειοανατολικοί θα επιμείνουν. 
Θερμοκρασίες:
Νωρίς το πρωί: Ήπειρος: 0-9, Δυτική Στερεά: 3-10, Δυτική Πελοπόννησος: 4-10, Πίνδος: -2-4, Ιόνια νησιά: 5-11
Μεσημέρι: Ήπειρος: 9-15, Δυτική Στερεά: 11-16 , Δυτική Πελοπόννησος: , Πίνδος: 3-9, Ιόνια νησιά: 12-16
Αργά το βράδυ: 1-2 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με τις πρωινές στην Ήπειρο. 

-Τετάρτη 28/12: Τις νυχτερινές ώρες βροχές θα απασχολούν κυρίως την Δυτική Στερεά, την Βορειοδυτική Πελοπόννησο και πιθανώς τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου, με τα χιόνια να ξεκινούν πανω από τα 1100-1200 μέτρα στα πολύ ανατολικά τμήματα της Δυτικής Στερεάς και πιθανώς στην της Ελάτης στην Λευκάδα και στην ορεινή Κεφαλλονιά. Από αργά το πρωί τα φαινόμενα θα μεταφερθούν νοτιοανατολικά και ο καιρός σταδιακά θα είναι σε όλη την Δυτική Ελλάδα αίθριος. Το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πάλι στην Ανατολική Ήπειρο και αναμένονται νέες τοπικές χιονοπτώσεις χωρίς ιδιαίτερη όμως ένταση(υψόμετρο έναρξης χιονοπτώσεων εκεί: 0 μέτρα). 
Παράλληλα θα σημειώνονται από το απόγευμα βροχές στα ανοικτά του Ιονίου κοντά στα νησιά. Όμως θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να απασχολήσουν τα Επτάνησα.
Ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι οι οποίοι θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ. Από αργά το βράδυ θα στραφούν σε Βορειοανατολικούς παντού με παρόμοια ένταση. Δεν αποκλείονται και ριπές 8-9 μποφόρ τοπικά.
Θερμοκρασία: Ήπειρος: -1-10, Δυτική Στερεά: 1-11 , Δυτική Πελοπόννησος: 0-11 , Πίνδος: -7-2, Επτάνησα: 2-12.

Το τριήμερο 29-31/12: Ενώ αξιόλογος χιονιάς θα χτυπάει τα Ανατολικά προσήνεμα στην Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα διατηρηθεί ηλιόλουστος με κάποιες τοπικές συννεφιές στην Πελοπόννησο. Το κρύο τα πρωινά κυρίως θα είναι τσουκτερό, ενώ βροχές θα εκδηλώνονται στα ανοικτά του Ιονίου.
Οι άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί με προοδευτική εξασθένηση μέρα με την μέρα. 
Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες στα ορεινά της Ηπειρωτικής χώρας, ενώ και παραθαλάσσιες περιοχές θα πλησιάσουν τους 0 βαθμούς(θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση).

Για μία ακόμη φορά το πεδινό γενικευμένο χιόνι δεν θα γίνει πραγματικότητα στην δυτική χώρα...

Επιμέλεια: Θοδωρής Κοντός.