Κακοκαιρία προ των πυλών στα Δυτικά. Αναλυτική πρόγνωση(+Χάρτες)

06-12-2016 20:00 / 2045 προβολές
Κακοκαιρία προ των πυλών στα Δυτικά. Αναλυτική πρόγνωση(+Χάρτες)

Καλησπέρα σας.
Μία μεταβολή που δεν πρέπει να υποτιμηθεί φτάνει απόψε αργά την νύχτα στα βορειοδυτικά. Βροχερό το σκηνικό την Δευτέρα και την Τρίτη.
Πιο αναλυτικά:

Εξέλιξη πριν την κακοκαιρία:
Η Κυριακή αρχικά θα κυλάει με συννεφιά στην βορειοδυτική χώρα, ενώ θα παρουσιάζονται και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι θα φτάσουν τους 26 βαθμούς στα Επτάνησα, τους 25-26 στην Ήπειρο, τους 26-27 τοπικά και 28 στην Δυτική Πελοπόννησο και Δυτική Στερεά και τους 22 στην Πίνδο. 
Από το βράδυ όμως θα συννεφιάσει σε όλα σχεδόν τα δυτικά παράλια και στα νησιά του Ιονίου.


Εκτίμηση κακοκαιρίας: Η κακοκαιρία χωρίζεται σε δύο φάσεις.

1η φάση: Αργά την νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα περίπου στις 2-3 τα ξημερώματα το σύστημα θα καταφθάσει στο Ιόνιο. Ανοικτά της Κέρκυρας, λόγω των υψηλών δεικτών αστάθειας και της αξιόλογης υγρασίας στα νέφη, θα πυροδοτηθούν καταιγίδες οι οποίες θα έχουν μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών. Λίγη ώρα αργοτερα η Κέρκυρα θα χτηπηθεί πρώτη από τις καταιγίδες και θα ακολουθήσουν τα παράλια της Ηπείρου. Οι καταιγίδες μόλις βρουν στεριά θα εξασθενήσουν και στα ενδονότερα της Ηπείρου δύσκολα θα περάσουν. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από βροχοπτώσεις μέτριας έντασης.

2η φάση: Οι βροχές θα εξακολουθούν να σημειώνονται στα βορειοδυτικά. Λίγες ώρες μετά το ξημέρωμα θα ακολουθήσει νέος γύρος καταιγίδων στην περιοχή. Μέχρι το μεσημέρι θα εκδηλώνονται βροχοπτώσεις οι οποίες τοπικά στην Ήπειρο, πιθανώς να έχουν έντονο χαρακτήρα.

Το μεσημέρι οι βροχές θα μεταφερθούν με πιο ήπιο χαρακτηρα στα υπόλοιπα Δυτικά, ενώ στο Ιόνιο θα σημειώνονται καταιγίδες, οι οποίες ίσως να είναι πολυκύτταρες, ειδικά στο Κεντρικό Ιόνιο, ενώ θα εξασθενούν στο βόρειο. Οι καταιγίδες πιθανόν να περάσουν στην Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο όμως δεν θα εξασθενήσουν σχετικά γρήγορα.

Συνοπτικά:
-Τις περισσότερες καταιγίδες θα δει οι νομοί Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας(Δυτική) το πρωί και οι νομοί Κεφαλλονιάς, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας(Δυτική) το μεσημέρι.
-Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στην Ήπειρο.
-Λίγος ή καθόλου υετός νοτότερα της Δυτικής Στερεάς(Δυτική Πελοπόννησος, Νότιο Ιόνιο κλπ.)

-Εξασθένηση των φαινομένων από βορά προς νότο όσο πλησιάζουμε προς το βράδυ.

-Υπαρκτό το ενδεχόμενο χαλαζοπτώσεων ή εμφάνισης υδροστροβίλων.

Άνεμοι: Νότιοι-Νοτιοανατολικοί 2-4 τοπικά και 5 μποφόρ στο βόρειο Ιόνιο. Από το μεσημέρι Δυτικοί-Νοτιοδυτικοι με εξασθένηση. Κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων ίσως να είναι ισχυρότεροι.

Θερμοκρασία: Νησιά Ιονίου:17-25
Ήπειρος:13-22
Δυτική Στερεά:15-25
Δυτική Πελοπόννησος:16-26
Οροσειρά Πίνδου:9-18

Τρίτη 14/06: Αρχικά ο καιρός θα είναι καλός με εξαίρεση τα βορειοδυτικά όπου τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο. Τις μεσημεριανές ώρες θα μεταφερθούν στην Ήπειρωτική χώρα και θα έχουμε καταιγίδες στην Ήπειρο, στην Δυτική Στερεά και πιθανώς και στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις απογευματινές ώρες.

 

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο Νοτιοανατολικοί και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς και στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο Δυτικοί-Βορειοδυτικοί 2-4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Επτάνησα:16-26
Ήπειρος:12-24
Δυτική Στερεά:15-25
Δυτική Πελοπόννησος:14-25
Οροσειρά Πίνδου:9-19

Μεσοπρόθεσμη-Μακροπρόθεσμη εκτίμηση: Καλός θα είναι ο καιρός την Τετάρτη 15 Ιουνίου στα δυτικά με μόνο λίγα σύννεφα κατά τόπους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο, αγγίζοντας τους 28-29 βαθμούς τοπικά στα Ηπειρωτικά. 
Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και στις 16 Ιουνίου, ενώ νέα σημαντική άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία φτάνοντας τους 33-34 βαθμούς στις ευαίσθητες περιοχές.
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και στις 17 Ιουνίου, με 37-38 βαθμούς στην Δυτική Στερεά και στην Δυτική Πελοπόννησο και σαφώς χαμηλότερες τιμές στα Επτάνησα. 
Κορύφωση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στις 18-19 του μήνα, όπου στις ευαίσθητες περιοχές το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.
Πτώση της θερμοκρασίας φαίνεται μετά τις 20 Ιουνίου. 
Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργήσουν οι άνεμοι τις επόμενες ημέρες.

Για την εξέλιξη του καύσωνα θα ενημερωθείτε σε νέο άρθρο.

Επιμέλεια άρθρου: Θοδωρής Κοντός(Theocorfu)
Χάρτες:Θάνος Σταματόπουλος