Δελτίο πιθανώς επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες (ισχύει για Πέμπτη 29/12/16)

12-28-2016 20:00 / 8352 προβολές
Δελτίο πιθανώς επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες (ισχύει για Πέμπτη 29/12/16)

Δειλά δειλά έκανε εμφανή τα σημάδια της η έλευση της ψυχρής αέριας μάζας πολικής προέλευσης και στον δορυφόρο, όπου παρατηρούμε ταχέως αναπτυσσόμενες κατακόρυφες και στρωματόμορφες νεφώσεις να σχηματίζονται στο ύψους του Βόρειου Αιγαίου, στον χώρο που ορίζεται μεταξύ Χαλκιδικής, Λήμνου και Σποράδων. Κατά τα μεσάνυχτα η επέκταση της ψυχρής αέριας μάζας θα προκαλέσει σημαντική νεφογέννεση σχεδόν στο σύνολο του κεντροβόρειου Αιγαίου, με την ανάπτυξη οργανωμένων συγκλισιογραμμών που θα κινηθούν νοτιότερα προσεγγίζοντας και ηπειρωτικά και κεντρικά νησιωτικά τμήματα. Ετσι λοιπόν, αναμένουμε τα εξής:

Αττική (02.00πμ-11.00πμ) : Από τις 00.00-01.00 αναμένουμε πλήρη νεφοκάλυψη στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας. Ταχέως πυκνές χιονοπτώσεις (με χιονοστρώσεις) θα εκκινήσουν από τα βορειοανατολικά τμήματα κατά τις 02.00πμ οι οποίες μέχρι τις 04.00πμ θα έχουν επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της κεντροβόρειας και της δυτικής Αττικής. Αν εξαιρέσουμε τα παράκτια τμήματα της Ανατολικής και νότιας Αττικής που εκεί τα φαινόμενα θα έχουν πιο πρόσκαιρη ένταση, στα υπόλοιπα τμήματα οι χιονοεξάρσεις θα λάβουν ισχυρό χαρακτήρα, με την εκδήλωση τοπικών χιονοκαταιγίδων άνω των 150μ. στο διάστημα 04.00-09.00πμ. Τα καθοδικά ρεύματα θα προκαλούν πρόσκαιρα ραγδαία πτώση του θερμομέτρου και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά. Στα διαστήματα ύφεσης στα πεδινά του λεκανοπεδίου θα εκδηλώνεται χιονόνερο ή πτώση παγοσφαιριδίων. Κατά το διάστημα των εξάρσεων θα σημειωθούν χιονοστρώσεις -κατά τόπους σημαντικές- άνω των 100μ στον δυτικό άξονα του λεκανοπεδίου, άνω των 150μ. στον κεντρικό. Σημαντικά ύψη χιονόστρωσης αναμένονται σε βορειότερα και βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής (>30cm)

Εύβοια, Κυκλάδες (02.00πμ-16.00πμ): Πυκνές χιονοπτώσεις άνω των 400-500μ που κατά τόπους θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε περιοχές που γειτνιάζουν με Δίρφη, Όχη.

Ανατολική Βοιωτία: Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις με διάρκεια στην Βοιωτία

Θυελλώδεις άνεμοι: Σε ανατολική Πελοπόννησο, βόρεια-βορειοδυτική Αττική, κεντροβόρειο Αιγαίο και Εύβοια οι βόρειοι άνεμοι θα φθάσουν τα 8-9 μπόφορ και οι ριπές τους κατά τόπους τα 10-11!


Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί :

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)


Επιμέλεια: Σεμερτζίδης Δημήτρης