Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων . Αφορά την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Αττική.

01-12-2018 12:08 / 7297 προβολές
Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων . Αφορά την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Αττική.

Ισχύει από 18:00 Παρασκευής 12/01 έως και 00:00 Κυριακής 14/01.

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα θα έχουν τοπικά μεγάλη διάρκεια και ένταση. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται σε αντίστοιχα ορεινά τμήματα και από αργά το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά και σε ημιορεινά . Πιο αναλυτικά: 

Οι παρακάτω προειδοποιήσεις αφορούν την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Εύβοια , την ανατολική Θεσσαλία και τα προσκείμενα σε αυτές παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου. 

  • Ισχυρές έως πολύ καταιγίδες από τις 18:00 σήμερα έως και τις 03:00 το ξημέρωμα του Σαββάτου στην νότια και ανατολική Πελοπόννησο και το Μυρτώο Πέλαγος. 
  • Βροχές μεγάλης έντασης και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και νότια στην Αττική, περίπου από τις 00:00 έως και τις 09:00 του Σαββάτου με εξασθένιση των φαινομένων στην συνέχεια. Ανάλογα φαινόμενα και στην κεντρική και νότια Εύβοια στο ίδιο διάστημα.
  • Βροχές μεγάλης διάρκειας και έντασης στην Φθιώτιδα, την Μαγνησία, την βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες και σε τμήματα της Βοιωτίας και της Ευρυτανίας, περίπου από τις 03:00 το ξημέρωμα του Σαββάτου έως και τις 21:00 του Σαββάτου, με σχετική εξασθένιση στη συνέχεια.
  • Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς , της ανατολικής Θεσσαλίας και της βόρειας Πελοποννήσου. Στην Φθιώτιδα , την Ευρυτανία, την δυτική Βοιωτία και την Μαγνησία οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν προοδευτικά περιοχές με χαμηλό υψόμετρο ( ~300-400μ) , κυρίως στο δεύτερο μισό του Σαββάτου.
Επιπλέον: 
  • Συνίσταται προσοχή στη δυτική Αττική καθ ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας και του αυριανού πρωινού για το ενδεχόμενο συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού.
  • Στο επίκεντρο των επίμονων φαινομένων φαίνεται να βρίσκεται η περιοχή μεταξύ ανατολικής Φθιώτιδας, Μαγνησίας και βόρειας Εύβοιας, όπου είναι πολύ πιθανό να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού από τα 600-700μ και πάνω( Τονίζεται το υψόμετρο πάνω από το οποίο φαίνεται να συσσωρεύεται πολύ χιόνι). 
Ενημερωθείτε αναλυτικά για την εξέλιξη του καιρού σε διάφορες περιοχές από τα σχετικά άρθρα της προγνωστικής ομάδας του forecastweather.gr.
Δείτε 3 τριήμερη πρόγνωση από το πργνωστικό μοντέλου του Forecastweather εδώ http://prognosi.forecastweather.gr/index.html
EΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ -ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ,αφορά το σύνολο του τριημέρου
Eπιμέλεια: Γιώργος Πολίτης
Εικόνα είναι από το φωτογράφο Μανώλη Θράβαλο.