Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Παρασκευή 16/06.

06-15-2017 22:30 / 10812 προβολές
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Παρασκευή 16/06.
Έντονη αστάθεια αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Παρασκευή 16 Ιουνίου. 

Πιο αναλυτικά:

Μετά τα μεσάνυχτα: Πιθανές σποραδικές καταιγίδες , με βαθμιαία βελτίωση στην Θράκη(Ανατολική Ροδόπη) κατά μήκος των συνόρων με Βουλγαρία.
Σποραδικές καταιγίδες προς το ξημέρωμα στην Κεντρική Μακεδονία (Ν.Κικλίς περί των συνόρων με τα Σκόπια).

Τις πρωινές ώρες αναμένεται βαθμιαία επέκταση των σποραδικών καταιγίδων και του άστατου καιρού στην Κεντρική Μακεδονία (Ανατολικά Ν.Κιλκίς, Βόρεια και Ανατολικά Ν.Θεσσαλονίκης, Δυτικά Ν.Σερρών) με σταδιακά ισχυρά κατά τόπους και περιόδους φαινόμενα. 
Βαθμιαία επέκταση και προς τα λοιπά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης ανατολικά της πόλης (που δεν θα επηρεασθεί) έως και την ορεινή Χαλκιδική αργότερα , τα Νότια του Ν.Σερρών , Δυτικές περιοχές του Ν.Καβάλας (Παγγαίο και πέριξ). 
Πρώτες μπόρες έως το μεσημέρι και μεμονωμένες καταιγίδες, στις περισσότερες  ορεινότερες περιοχές Πίνδου, Μακεδονίας, Δυτικής Ροδόπης, Κεντρικής Στερεάς Ελλάδος.

Μεσημέρι: Μπόρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους και περιόδους ισχυρές , σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία , νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας , και περί των ορεινών όγκων.
Θα συνεχισθεί ο πολύ άστατος καιρός με κατά τόπους και περιόδους ισχυρές καταιγίδες , σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας(Κιλκίς, Θεσσαλονίκη-θα πολιορκηθεί η πόλη και ίσως επηρεασθούν οι Ανατολικές συνοικίες της κυρίως- Ανατολική Χαλκιδική, Άγιος Ορος, Νότια Καβάλα, πιθανώς και Θάσος αργότερα). 
Πιό σποραδικά και μεμονωμένα φαινόμενα και σε αυστηρά ορεινότερες περιοχές , αναμένονται περί Κεντρικής και Νότιας Πίνδου , Κεντρικής Στερεάς Ελλάδος και ορεινής Βοιωτίας , ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για κάποιους παροδικούς όμβρους τοπικά και σε πολύ ορεινές περιοχές Αχαίας Κορινθίας Αρκαδίας και Λακωνίας στην Πελοπόννησο.

Απόγευμα: Σταδιακά αναμένεται προοδευτική βελτίωση του καιρού στην Κεντρική Μακεδονία , με εκτόνωση των καταιγίδων κάπου στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Θάσου και Ανατολικά της Χαλκιδικής.
Επιδείνωση με τοπικές χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, τα Δυτικά του Ν.Πέλλας , Δυτικά και Νοτιότερα Ν.Ημαθίας , τον Ν.Πιερίας, Όλυμπο, προς τα Ανατολικά ολόκληρης της Πίνδου, Ν.Καρδίτσας και Τρικάλων και την Βορείοτερη Ευρυτανία.
Πιό ασθενή και περιορισμένα φαινόμενα μπόρας βροχής και καταιγίδος προς τις ορεινές κυρίως περιοχές , αναμένονται και σε περιοχές Νοτιότερης Πίνδου, της ορεινής Κεντρικής Στερεάς και Πελοποννήσου. 
Ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες περίπου στις 6-9  σε δυτικές περιοχές  των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, Νότια Ν.Λαρίσης, Ν.Μαγνησίας και Σποράδες, Βόρεια Εύβοια , τα Ανατολικά κυρίως του νομού Φθοιώτιδος και νομός Βοιωτίας.
Αστάθεια διακρίνεται και περί Ισθμού Κορίνθου.

Προοδευτική παύση των φαινομένων σε όλες τις περιοχές μετά την δύση του ηλίου. 

Δεν φαίνεται κάποιο θέμα ανέμων , πέραν ενός πρώιμου μελτεμιού έως 6Β την ημέρα στα Ανατολικά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα κυρίως και των κατά τόπους πρόσκαιρων ριπαίων θυελλωδών ανέμων , σε περιοχές όπου θα ωριμάζουν και θα εκδηλώνονται καταιγίδες.

Σε φυσιολογικά επίπεδα η θερμοκρασία.

Καιρική ενημέρωση από τους χάρτες MAP ALERT

                                                                            ΠΡΩΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                                                                ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                                                                              ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Επιμέλεια χαρτών: Τάσος Κουρτζιάκης, Ιωάννης Σταματάκης
Επιμέλεια άρθρου: Σάββας Σπυριδάκης, Θοδωρής Κοντός