Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων-Η Νεφέλη θα δείξει την δύναμη της 26/06/2018.

06-25-2018 21:44 / 34379 προβολές
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων-Η Νεφέλη θα δείξει την δύναμη της 26/06/2018.

Ήδη από το ξημέρωμα το σύνολο της δυτικής Ελλάδας και περιοχές κοντά στην Πίνδο θα δέχονται μπόρες και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Με το πρώτο φως της ημέρας οι μπόρες και οι καταιγίδες θα επεκταθούν σε όλη την ηπειρωτική χώρα αλλά και στην δυτική Κρήτη και στα δυτικότερα τμήματα των Κυκλάδων. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή το πρωί και τις προμεσημβρινές ώρες στο κέντρο-νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο αλλά και στις ανατολικές ακτές τις Θεσσαλίας, καθώς τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές θα είναι τοπικά σφοδρά και με διάρκεια.

Προς τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα επιμείνουν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας και στο Ιόνιο, ενώ πλέον μπόρες και διάσπαρτες καταιγίδες θα επηρεάσουν την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ΒΑκου Αιγαίου. Το μεσημέρι και το απόγευμα τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο κέντρο-νότιο Ιόνιο και στην δυτική Πελοπόννησο με τοπικά βίαιες καταιγίδες, στην κεντρική Στερεά, στην ανατολική κυρίως Θεσσαλία και στην Πιερία, όπου στις δύο τελευταίες περιοχές ειδικά, τα φαινόμενα θα είναι πολύ σφοδρά (ιδίως κοντά στα παράλια της Λάρισας και στην Πιερία) και δυνητικά καταστροφικά, ενώ επίσης η Θράκη θα δεχτεί κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Τις βραδινές ώρες και μέχρι τα μεσάνυχτα οι καταιγίδες θα συνεχίσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τα πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται πλέον στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως στον νομό Λάρισας) και στην Πιερία, όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ποσά βροχής ικανά να προκαλέσουν σοβαρά/εκτεταμένα προβλήματα. Επίσης στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα εκδηλώνονται κατά τόπους και περιόδους ισχυρές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία στα βόρεια από 11-23°C, στα δυτικά από 12-26°C, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από 14-25°C ενώ στο Αιγαίο και στην Κρήτη από 17-32°C. Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ, για να στραφούν από το μεσημέρι σε ΒΒΔκους στα 3-5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις στα 4-5 μποφόρ και μόνο στα βόρεια τμήματα του πελάγους θα πνέουν ΑΒΑκοι στα 5-6 και πολύ τοπικά έως 7 μποφόρ.


**ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ**

Στις περιοχές που αναφέρθηκαν με έντονα καιρικά φαινόμενα περιορίστε τις μετακινήσεις σας στο ελάχιστο καθώς το οδικό δίκτυο θα αντιμετωπίσει πολύ πιθανόν προβλήματα. Μην οδηγείτε κοντά σε χειμάρρους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος απότομης υπερχείλισης (flash floods). Αναβάλετε οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα η αν είστε ήδη έξω βρείτε μέρος να καλυφτείτε μέχρι να περάσουν τα έντονα φαινόμενα. Καθαρίστε υδρορροές και φρεάτια για να διευκολύνετε την αποστράγγιση των υδάτων και κυρίως μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας έναντι της φύσης... η φύση είναι πιο δυνατή και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Τέλος θυμηθείτε το ρητό ''Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν''.

Καντε Like στην σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Eπιμέλεια: Tάσος Κουρτζιάκης.