Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Kίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.

11-14-2017 20:40 / 14458 προβολές
Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Kίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.

Γενική περιγραφή : Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται στην νότια Ιταλία και στροβιλίζεται σχεδόν στάσιμο στην περιοχή γένεσης για το επόμενο 36ώρο τουλάχιστον, προκαλώντας σοβαρή κακοκαιρία τόσο στη γείτονα χώρα όσο και στην περιοχή μας. Το βαρομετρικό χαμηλό συνοδεύεται από αρκετές δευτερεύουσες διαταραχές , οι οποίες θα διατηρούν τον εξαιρετικά άστατο καιρό σε αρκετές περιοχές της χώρας μας αύριο και μεθαύριο, ενώ μέσα στην Πέμπτη φαίνεται το σύστημα να μας προσεγγίζει περισσότερο από τα νοτιοδυτικά, λαμβάνοντας παράλληλα τροπικά χαρακτηριστικά. Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό διασχίζει μια τεράστια θαλάσσια έκταση , αντλεί την απαραίτητη θερμότητα ώστε να παραμείνει ενεργό και μάλιστα στα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνει να επανενισχύεται πάνω από το νότιο Ιόνιο. Παρότι η τροχιά του από την Παρασκευή και έπειτα παραμένει σχετικά απροσδιόριστη, την Παρασκευή αναμένεται περαιτέρω γενίκευση της κακοκαιρίας, ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια χώρα.


Γενικά χαρακτηριστικά κακοκαιρίας: Για αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται ιδιαίτερα άστατος καιρός στη δυτική , την νότια, την ανατολική χώρα και το δυτικό Αιγαίο με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αρχικά στα Επτάνησα & την δυτική Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις δυτικές Κυκλάδες θα είναι ισχυρές έως πολύ ισχυρές. Βροχές μεγάλης διάρκειας και έντασης αναμένονται επίσης σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και της ανατολικής Θεσσαλίας. Οι καταιγίδες θα επικεντρώνονται σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές , αλλά σε ορισμένες περιοχές όπως στην νότια/ ανατολική Πελοπόννησο και την νοτιοανατολική Στερεά θα εισχωρούν και στα ενδότερα τμήματα. Στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοανατολικοί / ανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στο Ιόνιο και το νοτιοδυτικό Αιγαίο παροδικά θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές.
 Τονίζεται ότι στο Ιόνιο , τα παράκτια της νότιας ηπειρωτικής χώρας και στο δυτικό- νοτιοδυτικό Αιγαίο οι καταιγίδες θα χαρακτηρίζονται από μεγάλη σφοδρότητα και τοπικά θα συνοδεύονται από χαλάζι , ριπαίους ανέμους και μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα.
Την Παρασκευή στις ίδιες περιοχές με τις προαναφερθείσες θα επικρατεί σοβαρή κακοκαιρία , με τις βροχές να γενικεύονται περαιτέρω και τα έντονα φαινόμενα να επεκτείνονται σε ευρύτερη έκταση. Σταδιακά όμως, οι βροχές θα αποκτήσουν ποτιστικό χαρακτήρα . Τεράστια προσοχή θα πρέπει να δοθεί για το ενδεχόμενο επικράτησης ισχυρής θύελλας στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού , του νότιου Ιονίου και της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου. Αυτή η εξέλιξη θα αξιολογηθεί ξανά με περισσότερη λεπτομέρεια σε νέο άρθρο πρόγνωσης.

Ακολουθούν αναλυτικές προγνώσεις της κακοκαιρίας ανά περιοχή:

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/11:

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ: Βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά διαστήματα καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας, κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και οι οποίες ενδέχεται κατά περιόδους να είναι ισχυρές στο πρώτο μισό της ημέρας, ενώ διαφαίνονται εκ νέου ισχυρά φαινόμενα στο σύνολο των νησιών(με ιδιαίτερη έμφαση στο Κεντρονότιο Ιόνιο αυτήν την φορά) από αργά το βράδυ. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι-νοτιοανατολικοί στα 4-6 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο έως και 7, με τάση εξασθένησης από το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 13 έως 18 βαθμούς.

ΗΠΕΙΡΟΣ:  Από τις πρωινές ώρες αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά, τις πρωινές ώρες, στο Ιόνιο έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Δυτική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά-βορειοδυτικά παράκτια τμήματα τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα φαινόμενα κατά βάση ασθενή. Από το μεσημέρι οι βροχές θα περιοριστούν περισσότερο στις Δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα γίνονται περισσότερα όσο θα βαδίζουμε προς την αλλαγή ημέρας.  Άνεμοι Νότιοι-Νοτιοανατολικοί στα 4-6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς.

Ανατολική: Αστατος καιρός. Τα ξημερώματα, η επέλαση δευτερεύουσας διαταραχής από την περιοχή θα δώσει τοπικούς όμβρους ή πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως σε νότια Λακωνία και σε εσωτερικά ορεινά τμήματα της Κορινθίας. Κατά την διάρκεια της ημέρας, χαμηλές νεφώσεις θα παράγονται κατά περιόδους, ενώ ανοίγματα στον καιρό θα σημειώνονται κυρίως στα δυτικά και νοτιότερα τμήματα. Ψεκάδες ή ασθενείς κατά περιόδους βροχοπτώσεις θα σημειώνονται σε Κορινθία και Αργολίδα μέχρι και αργά την νύχτα.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 5-6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένιση στο δεύτερο μισό της ημέρας.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στους 20-22 βαθμούς. Σε παραθαλάσσια Κορινθία και Λακωνία ίσως αγγίξει το θερμόμετρο τους 23 βαθμούς.

ΣΤΕΡΕΑ:

Δυτική: Μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί αναμένεται να βρέχει σε όλη την Δυτική Στερεά, με διάσπαρτες καταιγίδες στα παράκτια τμήματα. Σταδιακά, τα φαινόμενα θα γίνουν λιγότερα και θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικότερα τμήματα, ενώ δεν αποκλείονται και ανοίγματα προς το μεσημέρι στα ανατολικά. Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ και από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς πολύ τοπικά και πρόσκαιρα έντονες. Οι άνεμοι κυρίως Νοτιοανατολικοί στα 2-4 και τοπικά και 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς.

Κεντρική και Ανατολική(πλην Αττικής): Νεφώσεις θα παρελαύνουν κατά περιόδους, καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Τα ανοίγματα του καιρού θα είναι μικρά. Τοπικές βροχές ασθενούς έντασης θα σημειώνονται πρόσκαιρα σε δυτική Βοιωτία, ανατολική Φωκίδα και Φθιώτιδα, κυρίως μετά το μεσημέρι.
Oι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 5-6 μποφόρ
H μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 23-24 βαθμούς σε τμήματα της Βοιωτίας και της παραθαλάσσιας Φθιώτιδας. Κατά 2-4 βαθμούς χαμηλότερες αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα.

Εύβοια:  Άστατος καιρός με παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ . Άνεμοι νοτιοανατολικοί στα 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία από 15 έως 20 oC.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:  Η Τετάρτη θα είναι μια μέρα κακοκαιρίας για την Μακεδονία καθώς στην δυτική και στην ανατολική Μακεδονία καθ'όλη την διάρκεια της μέρας θα σημειώνονται βροχές και μπόρες ασθενούς έως μέτριας έντασης. Τα κυριότερα φαινόμενα θα σημειωθούν όμως στην κεντρική Μακεδονία όπου εδώ αναμένουμε πολύ βαρύ καιρό ήδη από τα ξημερώματα με μπόρες αλλά και καταιγίδες κυρίως στην Χαλκιδική. Οι περιοχές δυτικότερα του Αξιού ποταμού είναι και αυτές που θα δεχθούν τα ισχυρότερα φαινόμενα καθώς εκεί θα παρατηρούνται μπόρες, και πιθανώς διάσπαρτες καταιγίδες κατά διαστήματα, που θα έχουν και ένταση και διάρκεια ικανές να δημιουργήσουν τοπικά προβλήματα. Δείξτε προσοχή στο οδικό δίκτυο καθώς οι χείμαρροι ενδέχεται να υπερχειλίσουν αλλά και στο ορεινό οδικό δίκτυο για τυχόν κατολισθήσεις. Οι κάτοικοι στις ανατολικές πλαγιές του Καιμακτσαλάν (Αριδαία, Έδεσσα), του Βερμίου (Νάουσα, Βέροια και κοντινές περιοχές) και του Ολύμπου (Κατερίνη και κοντινές γύρω περιοχές) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους σε όλη την διάρκεια της μέρας. Η θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς. Οι άνεμοι ανατολικοί ελαφρώς νότιο-ανατολικοί στα 2-4 μποφόρ και στην Χαλκιδική ανατολικοί έως 5 μποφόρ.


ΘΡΑΚΗ: Η Θράκη θα έχει κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις ωστόσο λίγα ασθενή φαινόμενα θα σημειωθούν το πρωί και στα δυτικά τμήματα στον νομό Ξάνθης. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα όπου και αν εκδηλωθούν θα σταματήσουν, ενώ οι νεφώσεις θα παραμείνουν. Η θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι βόρειο-ανατολικοί στα 3-4 και στα παράκτια τμήματα πιθανώς έως 5 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Προβλέπεται συννεφιά κατά περιόδους αυξημένη με βροχές και καταιγίδες αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στην Πίνδο, το Νομό Τρικάλων και Λάρισας όπως και στα παράλια του Νομού Λάρισας. Αναμένονται και πάνω από 10-15 χιλιοστά βροχής σε αυτές τις περιοχές. Στις Σποράδες θα υπάρχει τοπική συννεφιά με λίγες σύντομες μπόρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν Ανατολικοί - Νοτιοανατολικοί στα παράλια και τις Σποράδες 4 μποφόρ και Ανατολικοί 2-3 μποφόρ στο εσωτερικό.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε Λάρισα 10-17, Τρίκαλα 10-17, Καρδίτσα 10-17, Βόλος 12-18, Καλαμπάκα 10-16, Φαρκαδόνα 10-17, Αγιά 10-16, Ελασσόνα 9-16, Φάρσαλα 10-17, Σποράδες 13-18.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Η μέρα στο ανατολικό Αιγαίο θα κυλίσει με αραιές νεφώσεις που προς τις μεσημβρινές ώρες φαίνεται να πυκνώνει πρόσκαιρα στην Λήμνο και στα δυτικότερα τμήματα της Λέσβου, όπου και δεν αποκλείονται τοπικές μπόρες σε αυτά τα τμήματα. Παύση των φαινομένων (αν τελικά αυτά εκδηλωθούν) προς τις πρώτες βραδινές ώρες, με τις αραιές νεφώσεις να παραμένουν στον ουράνιο θόλο. Η θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς. Οι άνεμοι αρχικά παντού νότιο-ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ, αλλά τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή της Λήμνου θα στραφούν σε ανατολικούς ελαφρώς βόρειο-ανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες θα κυλίσει η μέρα στις Κυκλάδες καθώς θα επικρατεί αρκετή ηλιοφάνεια με ελάχιστα νέφη. Προς τις βραδινές ώρες μόνο λίγες αραιές νεφώσεις θα καλύψουν τον ουράνιο θόλο της περιοχής αρχικά στα νότια και προοδευτικά και στα βόρεια τμήματα. Η θερμοκρασία από 15 έως 22 βαθμούς. Οι άνεμοι νότιο-ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ.

ΚΡΗΤΗ: Για την Τετάρτη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια του νησιού όπου και ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και πρόσκαιρα τοπικά στα δυτικά του νησιού ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις βόρειες περιοχές του νησιού από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στις νότιες από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις ορεινές από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: 

Ρόδος-Δωδεκάνησα 15/11

Αραιές νεφώσεις αναμένονται καθ όλο το 24ώρο σε όλα τα τμήματα του νομού που κατά το απογευματάκι θα έχουν την τάση να πυκνώνουν χωρίς ωστόσο να δώσουν κάποιο φαινόμενο.
Αναμένεται μουντάδα στον ουρανό και περιορισμένη σχετικά ορατότητα καθώς αναμένεται μεταφορά Αφρικάνικης Σκόνης σε αρκετά υψηλά ποσοστά.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ πουθενά.

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν αππο 16.. έως 19°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά και απο 17 έως 20°C στα νοτιότερα. Στα ορεινά της Ρόδου απο 14 έως 18°C βαθμούς.

Υγρασία : 65% - 97%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2017

ΑΤΤΙΚΗ: Πρόγνωση Αττικής Εδώ    

http://forecastweather.gr/index.php/site/article/kakokairia141117

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κατά κύριο λόγω ασθενείς βροχοπτώσεις κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας μέσα στην πόλη, ενώ περισσότερες θα είναι οι βροχές στα δυτικότερα τμήματα του νομού(μάλιστα στις υπερδυτικότερες περιοχές ενδέχεται να είναι ισχυρές). Το δεύτερο μισό της ημέρας αναμένεται τα φαινόμενα να δείξουν επιμονή στα Δυτικά, ενώ στα υπόλοιπα θα διατηρηθούν είτε ασθενή είτε θα σταματήσουν. Οι άνεμοι Ανατολικοί ελαφρώς νοτιοανατολικοί στα 4-6 και τοπικά και στον Θερμαϊκό έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 18 βαθμούς στο κέντρο και από 12 έως 17 στα υπόλοιπα. 

                                                                                                    ΠΡΩΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

                                                                               Μεσημέρι Τετάρτης

                                                                     ΒΡΑΔΥ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

ΧΑΡΤΗΣ: Ανοδικές Κινήσεις στα 3000 μέτρα 15/11/2017

ΧΑΡΤΗΣ: Περιοχές Καταιγίδων με τα κίτρινα και κόκκινα Χρώματα πρωί 16/11/2017

ΠΕΜΠΤΗ 16/11:

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ: Κακοκαιρία πιθανώς έντονη αναμένεται την νύχτα και νωρίς το πρωί στα Ιόνια νησιά με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Ωστόσο γρήγορα θα εξασθενήσουν και δεν αποκλείονται και ανοίγματα στο Κεντρικό Ιόνιο το μεσημέρι. Πιθανώς βροχές να συνεχίσουν να απασχολούν την Κέρκυρα μέχρι το απόγευμα, ενώ κι εκεί στην συνέχεια ο καιρός θα ανοίξει. Το βράδυ αναμένεται νέα έναρξη των φαινομένων αυτήν την φορά όμως από τα νότια τμήματα. Το νοτιοανατολικό ρεύμα θα διατηρηθεί στα 4-6 μποφόρ, ενώ δείχνει να ενισχύεται από τις βραδινές ώρες στο Νότιο Ιόνιο. Η θερμοκρασία από 13 έως 19 βαθμούς. 

ΗΠΕΙΡΟΣ: Από τις πρωινές ώρες προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά, τις πρωινές ώρες, στο Ιόνιο έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Δυτική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες ασθενούς έως μέτριας έντασης κυρίως στα δυτικά τμήματα το πρωί, σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι(πιθανή επιμονή των φαινομένων στα ορεινότερα) και νέες βροχές ξανά από τις δυτικότερες περιοχές αργά το βράδυ. Οι άνεμοι Νοτιοανατολικοί στα 3-5 μποφόρ(τοπικά και 6 στα πιο παραθαλάσσια) με τάση ενίσχυσης από το βράδυ. Θερμοκρασία από 13 έως 20 βαθμούς.

Ανατολική: Ήδη πριν ξημερώσει, μέτωπο εκ δυσμάς θα πλησιάζει και ταχέως θα επηρεάσει τον Νομό Λακωνίας με καταιγίδες, κατά περιόδους ισχυρές, κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα αυτής. Κατά την διάρκεια της ημέρας το μέτωπο θα κινηθεί αργά βορειοανατολικά, οπότε και θα σαρώσει και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, με λιγότερο όμως ισχυρά φαινόμενα. Το βράδυ, νέα διαταραχή περίπου στο ύψος του Αργολικού Κόλπου θα προκαλέσει μπόρες ή τοπικές καταιγίδες στην περιοχή. Τα φαινόμενα θα επεκτείνονται έως τον Νομό Κορινθίας, ενώ περισσότερο έντονα θα επηρεάζουν παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα 4-5 μποφόρ. Στον Αργολικό Κόλπο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στους 18-20 βαθμούς. Σε ημιορεινά τμήματα, κυρίως της Αρκαδίας και της Κορινθίας οι τιμές θα είναι κατά 4-6 βαθμούς χαμηλότερες.

ΣΤΕΡΕΑ:

Δυτική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς στα δυτικά παραθαλάσσια τοπικά ισχυρές, κατά τις πρωινές ώρες. Περιορισμός των φαινομένων και μερική εξασθένηση τους στην συνέχεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νοτιοανατολικά με εντάσεις στα 3-4 μποφόρ, τοπικά και 5 στα παράκτια τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς.

Κεντρική και Ανατολική(πλην Αττικής):  Σημαντικά φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού, με πυκνό στρώμα νεφώσεων καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Βροχοπτώσεις θα σημειώνονται κατά περιόδους, κυρίως στους Νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας, όπου θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδας μέτριας έντασης. Η ορατότητα κατά περιόδους θα είναι περιορισμένη, κυρίως στην Φθιώτιδα, όπου θα σημειωθούν και ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ, με προοδευτική εξασθένιση στο δεύτερο μισό της ημέρας.
Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 18-20 βαθμούς. Στα ημιορεινά τμήματα το θερμόμετρο θα δείχνει 3-5 βαθμούς χαμηλότερες τιμές.

Εύβοια: Νεφελώδης καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αναμένονται 2 διαφορετικά κύματα καταιγίδων, το πρώτο τις πρωινές- μεσημβρινές ώρες και το δεύτερο από το απόγευμα και μετά. Στο πρώτο κύμα θα επηρεαστούν περισσότερο τα βόρεια / κεντρικά τμήματα του νησιού και στο δεύτερο τα νότια και ανατολικά τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από κεραυνούς και χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20oC.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλίσει με την Μακεδονία χωρισμένη στα δύο από καιρικής απόψεως. Η ανατολική Μακεδονία θα έχει νεφώσεις που θα δίνουν κατά περιόδους λίγες τοπικές βροχές, γενικά όμως τα φαινόμενα θα είναι ασθενή. Τελείως διαφορετική εικόνα θα έχει η κεντρική και δυτική Μακεδονία με τον καιρό να είναι κλειστός και βροχερός όλη την ημέρα. Δείξτε όμως ξανά μεγάλη προσοχή στις περιοχές δυτικότερα του Αξιού (Αριδαία, Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Κατερίνη και κοντά σε αυτές) καθώς τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ισχυρά έως πολύ ισχυρά όλη την ημέρα με τις μπόρες να έχουν μεγάλη διάρκεια. Τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στον κάμπο δεν αποκλείονται κυρίως σε περιοχές χωρίς κλίση στο έδαφος. Δείξτε τεράστια προσοχή σε όλο το οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών καθώς η υπερχείλιση χειμάρρων και οι κατολισθήσεις στα ορεινά είναι πολύ πιθανόν να συμβούν. Η θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις γενικά στα 3-4 μποφόρ και στην Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη τοπικά στα 5 μποφόρ.


ΘΡΑΚΗ: Η Πέμπτη θα κυλίσει στην Θράκη με αυξημένες έως πολύ αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες όμως ίσως καταφέρουν να αφήσουν παροδική ψεκάδα/ασθενή βροχή κυρίως στα δυτικότερα τμήματα, στον νομό Ξάνθης. Η θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς. Οι άνεμοι βόρειο-ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ:  Προβλέπεται κακοκαιριά με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Στις Σποράδες θα επικρατήσει ο ίδιος καιρός. Αναμένονται σε περιοχές που βλέπουν προς την ανατολή των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και τα παράλια νομού Λάρισας και Μαγνησίας πάνω από 50-60 χιλιοστά βροχής. Προσοχή σε ρέματα και σε κατολισθήσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν Ανατολικοί 3-4 μποφόρ στο εσωτερικό και 5 μποφόρ στα παράλια και τις Σποράδες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε Λάρισα 11-16, Τρίκαλα 11-16, Καρδίτσα 11-16, Βόλος 13-17, Καλαμπάκα 11-15, Φαρκαδόνα 11-16, Αγιά 11-14, Ελασσόνα 9-15, Φάρσαλα 10-14, Σποράδες 13-17.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Το ανατολικό Αιγαίο θα παραμείνει και την Πέμπτη ανεπηρέαστο από την κακοκαιρία που θα έχει η υπόλοιπη χώρα, καθώς οι ανατολικοί άνεμοι θα κρατούν τα φαινόμενα μακριά από τα νησιά στο εσωτερικό του πελάγους. Έτσι η μέρα θα κυλίσει με αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και μόνο προς τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για λίγες μπόρες σε τμήματα της Χίου και της Λέσβου. Η μέρα θα τελειώσει με λίγες νεφώσεις σε Λήμνο και Λέσβο και αίθριο καιρό στα υπόλοιπα νησιά νοτιότερα. Η θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς. Οι άνεμοι γενικά ανατολικοί ελαφρώς νότιο-ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ και μόνο στην περιοχή της Λήμνου θα πνέουν από βόρειο-ανατολικές διευθύνσεις στα 5-6 μποφόρ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ:Με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας θα ξεκινήσει η μέρα στις Κυκλάδες και λίγα διάσπαρτα νέφη. Ωστόσο από τις μεσημβρινές ώρες και έπειτα μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και βόρεια τμήματα του συμπλέγματος κοντά στην Αττική και την Εύβοια. Ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά τμήματα των Κυκλάδων ίσως έχουν πρόσκαιρα και έντονο χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν αραιές νεφώσεις καθ'όλη την διάρκεια της μέρας. Η θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς. Οι άνεμοι νότιο-ανατολικοί έως 4 μποφόρ

ΚΡΗΤΗ: Για την Πέμπτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια του νησιού όπου και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά στα δυτικά του νησιού έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις βόρειες περιοχές του νησιού από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στις νότιες από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις ορεινές από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: 

Ρόδος-Δωδεκάνησα 16/11

Πυκνότερες θα είναι οι νεφώσεις την Πέμπτη σε όλα τα τμήματα του νομού καθ όλο το 24ώρο.
Παραμένει σε υψηλά ποσοστά η Αφρικάνικη Σκόνη.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 4-5 μποφόρ πουθενά.

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν απο 16.. έως 19°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά και απο 17 έως 20°C στα νοτιότερα. Στα ορεινά της Ρόδου απο 14 έως 18°C βαθμούς.

Υγρασία : 65% - 95%

Cyclone of Rhodes 2012-2017

ΑΤΤΙΚΗ: Πρόγνωση Αττικής Εδώ 

http://forecastweather.gr/index.php/site/article/kakokairia141117ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Όσο δυτικότερα στον νομό τόσο περισσότερες οι βροχές. Ασθενείς βροχοπτώσεις αναμένονται το πρώτο δωδεκάωρο της ημέρας στον νομό, ενώ στα Δυτικά τμήματα δεν αποκλείονται και σποραδικές καταιγίδες μέτριας έντασης. Σταδιακή παύση των φαινομένων στα κεντρικά και ανατολικά από το απόγευμα. Ισχυρός ο ανατολικός άνεμος θα φτάνει τα 5-7 μποφόρ ενώ θα είναι τοπικά σχεδόν θυελλώδεις στον Θερμαϊκό(8 μποφόρ). Η θερμοκρασία από 13 έως 17 βαθμούς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από 11 έως 17 στα υπόλοιπα.

Χάρτες Υετού  από το προγνωστικό Μοντέλο του Forecastweather.gr για την Πέμπτη http://prognosi.forecastweather.gr/index.html


 ΧΆΡΤΗΣ: Απόκλισης γεωδυναμικών υψών στα 5000 μέτρα

ΧΑΡΤΗΣ: Συνοπτική κατάσταση Ευρώπης 14/11/2017

 

ΧΑΡΤΗΣ:    Mέγιστες Θερμορκασίες 16/11/2017

 ΧΑΡΤΗΣ: Βαρομετρικό Χαμηλό στο Ιόνιο

ΧΑΡΤΗΣ: Άνεμοι στα Πελάγη, βράδυ 16/11/2017

Εκτιμήσεις: Γιώργος Πολίτης, Τάσος Κουρτζιάκης, Δημήτρης Σεμερτζίδης, Θοδωρής Κοντός, Βασίλης Πανάκογλου, Έμη Ντινοπούλου.

Επιμέλεια χαρτών: Ιωάννης Σταματάκης, Δημήτρης Σερμετζίδης.

Κάντε LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK   https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/