Έκτακτο δελτίο / ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια και θυελλώδεις άνεμοι / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Δευτέρα 26/02/18.

02-25-2018 17:27 / 9886 προβολές
Έκτακτο δελτίο / ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια και θυελλώδεις άνεμοι / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Δευτέρα 26/02/18.

Συντάκτης: Σεμερτζίδης Δημήτρης (Γιώργος Πολίτης για Βόρεια Ελλάδα)


Καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα σημειωθούν σε:
-Χαλκιδική, όπου έναρξη φαινομένων θα σημάνει νωρίς τα ξημερώματα με πυρήνες που θα αναπτύσσονται στον νότιο Θερμαϊκό και θα κινούνται ταχέως βορειοανατολικά. Γρήγορα εντός των πρωινών ωρών θα αναπτυχθούν ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Θα έχουν απότομη έναρξη και λήξη ενώ θα συνοδεύονται από εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις. Στο πέρας της ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντικά βελτίωση.
-Ιόνιο Πέλαγος, στο οποίο περίπου κατά τις 02-04.00πμ , μερικές ώρες πριν τα ξημερώματα θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένιση εντός των προμεσημβρινών ωρών αν και κατά τόπους θα συνεχίσουν να σημειώνονται όμβροι. Ο καιρός θα βελτιωθεί στο πέρας της ημέρας ενώ από το απόγευμα αναμένεται να υποτροπή του καιρού από τα δυτικά με τοπικές βροχές/μπόρες.

-Πελοπόννησο, όπου νωρίς τα ξημερώματα θα την διατρέξουν αρκετές βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολό της. Στα κεντρικά, δυτικά και νότια τμήματά της θα εκδηλωθούν καταιγίδες με απότομη έναρξη και λήξη. Γρήγορα μέσα στο πρωινό ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα δυτικά και κεντρικά ημιορεινά και ορεινά τμήματα ο καιρός θα παραμείνει άστατος στο υπόλοιπο της ημέρας με τοπικές βροχές. Το βράδυ ενδέχεται σε Ηλεία και Αχαΐα να αναπτυχθεί παροδική καταιγίδα.
-Aττική, στην οποία γρήγορα ο καιρός μετά τα ξημερώματα θα σημειώσει επιδείνωση από τον Σαρωνικό και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που θα διατρέξουν κυρίως τα κεντρικά και τα δυτικά και νότια παράκτια τμήματα. Θα σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ φαίνεται τα φαινόμενα να έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και γρήγορα εντός του πρωινού να λάβουν παύση. Βελτίωση των καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια της ημέρας.
-Ανατολικό Αιγαίο, όπου ήδη από τα ξημερώματα θα σημειώνονται παροδικές βροχές ή μπόρες. Μέσα στο πρωινό και κυρίως τις προμεσημβρινές ώρες ταχέως ο καιρός θα επιδεινωθεί από το κεντρικό Αιγαίο και θα σημειωθούν καταιγίδες στο σύνολο σχεδόν των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους από την Χίο και νοτιότερα θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση με εξαίρεση την Χίο όπου και ενδέχεται να εκδηλώνονται τοπικές μπόρες. Από το βράδυ νέο σύστημα από τα δυτικά θα δώσει χειμερινής υφής βροχοπτώσεις, τοπικού και ασθενούς χαρακτήρα.
Στερεά Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Αιτωλοακαρνανία στην οποία πριν τα ξημερώματα θα σημειωθεί ισχυρή καταιγίδα. Στο υπόλοιπο της ημέρας θα κυλήσει ιδιαίτερα άστατος στον Νομό, με παροδικές βροχοπτώσεις ή μπόρες. Στην υπόλοιπη Στερεά, θα λάβει χώρα πέρασμα βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων νωρίς τα ξημερώματα με σημαντική βελτίωση.
-Ήπειρο, με απότομη μεταβολή του καιρού μερικές ώρες πριν τα ξημερώματα και έναρξη βροχοπτώσεων, ισχυρών κατά περιόδους, και καταιγίδων με έμφαση τα παράκτια τμήματα. Τα φαινόμενα θα γενικευτούν. Μέσα στο πρωινό ο καιρός θα σημειώσει σημαντική
βελτίωση. Από το βράδυ αναμένεται νέα επιδείνωση με βροχοπτώσεις. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τα 650-700μ.
-Κυκλάδες, Κρήτη. Στις Κυκλάδες νωρίς τα ξημερώματα και τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν περάσματα βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων με σημαντική βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο πέρας της ημέρας. Από την νύχτα ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση με τοπικές βροχές ή μπόρες. Στην Κρήτη αναμένεται πέρασμα βροχοπτώσεων και τοπικών ασθενών καταιγίδων στα νότια κυρίως τμήματα με σταδιακή παύση των φαινομένων. Από το βράδυ σύστημα από τα δυτικά θα δώσει νέες ασθενείς βροχοπτώσεις, κυρίως στην δυτική και νότια Κρήτη.
Οσον αφορά στην Θεσσαλία αναμένονται εν γένει σημαντικά φαινόμενα. Τις  πρώτες πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν σημαντικές βροχοπτώσεις και με διάρκεια, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα. Στο υπόλοιπο της ημέρας θα ακολουθήσει ένα πιο άστατο μοτίβο με βροχοπτώσεις κατά περιόδους. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται άνω των 400μ. ενώ το μεσημέρι τα χιόνια στα κεντροδυτικά της Θεσσαλίας ενδέχεται να πέσουν ως και τα 200μ.

Σχετικά με την Βόρεια Ελλάδα περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αναμένεται στις περισσότερες περιοχές και ειδικά- όσον αφορά το πρώτο μισό της Δευτέρας- στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, με πυκνές χιονοπτώσεις και βροχή ή χιονόνερο μόνο στα πεδινά-παράκτια τμήματα της νότιας Χαλκιδικής. Στη δυτική Μακεδονία αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες στα ανατολικότερα τμήματα θα είναι ισχυρές , αλλά βαδίζοντας προς το μεσημέρι θα έχουν την τάση να εξασθενήσουν. Στην ανατολική Μακεδονία & τη Θράκη , στα βόρεια τμήματα θα χιονίζει και στα νότια τμήματα θα εκδηλώνονται βροχές ή χιονόνερο , με τα φαινόμενα να καθίστανται ισχυρά κυρίως στο δεύτερο μισό της Δευτέρας. Σημαντικές χιονοπτώσεις αναμένονται στον Έβρο, την Ροδόπη, τη Δράμα και την Καβάλα(βόρεια της πόλης). Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Μακεδονία, μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, θα αποκτήσουν προοδευτικά μικρότερη ένταση και θα περιοριστούν στα ανατολικότερα τμήματα. Νέος γύρος χιονοπτώσεων στην δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται αργά το βράδυ, με τον χαρακτήρα μπορών χιονιού , δηλαδή με διαδοχικές εξάρσεις και υφέσεις. 
Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι - βορειοδυτικοί μέτριοι και ανατολικά της Θεσσαλονίκης βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στο βόρειο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -6 έως -2 οC, στη κεντρική Μακεδονία από -3 έως 2oC, στην ανατολική από -3 έως 3 oC και στη Θράκη από -3 έως 2 oC. Oι θερμοκρασίες αφορούν κατοικημένες περιοχές , ημιορεινές, πεδινές ή παράκτιες. 
Θεσσαλονίκη: Αρχικά νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα προάστια της πόλης , τα γύρω ορεινά και τα πεδινά τμήματα βόρεια της πόλης και βροχή ή χιονόνερο στις υπόλοιπες περιοχές. Μέσα στο ξημέρωμα θα αρχίσει να χιονίζει και μέσα στην πόλη.  Νωρίς το πρωί τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες ακόμα και μέσα στη πόλη.  Το κύμα αυτό των έντονων χιονοπτώσεων αναμένεται να διαρκέσει περίπου έως και νωρίς το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά του νομού και μέσα στη πόλη οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν. Έως και το βράδυ της Δευτέρας φαίνεται να σημειώνονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις , αλλά με μικρότερη ένταση από αυτή των πρωινών- προμεσημβρινών ωρών. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί - βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά του νομού βορειοανατολικοί ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη συμπρωτεύουσα από -1 έως 1oC, στα δε προάστια της πόλης από -3 έως 0 oC. 
Συνοπτικά, αναμένεται χιονόστρωση σχεδόν σε όλο το νομό αλλά και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά , εκτιμώνται 5-10 cm χιονιού μέσα στον αστικό ιστό και 15-30 cm στα γύρω προάστια, ενώ , στο Φίλυρο και το Ασβεστοχώρι, εκτιμώνται έως και 40 cm χιονόστρωσης. Επαναλαμβάνεται πως τα νούμερα είναι ενδεικτικά, καθώς η χιονόστρωση είναι η πιο δύσκολη παράμετρος για να προβλεφτεί. Γενικότερα, είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω του πάγου και του χιονιού. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 7-8 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένιση το μεσημέρι και στροφή τους σε νοτιάδες. Από το βράδυ εκ νέου στροφή σε δυτικούς στα 6-7 μποφόρ.
Στο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν νότιοι στα 8 μποφόρ.  Στο Θρακικό θα πνέουν βορειοανατολικοί στα 10 και κατά τόπους 11 μποφόρ! Από το βράδυ από το ύψος των Κυκλάδων και βορειότερα θα πνέουν βοριάδες στα 7 και τοπικά 8-9 μποφόρ (κυρίως στο Θρακικό) και δυτικοί στα 6 μποφόρ στο Κρητικό και τα Δωδεκάνησα.
Oι μ'εγιστες θερμοκρασίες φαίνονται παρακάτω:

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, σύμφωνα με την ΓΓΠΠ ενδείκνυται οι πολίτες:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμού
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

  Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού.


Live οι κάμερες του Forecastweather - για εικόνα πατήστε επάνω

Νευροκόπι Δράμας
Θεσσαλονίκη 1 & Θεσσαλονίκη 2
Ορεινή Ναυπακτία
Πάρνηθα 1 & Πάρνηθα 2 
Ωραιόκαστρο Θεσ/νίκης
Μέτσοβο 1 & Μέτσοβο 2
Νυμφαίο Φλώρινας
Περτούλι Τρικάλων
Λίμνη Πλαστήρα
Βίλια Αττικής
Τρίκαλα Κορινθίας
Νεραϊδοχώρι Τρικάλων
Πισοδέρι Φλώρινας
Αγόριανη-Επτάλοφος
Δημητσάνα
Ελάτη

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ FORECAST WEATHER-RADIO ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 22:00
-Σε λευκή πολιορκία η Βόρεια Ελλάδα τις επόμενες ώρες ακόμα και στα πεδινά. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο απο τον χιονιά;
-Ισχυρες βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χωρα.
-Πόσο θα διαρκέσει το κύμα κακοκαιρίας;
-Οι προγνωστική ομάδα αναλύει όλες τις τελευταίες καιρικές εξελίξεις.
Για σύνδεση πατήστε εδω: http://www.forecastweather.gr και στη συνέχεια play στον player που βρισκεται στα δεξιά σας.
Τέλος,περιμένουμε τις αναφορές σας στο τσατ της σελίδας μας.

Σας περιμένουμε!