Έκτακτο δελτίο / Ισχυρές καταιγίδες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Παρασκευή 04/10/19

10-03-2019 19:00 / 5064 προβολές
Έκτακτο δελτίο / Ισχυρές καταιγίδες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Παρασκευή 04/10/19

Από τον/την Σεμερτζίδη Δημήτρη

Ήπειρος: Ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν το Διαμέρισμα ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο υπόλοιπο της ημέρας θα εκδηλώνονται μπόρες και παροδικές καταιγίδες, με έμφαση τα κεντρικά και νοτιοανατολικά τμήματα.

Πελοπόννησος: Ισχυρές καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι αναμένονται στα δυτικά της τμήματα, κυρίως σε Ηλεία και Αχαΐα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα. Αρκετές βροχές και στα νότια τμήματα, ενώ στην υπόλοιπη Πελοπόννησο οι καταιγίδες θα είναι παροδικές. Από το βράδυ νέος κύκλος βροχοπτώσεων κι τοπικών καταιγίδων θα επηρεάσει τα δυτικά τμήματα.

Μακεδονία: Μέσα στις πρωινές ώρες και από τα δυτικά θα λάβει χώρα ταχεία επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα κεντρικά τμήματα θα αποκτήσουν ισχυρό χαρακτήρα συνοδευόμενα από χαλαζοπτώσεις και πιθανότητα σχηματισμού υδροστρόβιλων στην Χαλκιδική. Ισχυρή καταιγίδα θα σαρώσει και την Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει βελτίωση του καιρού. Από το βράδυ νέες μπόρες θα εκδηλώνονται από τα βόρεια προς τα νότια.

Ιόνιο: Αρχικά καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Στη συνέχεια βελτίωση του καιρού. Το βράδυ νέες μπόρες που γρήγορα θα σταματήσουν.

Στερεά Ελλάδα: Σημαντικές βροχές στην Αιτωλοακαρνανία με πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα από τον μεγάλο όγκο νερού. Στην υπόλοιπη Στερεά πέρασμα παροδικών βροχοπτώσεων και άστατο σκηνικό. Όσον αφορά στην Αττική, από νωρίς το μεσημέρι αναμένονται οι πρώτοι όμβροι να απασχολήσουν τα δυτικά τμήματα. Εν συνεχεία καταιγίδα θα εκδηλωθεί και στον υπόλοιπο Νομό, πιθανώς ισχυρή. Υδροστρόβιλος δεν αποκλείεται να σχηματιστεί στον Σαρωνικό. Το βράδυ αναμένεται άστατο σκηνικό με μπόρες, κατά περιόδους ισχυρές (κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα) που γρήγορα θα σταματήσουν.

Θεσσαλία: Βροχοπτώσεις και καταιγίδες αρχικά, ιδίως στα νότια και ανατολικά της τμήματα με σταδιακή βελτίωση. Το βράδυ προς τα μεσάνυχτα αναμένεται νέος γύρος βροχοπτώσεων.

Θράκη: Αρχικά βροχοπτώσεις σε Ξάνθη και Ροδόπη. Στη συνέχεια της ημέρας τα φαινόμενα θα αυξάνονται. Το βράδυ αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση με καταιγίδες που θα αποκτήσουν ισχυρό χαρακτήρα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλο όγκο νερού και υψηλές ραγδαιότητες.

Αιγαίο: Αρχικά βελτιωμένος καιρός. Το βράδυ αργά επιδείνωση του καιρού, με πέρασμα καταιγίδων αρχικά από τις Κυκλάδες που θα ενισχυθούν στο ανατολικό Αιγαίο, όπου από Χίο και βορειότερα θα εκδηλωθούν ισχυρά φαινόμενα. Βροχοπτώσεις αναμένονται και στην Κρήτη, κατά βάση στα νότια τμήματά της.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί στα 5-6 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι στα 7-8 μποφόρ.


Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση.


Οδηγίες για καταιγίδες από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

► ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΔΩ