Έκτακτο δελτίο ισχυρών καιρικών φαινομένων / Επόμενες ώρες έως το πρωί της Πέμπτης 11/07/19

07-10-2019 15:00 / 2851 προβολές
Έκτακτο δελτίο ισχυρών καιρικών φαινομένων / Επόμενες ώρες έως το πρωί της Πέμπτης 11/07/19

Από τον/την Σεμερτζίδη Δημήτριο

Mapas

***

Σύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τις αμέσως επόμενες ώρες και κυρίως μετά τα μεσάνυχτα σοβαρή μεταβολή του καιρού θα προκαλέσει παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην βόρεια Ελλάδα. Το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης θα δεχθεί ισχυρά και ραγδαία φαινόμενα. Θεωρείται αρκετά αυξημένη η πιθανότητα κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα από τον αυξημένο όγκο νερού, ιδίως στην κεντρική Μακεδονία, τις Σέρρες και τη νότια παράκτια Θράκη. Στην Χαλκιδική καθώς και σε τμήματα των Σποράδων και του βορειοανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνοδευόμενα από χαλαζοπτώσεις, ενώ οι συνθήκες θα επιτρέψουν τη δημιουργία και τοπικών ανεμοστρόβιλων.

***

Οι βοριάδες στο σύνολο του βόρειου Αιγαίου θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Κατά την διάρκεια των φαινομένων οι ριπές θα αυξάνονται σημαντικά.


Για τις περιοχές όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες: 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα που αν παρασυρθούν μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να ελέγξουν ότι τα λούκια και οι υδρορροές δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να περνούν από χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά από αυτές.
  • Να μην κάνουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς υπάρχει κίνδυνος κεραυνών.
  • Να αναζητήσουν ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον χώρο μέχρι να περάσει η καταιγίδα. Να σημειωθεί πως η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Επίσης να μην περνούν κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
  • Τέλος, τα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
                                      ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΉ ΤΟΥ ALPHA ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ