Έκτακτο δελτίο με δυνητικά ισχυρά φαινόμενα και θυελλώδεις νοτιάδες / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Πέμπτη 30/11/17 & Παρασκευή 01/12/17

11-29-2017 21:52 / 6346 προβολές
Έκτακτο δελτίο με δυνητικά ισχυρά φαινόμενα και θυελλώδεις νοτιάδες / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Πέμπτη 30/11/17 & Παρασκευή 01/12/17

ΠΕΜΠΤΗ 30/11/17

 Πρωινές-μεσημβρινές ώρες:

Ιδιαίτερα υγρές οι καιρικές συνθήκες στην Ήπειρο, με βροχοπτώσεις σταθερής έντασης. Κατά περιόδους θα εκδηλώνονται σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα. Επιπλέον, αρκετά τα φαινόμενα που θα εκδηλώνονται στην Αιτωλοακαρνανία και την δυτική Στερεά εν συνόλω ενώ παράλληλα τοπικές καταιγίδες θα σχηματίζονται στα ανοιχτά του κεντρικού Ιονίου, που θα επηρεάζουν και τα Ιόνια νησιά με παροδικές μπόρες. Ασθενείς βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους και στην κεντροβόρεια ορεινή και δευτερευόντως στην δυτική πεδινή και την νότια παραθαλάσσια Πελοπόννησο.

Οσον αφορά στην Μακεδονία και την Θράκη, αρχικώς κάποια ασθενή και παροδικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται στην δυτική Μακεδονία, ενώ προς τις μεσημβρινές ώρες κάποια φαινόμενα, εξ ίσου ασθενή, θα σημειωθούν και σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τοπικού χαρακτήρα. Σημαντικά αυξημένες νεφώσεις θα παρελαύνουν στον τόξο δυτική και νότια Κρήτη-Κυκλάδες-ανατολικό Αιγαίο (κυρίως Χίο και Μυτιλήνη) με ασθενείς παροδικές ψεκάδες ή μπόρες, ενώ πιθανώς να σχηματιστεί μπόρα νωρίς το πρωί και στην Αττική με γρήγορη βελτίωση. Νεφώσεις αρκετά αυξημένες θα παρελαύνουν νότια της Καρπάθου και της Ρόδου, που προς το μεσημέρι ενδέχεται να προκαλέσουν ένα σύντομο πέρασμα ασθενούς βροχής με ταχεία βελτίωση.

Απογευματινές-νυχτερινές ώρες:

Οι βροχοπτώσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στην δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο με αμείωτο χαρακτήρα. Εντός του Ιονίου ο καιρός θα υποτροπιάζει από τα βόρεια προς τα νότια. Αργά την νύχτα, συμπλέγματα καταιγίδων θα σχηματιστούν στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο επηρεάζοντας και τα Ιόνια νησιά.

Τοπικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται στην βόρεια ημιορεινή και ορεινή Πελοπόννησο, ενώ ενδέχεται πρόσκαιρες μπόρες να επηρεάσουν και τα πεδινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ως απόρροια της διαταραχής του Ιονίου.  Βροχοπτώσεις ασθενούς έντασης θα σημειώνονται στην δυτική Μακεδονία, ενώ μπόρες θα απασχολήσουν την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη αργά την νύχτα.  Ασθενές πέρασμα όμβρων θα σημειωθεί και σε βόρειες και ανατολικές Κυκλάδες καθώς και ανατολικό & βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νότιοι στα 6-7 μποφόρ. Στο Κρητικό Πέλαγος δεν θα ξεπερνάνε τα 5 μποφόρ.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 16 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα, τους 18-20 στην υπόλοιπη Ελλάδα.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/12/17

 Πρωινές-μεσημβρινές ώρες:

Σημαντικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται σε όλη  σχεδόν την δυτική χώρα. Έντονες βροχοπτώσεις  αμείωτου χαρακτήρα, συνοδευόμενες από πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο. Ο ορογραφικός υετός πλησίον των ορεινών όγκων θα συμβάλλει επίσης στα σημαντικά ποσά υετού που θα εμφανιστούν.

Επιπλέον, ανοιχτά του Ιονίου θα σχηματίζονται διαδοχικά συμπλέγματα καταιγίδων, κυρίως στα κεντρικότερα τμήματά του (καθώς και σε μία νοητή γραμμή από την Ιταλία έως και βόρεια της Κέρκυρας λόγω επιφανειακών συγκλίσεων) που θα επηρεάζουν και τα Ιόνια νησιά με ισχυρούς όμβρους και καταιγίδες. Βροχοπτώσεις κατά περιόδους θα εκδηλώνονται και στην Πελοπόννησο, εξαιρουμένης της ανατολικής. Αστατος ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη, με ασθενής μορφής βροχές να εκδηλώνονται αρχικά, κυρίως στα βορειότερα τμήματα των Διαμερισμάτων, οι οποίες θα λάβουν πιο ισχυρό τοπικά χαρακτήρα, βαδίζοντας προς το μεσημέρι, ιδίως σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη.Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός, με αυξημένες χαμηλές νεφώσεις να παρελαύνουν στα νότια Δωδεκάνησα, που δεν αποκλείεται να αφήσουν τοπική βροχή μικρής διάρκειας.

Απογευματινές-βραδυνές ώρες:

Ιδιαίτερα αξιόλογα τα φαινόμενα σε όλη την δυτική Ελλάδα! Τον κύριο όγκο του νερού θα εξακολουθεί να τον δέχεται η Ήπειρος, με σημαντικά ύψη υετού! Αρκετές καταιγίδες μάλιστα θα σημειωθούν, ιδίως στα παραθαλάσσια τμήματά της. Παράλληλα, συμπλέγματα καταιγίδων θα σχηματίζονται διάσπαρτα στο Ιόνιο που θα επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τα Ιόνια νησιά και την Αιτωλοακαρνανία, και δευτερευόντως την δυτική Πελοπόννησο. Αρκετά τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν και σε Μακεδονία και Θράκη, με κάπως πιο άστατο μοτίβο όμως. Από αργά την νύχτα, στο τρίγωνο ανατολική Μακεδονία-Θάσος-κεντρική Θράκη θα σχηματιστούν και καταιγίδες, με κατά τόπους έντονο χαρακτήρα.

Πολύ πιο τοπικό και σποραδικό χαρακτήρα θα έχουν τα φαινόμενο στο βόρειο Αιγαίο. Πέρασμα βροχοπτώσεων θα σημειωθεί αργά την νύχτα και από την κεντρική Στερεά, ενώ κατά περιόδους βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται στην βόρεια και δυτική (κυρίως ορεινή) Θεσσαλία. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βελτιωμένος καιρός, με χαμηλές νεφώσεις να παρελαύνουν στα νότια Δωδεκάνησα, που ίσως δώσουν ψεκάδες τοπικού χαρακτήρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο νότιοι στα 6-7 μποφόρ. Στα βορειότερα τμήματά του θα αγγίζουν και τα 8.

H θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, της τάξεως των 1-2 βαθμών.


Επιμέλεια:Σεμερτζίδης Δημήτρης