Έκτακτο δελτίο nowcast επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αφορά και την Αττική.

11-16-2017 12:00 / 21087 προβολές
Έκτακτο δελτίο nowcast επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αφορά και την Αττική.

Καλημέρα φίλες και φίλοι. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έντονη κακοκαιρία στην χώρα μας , με έμφαση στα νότια -νοτιοδυτικά , το Ιόνιο και ανατολικά- βόρεια τμήματα που πρόσκεινται στο Αιγαίο. Στο έλεος του καιρού βρέθηκε εχθές η δυτική Αττική , ενώ σήμερα περιμένουμε πολύ έντονες καταιγίδες και στον υπόλοιπο νομό Αττικής.

Στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες βλέπουμε την εξέλιξη της διαταραχής που μας επηρεάζει. Παρατηρούμε ένα σύνολο διαταραχών που προπορεύονται του ψυχρού μετώπου και συνοδεύονται από ιδιαίτερα ασταθείς αέριες μάζες να επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου-ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας - δυτικού Αιγαίου και της κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, δημιουργείται σύσφιξη πάνω από την ίδια περιοχή. Ακολουθεί έκτακτο δελτίο nowcast του επόμενου 24ώρου.

Με βάση τα παραπάνω, τις αμέσως επόμενες ώρες, 12:00 Πέμπτης έως 00:00 Παρασκευής, περιμένουμε σοβαρότατη κακοκαιρία με διαδοχικά κύματα ισχυρών έως πολύ ισχυρών καταιγίδων , οι οποίες θα επηρεάζουν κυρίως την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το Μυρτώο , τον Σαρωνικό κόλπο , την Αττικοβοιωτία, την Εύβοια, τις δυτικές Κυκλάδες, τις Σποράδες  και την Μαγνησία. Ισχυρές βροχές μεγάλης διάρκειας αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας που πρόσκεινται ή βρίσκονται κοντά στο δυτικό Θερμαικό κόλπο , δηλαδή στους νομούς Πιερίας, Πέλλης, Λαρίσης και Ημαθίας. Στα παράκτια και τα ανοιχτά του Θερμαικού αναμένονται επίσης ισχυρότατες καταιγίδες.

Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται τοπικά από :

 - Μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων         

 - Χαλάζι μέτριου ή μεγάλου διαμετρήματος         

 -Θυελλώδεις ανέμους                     

 -Υδροσιφώνες ή ανεμοστροβίλους

Στο διάστημα 00:00-12:00 Παρασκευής θα συνεχιστεί η έντονη κακοκαιρία στην ανατολική Ελλάδα , με τις καταιγίδες ωστόσο να εξομαλύνονται σε πρώτη φάση. Νέα ζώνη έντονων καταιγίδων αναμένεται στο νότιο Ιόνιο και την δυτική & νότια Πελοπόννησο , η οποία στη συνέχεια θα κινηθεί ανατολικά αλλά δε φαίνεται να επηρεάζει με την ίδια ένταση τις προαναφερθείσες περιοχές της Στερεάς - Θεσσαλίας. Παρόλα αυτά, θα συνεχιστούν οι παροδικά ισχυρές βροχές στα περισσότερα τμήματα .

Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι αρκετά αυξημένος, με αρκετές περιοχές να επιβαρύνονται από τιην μεγάλη διάρκεια των βροχοπτώσεων. 

Όσον αφορά στην Αττική :                                                                                                                                                                                                           

Ήδη σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες στη δυτική- βόρεια Αττική αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου των Αθηνών, όπως είχε αναφερθεί και στις προγνώσεις μας. Το πρώτο διάστημα έντονων φαινομένων θα συνεχίσει να μας επηρεάζει έως και τις 15:00 περίπου, με διαδοχικά κύματα ανατροφοδοτούμενων καταιγίδων , τα οποία κατά περίπτωση θα έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω. Ο κίνδυνος εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων είναι ορατός και δεν μπορούν να προσδιοριστούν οι περιοχές του νομού στις οποίες αυτά μπορεί να εμφανιστούν. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων αναμένεται στη συνέχεια,

ωστόσο από τις 18:00 έως τις 00:00 περίπου αναμένεται σοβαρή υποτροπή της κακοκαιρίας με ισχυρότατες καταιγίδες (παρόμοιων χαρακτηριστικών) μέσα στην Αθήνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού και της νότιας Αττικής, οι οποίες στη συνέχεια θα κινηθούν ανατολικά. 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΜΑP ALERT ΤΟΥ FORECASTWEATHER.GR(19:00-0:00)

Για το διάστημα 00:00-12:00 της Παρασκευής αναμένεται εκ νέου ύφεση της κακοκαιρίας στο νομό, ωστόσο η αστάθεια θα παραμείνει και κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. 'Ύφεση λοιπόν θα έχουμε με την έννοια ότι θα υποχωρήσουν τα επικίνδυνα φαινόμενα , όχι ότι θα σταματήσει να βρέχει.

Προτείνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους και όχι σε υπόγεια. 

Επιμέλεια πρόγνωσης: Γιώργος Πολίτης

εκ μέρος  του 

Attica Forecastweather Team(Αγγελος Λαμπιρης,Θεόδωρος Γκέσουρας,Γιώργος Πολίτης)