Έκτακτο δελτίο πιθανώς έντονων τοπικά καιρικών φαινομένων / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σάββατο 10/02/18.

02-09-2018 20:57 / 3605 προβολές
Έκτακτο δελτίο πιθανώς έντονων τοπικά καιρικών φαινομένων / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σάββατο 10/02/18.

Συντάκτης: Σεμερτζίδης Δημήτρης

Σάββατο 10/02/18

Πρώτο μισό της ημέρας (00.00πμ-12.00πμ)
 
Περιοχές καταιγίδων, πιθανώς ισχυρών:
Ιόνιο Πέλαγος (στα κεντρικά και νότια Ιόνια νησιά θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες, με απότομη έναρξη και λήξη, συνοδεία χαλαζόπτωσης)
Δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησος (ιδιαίτερα Μεσσηνία)
Mυρτώο Πέλαγος (μπόρες με πιθανό ηλεκτρισμό προς τις προμεσημβρινές ώρες)
Νότια-νοτιοδυτική Χαλκιδική, κυρίως τις προμεσημβρινές ώρες, οπότε και θα έχουμε διέλευση διαταραχής. Μπόρες αναμένονται στην περιοχή με πρόσκαιρη καταιγίδα προς τα νότια του Θερμαϊκού
 
Περιοχές βροχοπτώσεων:
Αν εξαιρέσουμε το νότιο και ανατολικό Αιγαίο που δεν φαίνεται να επηρεάζονται παρά μόνο από πρόσκαιρο πέρασμα βροχοπτώσεων τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες καθώς και την κεντροανατολική Μακεδονία και την Θράκη που θα επηρεαστούν στο δεύτερο μισό της ημέρας, στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρκετά βροχερό σκηνικό. Η κεντροδυτική Στερεά, η Θεσσαλία και η Ήπειρος (ιδίως η ανατολική ημιορεινή και ορεινή) φαίνεται να επηρεάζονται αρκετά αξιόλογα.
 
Περιοχές χιονοπτώσεων
Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από το ύψος των Αγράφων και βορειότερα κατά μήκος της Πίνδου από τα 900μ. Στην Δυτική Μακεδονία αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις που σταδιακά θα παρουσιάσουν ένταση από τα 800-850μ περίπου (ενδέχεται στους Νομούς Καστοριάς και Φλώρινας να εκκινούν από τα 700μ.)
 
Άνεμοι στα Πελάγη:
Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα 8 μποφόρ
Στο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, εν συνεχεία όμως θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς που τις προμεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν απότομα και θα φθάσουν τα 7 μποφόρ κυρίως στις νότιες Κυκλάδες και το Θρακικό Πέλαγος.

 
Δεύτερο μισό της ημέρας (12.00μμ-00.00μμ)
 
Περιοχές καταιγίδων, πιθανώς ισχυρών:
-Δυτική Στερεά Ελλάδα στην οποία θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μεν, ισχυρές καταιγίδες δε, ιδίως στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, αν και θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως την νύχτα κατά περιόδους. Στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα οι καταιγίδες θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα, ιδίως στην κεντρική Στερεά όπου δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο από ηλεκτρικής άποψης. Όσον αφορά στην Αττική, το μεσημέρι θα σημειωθεί καταιγίδα που στα βόρεια και δυτικά τμήματα ενδέχεται να είναι ισχυρή, αν και με απότομη έναρξη και λήξη.
-Kυκλάδες, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Οι πρώτες καταιγίδες το μεσημέρι θα εκδηλωθούν στα Κύθηρα και εν συνεχεία τις Κυκλάδες κατά μήκος μίας «λαίλαπας» καταιγίδων που θα εκκινεί από το Κρητικό Πέλαγος και τα νότια Κυκλαδονήσια με ανατολική κίνηση. Τοπικά τα φαινόμενα θα έχουν ένταση. Τα φαινόμενο το απόγευμα θα επεκταθούν στο ανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον, ισχυρά φαινόμενα με τοπικές καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζόπτωση θα σημειωθούν στην περιοχή περιμετρικά της Λήμνου και την Χαλκιδική καθώς και τις Σποράδες. Πρόσκαιρα φαινόμενα με ένταση θα εκδηλωθούν και στα νότια και ανατολικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης όπως και την Εύβοια και την Θεσσαλία.
-Αστατος καιρός σε κεντρονότιο Ιόνιο και κεντρική, δυτική  και νότια Πελοπόννησο με όμβρους κατά περιόδους και τοπική καταιγίδα το βράδυ.

 

Περιοχές βροχοπτώσεων:
Ιδιαίτερα αξιόλογες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στην Θεσσαλία (κατά βάση στα ανατολικά του Νομού Λάρισας και τον Νομό Μαγνησίας) και την  Μακεδονία (κυρίως σε κεντρική -Πιερία, Πέλλα και Ημαθία δείχνουν να πρωταγωνιστούν με πολύ αξιόλογα φαινόμενα- και δυτική). Περάσματα βροχοπτώσεων και όμβρων θα σημειωθούν σε Θράκη και Ήπειρο (ιδίως παραθαλάσσια). Όσον αφορά στην Κρήτη θα ευνοηθούν σε πολύ μικρό βαθμό οι Νομοί Χανίων και Ρεθύμνου και κυρίως τα νότια τμήματά τους. Στα Δωδεκάνησα, αργά τη νύχτα θα αναπτυχθούν όμβροι και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά τμήματα με ταχεία ανατολική κίνηση.
 
Περιοχές χιονοπτώσεων:
Σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία οι (πυκνές) χιονοπτώσεις θα σημειώνονται άνω των 850-900μ
Στην δυτική Μακεδονία, ιδιαίτερα στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας θα εκκινούν από τα 700μ. Το ίδιο ισχύει από το ύψος των Αθαμανικών και βορειότερα.
 
Άνεμοι στα Πελάγη:
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν κατά βάση ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα 6-7 μποφόρ
Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα 7-8 μποφόρ. Οι ριπές θα αγγίζουν τα 9! μποφόρ. Στο Θρακικό Πέλαγος έως και το ύψος του Θρακικού Πελάγους θα πνέουν βορειοανατολικοί έως τα 10! τοπικά μποφόρ!

 
Μέγιστες θερμοκρασίες:
Δεν θα ξεπεράσουν τους 10-11 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα, τους 14-16 στην νότια (το 16άρι αφορά κυρίως νησιωτικά τμήματα του νότιου Αιγαίου)
Για να δείτε live τον καιρό μέσα από εικόνα υψηλής ανάλυσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας πατήστε εδώ