Έκτακτο δελτίο σοβαρής επιδείνωσης του καιρού - Η Σοφία θα σφυροκοπήσει την χώρα με ισχυρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους - Δείξτε προσοχή

01-02-2019 17:22 / 27126 προβολές
Έκτακτο δελτίο σοβαρής επιδείνωσης του καιρού - Η Σοφία θα σφυροκοπήσει την χώρα με ισχυρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους - Δείξτε προσοχή

Πέμπτη 3/1: Με έντονη κακοκαιρία θα ξημερώσει η Πέμπτη στα ηπειρωτικά, με το Αιγαίο να έχει τα λιγότερα φαινόμενα. Οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα πέφτουν από τις πρωινές ώρες ακόμη και σε μηδενικά υψόμετρα (από τα 100-200 μέτρα στην Θράκη) και θα είναι εξαιρετικά πυκνές. Στα κεντρικά οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά σφοδρές και θα εντοπίζονται αρχικά από τα 200-400 μέτρα, ενώ πιο χαμηλά θα επικρατεί πολύ ισχυρή βροχή/χιονόνερο.

Η δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσει επίσης με κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις ακόμη και από τα 200-300 μέτρα, ενώ στην νότια ηπειρωτική χώρα τα χιόνια θα πέφτουν ψηλότερα από τα 700-800 μέτρα και άνω. Χιονοπτώσεις θα δεχτούν και τα ορεινά των νησιών του Ιονίου από τα 500-700 μέτρα και άνω. Προς το μεσημέρι και έπειτα η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα με τα χιόνια στα βόρεια να εντοπίζονται ακόμη και σε μηδενικό υψόμετρο ενώ στα κεντρικά τα χιόνια θα είναι έντονα και θα εντοπίζονται έως και σε μηδενικό υψόμετρο (εσωτερικό Θεσσαλίας) ενώ στα παράλια της Θεσσαλίας και στην Στερεά από τα 100-200 μέτρα.

Δείξτε μεγάλη προσοχή στο οδικό δίκτυο, θα πέσουν μεγάλες ποσότητες χιονιού ακόμη και χαμηλά. Επίσης μετά το μεσημέρι σφοδρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου με έμφαση τα νησιά του ΒAκου Αιγαίου.

Προς την αλλαγή της ημέρας τα φαινόμενα δείχνουν παντού να βρίσκονται σε ύφεση χωρίς να σταματούν στην κεντροβόρεια χώρα και στο Αιγαίο, όπου στα βόρεια θα χιονίζει από άκρη σε άκρη ασθενώς έως μέτριας έντασης, ενώ στα κεντρικά οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν μέχρι και σε μηδενικό υψόμετρο στην Θεσσαλία και την Στερεά (κυρίως στην Φθιώτιδα). Τις βραδινές ώρες και η Κρήτη θα δεχτεί σημαντικά ποσά χιονιού ακόμη και από τα 800-900 μέτρα. Η θερμοκρασία στα βόρεια από -6 έως 5 βαθμούς, στα δυτικά από -4 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από -3 έως 11 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο και την Κρήτη από 3 έως 16 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θυελλώδεις ΒΔκοι στα 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ και στο Αιγαίο αρχικά από νότιες διευθύνσεις για να στραφούν από το μεσημέρι και από τα βόρεια σταδιακά σε πολύ θυελλώδεις βοριάδες στα 9-10 και τοπικά 11 μποφόρ.

Παρασκευή 4/1: Αρχικά τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι σε ύφεση στις περισσότερες περιοχές εκτός από την Θράκη που θα σημειώνονται χιονοπτώσεις μέχρι τα πεδινά και το Αιγαίο που θα εκδηλώνονται βροχοπτώσεις. Γρήγορα όμως προς το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά εκ νέου στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα μέχρι και τα παραθαλάσσια τοπικά.

Στην νότια χώρα οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τα 200 μέτρα και άνω ενώ στην Κρήτη νιφάδες θα πέφτουν και από τα 500 μέτρα. Η θερμοκρασία στα βόρεια από -13 έως 2 βαθμούς, στα δυτικά από -12 έως 6 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από -10 έως 8 βαθμούς και στο Αιγαίο και την Κρήτη από 0 έως 12 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ΒΔκοι στα 6-7 μποφόρ, και στο Αιγαίο θα πνέουν ΝΔκοι στα νότια τμήματα με εντάσεις στα 6-7 μποφόρ και ΒΔκοι στα βόρεια τμήματα με εντάσεις περί τα 7-8 μποφόρ.

Επιμέλεια άρθρου: Τάσος Κουρτζιάκης