Νέα επιδείνωση του καιρού στην χώρα το επόμενο διήμερο (10-11/01). Αναλυτική εκτίμηση καιρού Ελλάδος.

01-10-2017 01:22 / 4017 προβολές
Νέα επιδείνωση του καιρού στην χώρα το επόμενο διήμερο (10-11/01). Αναλυτική εκτίμηση καιρού Ελλάδος.
Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας το επόμενο διήμερο. 

Πιο αναλυτικά ανά γεωγραφικό διαμέρισμα:


Τρίτη 10/01: 
Θράκη(Τάσος Κουρτζιάκης): Η μέρα θα κυλίσει στο πρώτο μισό της με γενικά ασθενείς χιονοπτώσεις μέχρι και τα παραθαλάσια τμήματα.  Μετά το μεσημέρι και μέχρι την αλλαγή της μέρας αναμένεται επιδείνωση του καιρού με μέτριας έως έντονης έντασης χιονοπτώσεις. Ειδικά στον νομό Έβρου αναμένονται ισχυρές πολύωρες χιονοπτώσεις και τοπικά μεγάλα ύψη χιονιού (20-30 πόντοι τοπικά δεν αποκλείονται). Η θερμοκρασία από -10 έως -3 βαθμούς. Οι άνεμοι ΒΒΑ στα 5-6 μποφόρ. 

Μακεδονία(Τάσος Κουρτζιάκης): Η δυτική Μακεδονία θα έχει όλη την ημέρα συνεφιά η οποία κατά περιόδους μέχρι και το απόγευμα θα δίνει τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις που ίσως τοπικά αφήνουν ένα πασπάλισμα. Από το βράδυ ο καιρός εκεί θα ανοίξει. Στην κεντρική Μακεδονία ήδη από την αλλαγή της μέρας θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές μεχρι και τα παραθαλάσσια. Από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν παντού ενώ μεγαλήτερη ένταση θα έχουν οι χιονοπτώσεις στο εσωτερικό του νομού Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, με μικρότερη ένταση όμως, μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τρίτης στις περισσότερες περιοχές. Μετά το πέρας των χιονοπτώσεων οι πιο πολλές περιοχές θα έχουν 8-10 πόντους χιονιού (μέσα και η Θεσσαλονίκη) καθως λόγω του ψύχους οτι πέφτει θα πιάνει αμέσως. Στην ανατολική Μακεδονία θα εκδηλώνονται χιονοτώσεις καθ'όλη την διαρκεια της μέρας με αυξομειώσεις, ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα. Εκτιμώμενο ύψος χιονιού από 10-15 πόντοι τοπικά. Η θερμοκρασία στην δυτική Μακεδονία από -15 έως -3 βαθμούς, στην κεντρική από -8 έως 0 βαθμούς και στην ανατολική από -8 έως 2 βαθμούς. Οι άνεμοι βόρειοι έως 4 μποφόρ.

Θεσσαλία(Βασίλης Πανάκογλου): Προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που στα παράλια άλλα και σε περιοχές του Κισσάβου του Μαυροβουνίου και το νομό Μαγνησίας θα είναι έντονες. Στις Σποράδες θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις που θα μετατραπούν σε χιονόνερο και βροχή στη συνεχεία. Χιονοστρωσεις από 2-8 εκ. στην πεδιάδα από δυσμάς προς ανατολάς ενώ στα ανατολικά τμήματα νομών Λάρισας και Μαγνησίας έως και 15-30 εκ..
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 2-3 μποφόρ στο εσωτερικό και 7 στα παράλια και τις Σποράδες άλλα εκεί θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα με ολικό παγετό θα κυμανθεί σε Λάρισα -6/-2, Τρίκαλα -6/-2 , Καρδίτσα -6/-2
Βόλος -4/-2, Καλαμπάκα -7/-3, Ελασσόνα -6/-3, Φάρσαλα -6/-3
Αγια -6/-4, Αγχίαλος -5/-2

Δυτική Ελλάδα(Θοδωρής Κοντός): Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός, με χιόνια σε μηδενικά υψόμετρα τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ανατολική Ήπειρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και πιθανώς πρόσκαιρα και πολύ τοπικά στην Κέρκυρα, στην υπόλοιπη Ήπειρο, στα Δυτικά παραθαλάσσια της Στερεάς και στην δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα γίνουν ακόμη πιο τοπικά με έμφαση και πάλι στα νησιά του Νοτίου Ιονίου και πιθανώς στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. 
Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα παρουσιάσει και ανοίγματα. 
Το βράδυ, ενώ τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει παντού, πυκνή συννεφιά θα καλύψει σταδιακά τον ουράνιο θόλο όλης της Δυτικής χώρας. 
Οι άνεμοι στα ανοικτά του Ιονίου βορειοδυτικοί, στα Επτάνησα και στα Ηπειρωτικά Βορειοανατολικοί. Το βορειοδυτικό ρεύμα θα επικρατήσει στα Επτάνησα από το μεσημέρι με ένταση στα 3-5 και τοπικά και 6 μποφόρ, ενώ από αργά το βράδυ ο νοτιάς θα αποτελεί γεγονός τοπικά. 
Θερμοκρασίες(Ελάχιστες ορεινά- υπόλοιπα-μέγιστες): 
Πίνδος: -15...-7 - (-4)
Ήπειρος: -6-7
Επτάνησα: -6...4 - 7
Δυτική Στερεά: -7...4 - 6
Δυτική Πελοπόννησος: -4...3 - 6

Στερεά Ελλάδα (εκτος Αττικής)(Τάσος Κουρτζιάκης): Χιονοπτώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες, έως και πολύ χαμηλά (τοπικά έως και την θάλασσα). Από το μεσημέρι και έπειτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά και προς το βράδυ θα σταματήσουν παντού με τον καιρό να παρουσιάζει βελτίωση. Η θερμοκρασία από -8 έως 2 βαθμούς. Οι άνεμοι ΒΔ στα 3-4 μποφόρ.

Αττική(Θοδωρής Γκέσουρας): Αρχικά νεφελωδης καιρός με χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού με έμφαση στα ΒΔκά όπου θα χιονίζει και στα δυτικά κατα περιόδους,οι ασθενείς χιονοπτώσεις που θα εμφανίζονται και στο κέντρο της Αθήνας μέχρι το πρωϊ θα σταματήσουν και θα περιοριστουν στην συνέχεια στα ΒΒΑκότερα ορεινά -ημιορεινά τμήματα,πρόσκαιρα ανοίγματα του καιρού,μέσα στο μεσημέρι εώς απόγευμα πιθανή υποτροπή με έμφαση τα ΒΑκά με χιονοπτώσεις που δεν θα επηρεάσουν το λεκανοπέδιο,πιθανές ψιχάλες ή νιφάδες μισολιωμένες δεν αποκλείονται.
Άνεμοι: ΒΒΔκοί 4-6Bf κυρίως στα ανατολικά,πρόσκαιρα 7 ,με εξασθένιση απο το βράδυ
Θερμοκρασία: Κέντρο: 0-5οC, Bόρεια Προάστια: -2..2oC,Υπερβόρεια:-2-0oC,Δυτικά προάστια : -1...5oC,,Νότια προάστια:1-6oC

Πελοπόννησος(εκτος δυτικης Πελ/νησου)(Τάσος Κουρτζιάκης): Το ξημέρωμα και το πρωινό της Τρίτης θα βρει την Πελ/νησο με κακοκαιρία καθώς χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές, με τα πιο έντονα φαινόμενα να απασχολούν όμως τα εσωτερικότερα και ορεινότερα τμήματά της. Τα παράκτια τμήματα θα παλεύουν μέχρι και το πρωί με χιονόνερο/υγρόλυτο. Σταδιακά όμως από τις προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και θα βγει ήλιος στις περισσότερες περιοχες. Λίγες χιονοπτώσεις θα επιμείνουν γύρω από ορεινούς όγκους μέχρι και το απόγευμα. Παύση των όποιων φαινομένων προς το βράδυ παντού. Η θερμοκρασία από -8 έως 8 βαθμούς. Οι άνεμοι ΔΒΔ στα 2-3 μποφόρ. 

Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου(Τάσος Κουρτζιάκης): Η Τρίτη θα κυλίσει με κακοκαιρία και εδώ καθώς μέχρι και τις πρωινές ώρες βροχές και μπόρες θα εκδηλωνονται σε όλα τα νησιά, ενώ λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις θα έχουμε στα εσωτερικότερα και ορεινότερα της Χίου και της Λέσβου. Μετά το μεσημέρι θα συνεχίσουν οι μπόρες αλλά τα όποια χιόνια θα μετατραπουν σε χιονόνερο/υγρόλυτο ακόμα και στα πιο ορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία από -1 μέχρι 8 βαθμούς. Οι άνεμοι το πρωί ΑΒΑ στα 5-6 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε ΔΒΔ με τις ίδιες εντάσεις.

Κυκλάδες(Τάσος Κουρτζιάκης): Πέρασμα βροχών, τοπικά ισχυρών, θα έχουμε τα ξημερώματα και το πρωί της Τρίτης από τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι και έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά σε όλες τις περιοχές καθώς τα όποια συννεφα θα απομακρυνθούν προς τα βόρεια. Η θερμοκρασία από 5 έως 8 βαθμούς. Οι άνεμοι ΔΒΔ στα 5-6 μποφόρ.

Κρήτη(Σάββας Σπυριδάκης): Η έλευση μίας διαταραχής από τα Νοτιοδυτικά , ακόλουθη ισχυρής ψυχρής εισβολής , είναι πάντα μία δύσκολα αποκρυπτογραφούμενη κατάσταση από έναν προγνώστη.....
Αναμένονται μεγάλα ποσά υγρασίας και θερμότερες αέριες μάζες , να εισχωρήσουν στα χαμηλά ενδιάμεσα ατμοσφαιρικά στρώματα , εγκλωβίζοντας αρχικά πολύ ψυχρές αέριες επιφανειακά , που μπορούν να αποδώσουν πολύ εκπληκτικά πράγματα τουλάχιστον αρχικά , πριν την εν γένει άνοδο της θερμοκρασίας και των υψομέτρων χιονόπτωσης.....
Έτσι μετά το μεσημέρι της Δευτέρας κυρίως , αναμένονται απρόβλεπτα χαμηλές χιονοπτώσεις σε υψόμετρο κυρίως στην ενδοχώρα , το θέμα αφορά όλη την Κρήτη ανεξαιρέτως , ίσως να προλάβουμε και πεδινές παραθαλάσσιες λευκές εκπλήξεις.....
Είναι εντελώς ακαθόριστο το πόσο θα διαρκέσει αυτό το περίεργο και σπάνιο κοκτέιλ ατμοσφαιρικών συνθηκών πάνω από το νησί....
Ό,τι κι αν ζήσετε , όπου κι αν είστε , δεν θα αποτελέσει καμμία έκπληξη για μένα.....
Το βέβαιον είναι πως όσο περνά η ώρα , οι χιονοπτώσεις θα ανέρχονται μετατρεπόμενες σε καταρρακτώδεις βροχές διαρκείας , σποραδικές καταιγίδες και γενικά έντονα φαινόμενα , που ελλχεύουν υψηλό κίνδυνο υπερχείλησης ποταμών και χεμμάρων και πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων όχι σε τοπικό μονάχα επίπεδο και επιπροσθέτως λόγω τήξης μεγάλων ποσοτήτων χιονιού.....
Όπως και νάχει , το 24ωρο μεταξύ μεσημεριών Δευτέρας και Τρίτης , είναι άκρως επικίνδυνο και δύσκολο για όλη την Κρήτη.....

Δωδεκάνησα(Γιάννης Μανωλάς): Μεγάλη προσοχή την συγκεκριμένη μέρα! Τα φαινόμενα θα συνεχίζονται απο τα μεσάνυχτα της Δευτέρα και θα ενταθούν περαιτέρω με το πρώτο φώς της ημέρας το πρωινό της Τρίτης. 
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται απο το πρωί έως το μεσημέρι που αναμένεται να πέφτει πολύ νερό σε όλα τα νησιά όμως θα σταθούμε σε Κώ , Κάλυμνο και Ρόδο που θα δεχτούν τον μεγαλύτερο όγκο των φαινομένων.
Στην Ρόδο αναμένονται σχυρότατες καταιγίδες στα παραθαλάσσια με έμφαση τα ανατολικά τμήματα αλλα και την πόλη που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και χαλαζοπτώσεις. 
Θα χιονίζει στον Αττάβυρο και τον Προφήτη ηλία αλλα και σε χωριά απο τα 400 μέτρα και πάνω. 
Στην Κώ και την Κάλυμνο τα φαινόμενα θα είναι σφοδρά χωρίς καμία δόση υπερβολής!
Χιονοπτώσεις εκτός απο τα παραπάνω νησιά θα δεχτεί και η ορεινή Κάρπαθος.
Θα βελτιωθεί ο καιρός το απόγευμα σε Κάσο , Κάρπαθο και Αστυπάλαια και το βράδυ στα υπόλοιπα τμήματα χωρίς όμως να σταματούν εντελώς τα φαινόμενα που θα συνεχίσουν να απασχολούν με όμβρους.
Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις μέχρι το πρωί 9 bf όπου σταδιακά θα εξασθενούν και μέχρι το μεσημέρι θα πέσουν στα 4-5 bf παντού αλλα πρόσκαιρα καθώς απο το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και πάλι και θα ενισχυθούν εκ νέου στα 6-7 bf ! 
Οι θερμοκρασίες θα μεταβληθούν πρός τα πάνω μόνο απο την Κώ και νοτιότερα και έτσι θα κυμανθούν :
στα Βόρεια : απο 4.. έως 6°C
στα Νότια : απο 6.. έως 11°C
και στα Ορεινά : απο 2.. έως  6°C
Υγρασία : 70% - 95%

Τετάρτη 11/01: 
Θράκη(Τάσος Κουρτζιάκης): Η Τετάρτη θα ξεκινήσει με παροδικές νεφώσεις στην Θράκη και περιορισμένη ηλιοφάνεια. Ωστόσο προς το μεσημέρι θα συννεφιάσει εκ νέου από τα δυτικά και νωρίς το απόγευμα θα πρέπει να αρχίσουν οι πρώτες ασθενείς χιονοπτώσεις να πέφτουν έως πολύ χαμηλά. Όσο προχωράμε προς το βράδυ τα φαινόμενα θα αυξάνονται σε ένταση και έτσι χονδρικά μετά τις 8-9 το βράδυ ισχυρές χιονοπτώσεις θα πέφτουν πανω από τα 100-200 μέτρα σε όλη την Θράκη, ενώ τα παράκτια τμήματα φαίνεται να μένουν με βροχή/χιονόνερο (εκτός απο την περιοχή της Αλεξανδρούπολης που τα χιόνια θα κατέβουν ακόμα και μέσα στην πόλη). Στον νομό Έβρου προς τα μεσάνυχτα αναμένονται πανίσχυρες χιονοπτώσεις με αξιολογότατες χιονοστρώσεις οπότε μεγάλη προσοχή σε όλο τον νομό Έβρου την Τετάρτη. Η θερμοκρασία από -12 (στον βόρειο Έβρο κυρίως) έως 4 βαθμούς. Οι άνεμοι μεταβλητοί στα 3-4 μποφόρ.

Μακεδονία(Τάσος Κουρτζιάκης): Μέχρι και το ξημέρωμα της Τετάρτης θα έχει καθαρίσει σχεδόν σε όλη την Μακεδονία ο καιρός, εκτός από τμήματα της ανατολικής που μέχρι και το ξημέρωμα θα έχουν τοπικές χιονοπτώσεις. Ωστόσο από το πρωί και από τα δυτικά πυκνή συνεφιά θα καλύψει την δυτική Μακεδονία και πολύ γρήγορα μέχρι το μεσημέρι θα εξαπλώθεί στην κεντρική και ανατολική. Αυτή η συνεφιά θα δώσει από το πρωί και έπειτα χιονοπτώσεις, τοπικά ισχύρες, στην δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξαπλωθούν και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία όπου και εδώ θα υπάρχουν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές ακόμα και σε μηδενικα υψόμετρα, ενώ από αξιόλογες χιονοπτώσεις φαίνεται να επηρεάζεται ξανά και η Θεσσαλονίκη, Ωστόσο αν και θα χιονίζει μέχρι τα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας, τα παράκτια φαίνεται να χάνουν για πολύ λίγο το χιόνι και να μένουν στο χιονόνερο/υγρόλυτο. Οι χιονοπτώσεις θα διαρκέσουν παντού μέχρι και τα μεσάνυχτα τουλάχιστον. Η θερμοκρασία στην δυτική Μακεδονία από -14 έως -4 βαθμούς, στην κεντρική από -11 έως 2 βαθμούς και στην ανατολική από -10 έως 3 βαθμούς. Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις παντού στα 3-4 μποφόρ.

Θεσσαλία: Θα προστεθεί αύριο. 

Δυτική Ελλάδα(Θοδωρής Κοντός): Σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλα τα Δυτικά προς τα ξημερώματα. Χιόνι ή χιονόνερο αναμένεται πρόσκαιρα στα πεδινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και πιθανώς και των Επτανήσων, ωστόσο γρήγορα θα το γυρίσει σε βροχή με τα χιόνια να περιορίζονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές σε όλα τα Δυτικά(πάνω από τα 500-700 μέτρα στα Βορειοδυτικά, πάνω από 900-1000 στα υπόλοιπα). 
Στα ορεινά ενδέχεται οι χιονοστρώσεις να είναι μεγάλες. 
Σταδιακά από το μεσημέρι θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης από τα βορειοδυτικά, ενώ αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί και στα υπόλοιπα. 
Αν και αρχικά θα επικρατήσουν οι Ανατολικοί-Νοτιοανατολικοί 4-6 και τοπικά στο Νότιο Ιόνιο κυρίως 7-8 μποφόρ. Από το ύψος της Κεφαλλονιάς και Βορειότερα οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε Βορειοανατολικούς με εξασθένηση, ενω Νοτιότερα οι άνεμοι θα είναι Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί και εδώ με προοδευτική εξασθένηση. Στα ηπειρωτικά οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. 
Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τις πρωινές ώρες. 

Στερεά Ελλάδα(Εκτός Αττικής)(Τάσος Κουρτζιάκης): Πολύ γρήγορα θα κλείσει ο καιρός το πρωί της Τετάρτης σε όλη την Στερεά και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές. Τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται αρχικά πάνω από τα 200 μέτρα ενώ από το μεσημέρι και έπειτα τα υψόμετρα θα ανέβουν πάνω από τα 300-400 μέτρα. Η θερμοκρασία από -6 έως 4 βαθμούς. Οι άνεμοι μεταβλητοί στα 2-3 μποφόρ.

Αττική: Θα προστεθεί αύριο Τρίτη. 

Πελοπόννησος(εκτός δυτικής Πελ/νήσου)(Τάσος Κουρτζιάκης): Γρήγορα ο καιρός θα κλείσει μέσα στο ξημέρωμα της Τετάρτης και ήδη από το πρωί θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στο σύνολο της Πελ/νησου. Το πρωί θα χιονίζει από τα ημιορεινά και πάνω αλλα σχετικά γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά. Μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμέντονται καταιγίδες με έμφαση όμως τα ΝΔ και Ν τμήματα. Η θερμοκρασία από -4 έως 10 βαθμούς. Οι άνεμοι ΝΝΑ στα 3-4 μποφόρ.

Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου(Τάσος Κουρτζιάκης): Η Τετάρτη θα ξεκινήσει με σχετικά καλό καιρό, λίγες νεφώσεις και νωρίς το πρωί λίγες μπόρες που θα είναι απομεινάρια της κακοκαιρίας της Τρίτης. Σταδιακά όμως μετά το μεσημέρι θα συνεφιάσει ξανά και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν ισχυρές μπόρες και καταιγίδες κατά τόπους. Λίγότερα και πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα σε Ικαρία και Σάμο. Η θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς. Οι άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις στα 6-7 μποφόρ.

Κυκλάδες(Τάσος Κουρτζιάκης): Η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και πολύ λίγα σύννεφα άνευ σημασίας. Από το μεσημέρι όμως και από τα δυτικά δέσμη νεφώσεων θα καλύψει τον ουρανό των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα το βράδυ να εκδηλωθούν βροχές και μπόρες έως μέτριας έντασης κυρίως στα δυτικά και βόρεια του συμπλέγματος. Η θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι ΝΝΔ στα 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. 

Κρήτη-Δωδεκάνησα: Θα προστεθούν  αύριο Τρίτη. 

Φωτογραφία: newsbomb.gr, Φάληρο Δευτέρα 09/01.