Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Κυριακή 21/05.

05-20-2017 21:57 / 22837 προβολές
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Κυριακή 21/05.
Πρόσκαιρη αλλά έντονη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας την Κυριακή 21/05/2017.

Πιο αναλυτικά ανά γεωγραφικό διαμέρισμα:

Θράκη: Η Κυριακή θα ξεκινήσει στην Θράκη με αυξημένες νεφώσεις ήδη από το πρωί που μάλιστα αυτές οι συννεφιές θα καταφέρουν να δίνουν μπόρες στα βόρεια του Έβρου. Προς το μεσημέρι θα υπάρξει ένα πέρασμα βροχών και μπορών με κίνηση από τα ΒΑκα προς τα ΝΔκα. Σχετικά μικρή είναι η πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες, και τα φαινόμενα δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Προς τις βραδινές ώρες και από τα βόρεια ο καιρός σταδιακά θα αρχίσει να ανοίγει, και μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει γίνει σε όλη την Θράκη αίθριος. 
Η θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς. 
Οι άνεμοι κυρίως ΒΑκοι στα 2-3 μποφόρ.

Μακεδονία: Η μέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά σχεδόν παντού στην Μακεδονία, καθώς αίθριος θα είναι ο καιρός το πρωί στην δυτική, στην κεντρική και στα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας. Ωστόσο στα ορεινότερα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας θα έχουμε από το πρωί αυξημένες νεφώσεις με τοπικές μπόρες. Προς το μεσημέρι/απόγευμα η αστάθεια θα γενικευτεί παντού και θα δημιουργηθούν μεγάλα και ισχυρά κύτταρα καταιγίδων στο σύνολο της Μακεδονίας, δίνοντας ισχυρές βροχές πιθανώς και με ισχυρό αέρα σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ σε πιο τοπικό επίπεδο θα υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις ίσως αρκετά ισχυρές. Το βράδυ και μέχρι τα μεσάνυχτα ο καιρός στην ανατολική Μακεδονία θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση με τις καταιγίδες σταδιακά να περιορίζονται και μέχρι τα μεσάνυχτα να σταματούν παντού καθώς ο καιρός θα γίνει αίθριος σε εκείνες τις περιοχές. Ωστόσο οι μπόρες και οι καταιγίδες θα επιμείνουν κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, που τοπικά δεν αποκλείεται να είναι και ισχυρές, ενώ στην δυτική θα κυριαρχήσουν κυρίως οι ποτιστικές βροχές με μικρή την πιθανότητα τοπικής καταιγίδας. 
Η θερμοκρασία από 6 έως 28 βαθμούς.
Οι άνεμοι μεταβλητοί παντού στα 2-4 μποφόρ.

Θεσσαλία(δείτε εδώ ): Προβλέπεται αρχικά κάλος καιρός άλλα το μεσημέρι και το απόγευμα μέτρια έως έντονη αστάθεια θα δώσει τοπικές βροχές και καταιγίδες που δείχνει να είναι αξιόλογες και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι. Πιθανά μπουρίνια σε παράλια Λάρισας Μαγνησίας και Πιερίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ και στο εσωτερικό και τα παράλια.
Η θερμοκρασία σε κάμψη θα κυμανθεί σε: Λάρισα 12-27, Τρίκαλα 13-27, Καρδίτσα 12-27, Βόλος 15-26, Καλαμπάκα 13-25, Ελασσόνα 13-25, Φάρσαλα 13-26, Αγιά 12-25, Αγχίαλος 14-26.

Ήπειρος: Κι εδώ ο καιρός με την αλλαγή της ημέρας θα είναι σχετικά αίθριος, ωστόσο πολύ γρήγορα θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν αρχικά μπόρες και καταιγίδες στα Δυτικά τμήματα και ενδέχεται κατά τόπους να είναι και ισχυρές. Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες αναμένεται τα φαινόμενα να γενικευθούν σε σχεδόν όλη την περιφέρεια και να ενταθούν κυρίως στους ορεινούς όγκους. Δεν αποκλείονται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. 
Ωστόσο όσο βαδίζουμε προς το βράδυ θα παρουσιαστεί ύφεση των φαινομένων τα οποία θα σημειώνονται πλέον σε τοπικό επίπεδο κυρίως στα Βορειοανατολικά τμήματα. 
Άνεμοι μεταβλητοί 2-4 και πιθανώς και 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 21 βαθμούς(στα ορεινά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη). 

Ιόνια νησιά: Με δυσκολία θα γίνουν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά: Τα μεσάνυχτα αναμένεται αίθριος καιρός σε όλα τα νησιά. Ωστόσο μέσα σε μερικές ώρες το καιρικό σκηνικό θα μεταβληθεί σημαντικά. 
Γρήγορα θα καταφθάσουν νεφώσεις από την Αδριαττική. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν πρώτα από την Κέρκυρα τα ξημερώματα και ενδεχομένως να ενταθούν πρόσκαιρα στο νησί των Φαιάκων τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι λίγο πριν το μεσημέρι θα βρέχει κατά τόπους και κατά κύριο λόγο ασθενώς σε όλα τα Ιόνια νησιά. Καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως στο βόρειο Ιόνιο αλλά κατά τόπους και στα υπόλοιπα. 
Το μεσημέρι θα σημειώνονται βροχές κυρίως σε Κεφαλλονιά, Λευκάδα ενώ πιο ασθενή θα είναι τα φαινόμενα στα υπόλοιπα νησιά. Καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε θαλάσσιες περιοχές αλλά και μεμονωμένα στα νησιά. 
Το βράδυ οι μπόρες θα είναι κατά βάση ασθενούς έντασης και θα σημειώνονται κατά περιόδους και κατά τόπους στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο με τοπικές καταιγίδες. Λιγότερα τα φαινόμενα στο Βόρειο Ιόνιο πλέον. 
Άνεμοι κυρίως βορειοδυτικοί στα 2-4 και τοπικά και 5 μποφορ.  
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 τοπικά πιθανώς και 22. 

Κεντροδυτική Στερεά: Αρκετές νεφώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες, με εκδήλωση βροχοπτώσεων ασθενούς εντάσεως στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πιθανή εμφάνιση ηλεκτρικής δραστηριότητας. Τις μεσημβρινές και απογευματινές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, κυρίως πλησίον των ορεινών όγκων. Το βράδυ ο άστατος καιρός θα επιμείνει, και καταιγίδες θα σημειώνονται κατά περιόδους, κυρίως στους Νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα 4-5 μπόφορ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Οι μεγαλύτερες εντάσεις θα σημειώνονται στα παραθαλάσσια τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου.
Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 23 βαθμούς σε Αιτωλοακαρνανία, νότια παραθαλάσσια Φωκίδα και Φθιώτιδα, τους 18 στην Ευρυτανία.

Δυτική Αττική(δείτε και εδώ ): Αρχικά αίθριος. Το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μπόρες στα ορεινότερα τμήματα. Μέχρι και αργά το απόγευμα μπόρες θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές προς το Θριάσιο πεδίο ενώ αυξημένο είναι το ενδεχόμενο καταιγίδας πιθανών ισχυρής σε αρκετά τμήματα με έμφαση γύρω απο την Πάρνηθα.Μετά τα μεσάνυχτα, προς τη Δευτέρα,ο καιρός θα παραμείνει αρκετά άστατος με τοπικές βροχοπτώσεις μέτριας έντασης κυρίως στις βορειότερες περιοχές  του διαμερίσματος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και στα πολυ δυτικά τμήματα προς  τον Κορινθιακό β-βδ μέτριοι 4 μποφόρ. Απο αργά το βράδυ θα γίνουν βόρειοι παντού στα 4-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Θα αγγίξει το μεσημέρι στα πεδινά-παραθαλάσσια τους 
25-26 βαθμούς κελσίου.Τοπικά 27 βαθμούς κελσίου  στο Θριάσιο πεδίο και τα Μέγαρα ενώ στα ημιορεινά θα αγγίξει τους  21-22 βαθμούς κελσίου. Κατα τη διάρκεια των φαινομένων θα σημειώσει πτώση και η ψύχρα θα επανέλθει.

Υπόλοιπη Αττική: Αρχικά αίθριες συνθήκες. Σταδιακά προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας στα βόρεια ορεινά. Μετά τις 16.00-17.00 θα σημειωθεί καταιγίδα στην Πάρνηθα και τα βορειότερα τμήματα της Αττικής. Τις απογευματινές ώρες κύτταρα καταιγίδων θα αναπτυχθούν και στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών, με κατά τόπους ισχυρές μπόρες/καταιγίδες και με αυξημένο ηλεκτρισμό. Τοπικά θα σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις. Οι μπόρες θα εξαπλωθούν στα ανατολικότερα τμήματα. Τις νυχτερινές ώρες θα επικρατήσει κάπως άστατο σκηνικό με μπόρες κατά περιόδους και ασθενή ηλεκτρική δραστηριότητα 
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις στα 3-4 μπόφορ. Στον Σαρωνικό θα πνέει βορειοδυτικός με τις ριπές να φθάνουν τα 6-7 μπόφορ.
Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26-27 βαθμούς στα δυτικότερα τμήματα.

Εύβοια: Αρχικά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας έως και τουλάχιστον το μεσημέρι. Το απόγευμα θα αναπτυχθεί καταιγίδα στα ορεινά της κεντρικής Εύβοιας. Από το βράδυ νεφώσεις θα αυξηθούν από τα βόρεια και θα δώσουν βροχές που σταδιακά θα γενικευτούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι που σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς, και το βράδυ οι εντάσεις θα αγγίζουν τα 6 μπόφορ.
Η θερμοκρασία στους 22-24 βαθμούς το μεσημέρι.

Πελοπόννησος: Αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά παραθαλάσσια κυρίως τμήματα. Πιθανές βροχοπτώσεις στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας ασθενούς εντάσεως. Tις απογευματινές ώρες αναμένουμε σταδιακή επιδείνωση σε όλα τα ορεινά της κεντροβόρειας Πελοποννήσου με την εκδήλωση καταιγίδων. Τα φαινόμενα θα εστιαστούν κατά βάση στην ορεινή Αρκαδία, την Αχαΐα και σε πεδινές περιοχές της κεντροδυτικής Κορινθίας. Επιπλέον, καταιγίδες θα σημειωθούν στον Πάρνωνα. 
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις που στην ανατολική Πελοπόννησο θα φθάνουν τα 5-6 μπόφορ.
Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 22-24 βαθμούς σε Ηλεία και Μεσσηνία, τους 27-28 σε Αργολίδα και Λακωνία.

Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου: Η μέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά σε όλο το ανατολικό και ΒΑκο Αιγαίο, καθώς θα επικρατεί ηλιοφάνεια το πρωί, με λίγες πιθανές νεφώσεις κυρίως στην περιοχή της Σάμου. Ωστόσο το μεσημέρι και μόνο στην Λέσβο οι συννεφιές θα πυκνώσουν αρκετά με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες στο νησί, πιθανώς τοπικά ισχυρές. Οι υπόλοιπες περιοχές το μεσημέρι θα έχουν ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα. Τις βραδινές ώρες οι μπόρες και οι καταιγίδες θα κινηθούν λίγο νοτιότερα και θα επηρεάσουν και περιοχές της Χίου. Στην Λήμνο το βράδυ θα έχουμε αυξημένες νεφώσεις χωρίς φαινόμενα όμως, ενώ σε Σάμο και Ικαρία θα διατηρηθεί ο αίθριος καιρός μέχρι και την αλλαγή της μέρας. 
Η θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς. 
Οι άνεμοι μέχρι το μεσημέρι θα πνέουν νότιοι στα 3-4 και πολύ τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα και από την περιοχή της Λήμνου θα στραφούν σταδιακά σε ΒΑκους στα 4-5 μποφόρ.

Κυκλάδες: Η Κυριακή θα ξεκινήσει και θα κυλίσει με πολύ καλό καιρό στο σύνολο των Κυκλάδων, αλλά και λίγες παροδικές αραιές νεφώσεις μέσα στην ημέρα, άνευ σημασίας. Προς τα μεσάνυχτα και κυρίως το ξημέρωμα της Δευτέρας μπόρες και καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τις Κυκλάδες από βορά προς νότο. 
Η θερμοκρασία από 16 έως 24 βαθμούς. 
Οι άνεμοι ΝΔκοι στα 3-5 και τοπικά στα νότια τμήματα πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Κρήτη: Η Κυριακή στο νησί της Κρήτης θα κυλίσει εξαιρετικά με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και παροδικές αραιές νεφώσεις κατά τόπους, που όμως δεν θα δώσουν κανένα απολύτως φαινόμενο. Από τα μεσάνυχτα και κυρίως το ξημέρωμα της Δευτέρας αναμένονται μπόρες και καταιγίδες στο νησί. 
Η θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.
Οι άνεμοι δυτικοί στα 3-5 και τοπικά στα δυτικά του νησιού το βράδυ έως 6 μποφόρ.

Δωδεκάνησα(δείτε και εδώ ):  Πολύ καλά θα ξεκινήσει η μέρα σε όλα τα τμήματα με την ηλιοφάνεια να έχει τον πρώτο λόγο.
Το μεσημέρι αραιές νεφώσεις θα αναπτύσονται στα κεντρικά του νομού χωρίς να πυκνώνουν.
Η Ρόδος έχει πολλές πιθανότητες να επηρεαστεί απο μπόρες οι καταιγίδες συνοδευόμενες απο ηλεκτρικές εκκενώσεις απο το μεσημέρι έως το βράδυ. Στα κεντρικά ανατολικά, δυτικά και βόρεια τμήματα περιμένουμε να εκδηλωθούν τα φαινόμενα συμπεριλαμβανομένης και τις πόλης.
Απο την νύχτα πιθανότητες για φαινόμενα με την μορφή καταιγίδας θα έχει και η Κώς.
Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στα 4-5 bf. και θα στραφούν απο Δυτικές διευθύνσεις παντού.
Θερμοκρασίες σε μικρή πτώση :
Βόρεια : απο 17.. έως 22°C
Νότια : απο 18.. έως 23°C
Λίνδος : απο 19.. έως 24°C
Υγρασία : 65% - 95%

Δείτε εδώ τους χάρτες για την αυριανή ημέρα. 

Εκτιμήσεις:
-Θράκη, Μακεδονία, Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδες, Κρήτη: Τάσος Κουρτζιάκης
-Κεντροδυτική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος: Δημήτρης Σεμερτζίδης
-Ήπειρος, Ιόνια νησιά: Θοδωρής Κοντός
-Δωδεκάνησα: Γιάννης Μανωλάς
-Θεσσαλία: Βασίλης Πανάκογλου
-Δυτική Αττική: Νίκος Διολέτης