Επιδείνωση του καιρού - Πληθώρα καταιγίδων την Πέμπτη / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για 25-26/04/18.

04-24-2018 21:00 / 7854 προβολές
Επιδείνωση του καιρού - Πληθώρα καταιγίδων την Πέμπτη / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για 25-26/04/18.
Τετάρτη 25/04/18
Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Διάσπαρτες νεφώσεις θα παρελαύνουν στην κεντρική Ελλάδα και τα ανατολικά ηπειρωτικά άνευ ιδιαίτερης ουσίας. Το μεσημέρι αναμένεται μικρή μεταβολή σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας, με σχηματισμό νεφώσεων σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Πρόσκαιρες μπόρες θα εκδηλωθούν στα προαναφερθέντα Διαμερίσματα, με έμφαση τους Νομούς Σερρών, Δράμας και Ροδόπης. Ενδέχεται ασθενής μπόρα μικρής διάρκειας να σχηματιστεί και στον Βερτίσκο της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν χαμηλές νεφώσεις που θα προκαλούν περιορισμένη ορατότητα σε Πατραϊκό Κόλπο, δυτική Πελοπόννησο, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Κυπαρισσιακό Κόλπο, δυτικό Κρητικό Πέλαγος. Ενδέχεται στο κεντρονότιο Ιόνιο να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί στα 3-4 μποφόρ
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Στο κεντρονότιο θα πνέουν βορειοδυτικοί όπου σε νοτιοανατολικές Κυκλάδες, ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος θα φθάνουν τα 4-5 μποφόρ.
H μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 29-31 στην ανατολική Στερεά, τους 30 στην κεντρική Μακεδονία, τους 25-26 στην Θράκη (στα βόρεια τμήματα των Νομών της αναμένονται χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά 3-4 βαθμούς λόγω νεφώσεων), τους 28-30 στην Θεσσαλία, τους 25-28 στην Κρήτη (στα νότια τμήματα του Ηρακλείου ίσως κατά τόπους και παραπάνω), τους 26-29 στα Δωδεκάνησα (οι 29 βαθμοί αφορούν στην ανατολική Ρόδο), τους 25-26 στις Κυκλάδες, τους 31-32 στις πεδιάδες της Λακωνίας και της Μεσσηνίας καθώς και την Αργολίδα, και τους 25 στο Ιόνιο.

Πέμπτη 26/04/18
 
Αρχικά αίθριος καιρός σχεδόν σε όλη την χώρα. Από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν αρκετές νεφώσεις σε κεντρικά και βόρεια τμήματα που θα τείνουν να αυξηθούν περαιτέρω τις απογευματινές ώρες. Μπόρες ή και πρόσκαιρες καταιγίδες θα σημειωθούν:
  • στην ορεινή ζώνη της Πίνδου
  • στο τόξο Πιέρια-Βέρμιο-Βόρας και τις παραπλήσιες περιοχές,
  • στην δυτική και βόρεια ορεινή Θεσσαλία κι αργότερα και στην πεδινή υπό την μορφή διάσπαρτων όμβρων, 
  • στην δυτική και κεντρική Μακεδονία (όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν ένταση) κι προς το απόγευμα και την ανατολική,
  • την Θράκη (κυρίως σε κεντρική Ροδόπη και Έβρο),
  • στην ανατολική Στερεά (κυρίως ημιορεινή και ορεινή –πρόσκαιρη καταιγίδα ενδέχεται να σχηματιστεί και στην Πάρνηθα),
  • στην ορεινή Πελοπόννησο (κατά βάση σε Μαίναλο και Χελμό με ανατολική επέκταση το απόγευμα) και
  • στην Ήπειρο τις πρώτες μεσημβρινές ώρες.
Τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν τοπικές χαμηλές νεφώσεις στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος που ίσως δημιουργήσουν περιορισμένη ορατότητα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί στα 2-3 μποφόρ, ενώ στα κεντρικά τμήματα θα φθάσουν και τα 4 μετά το μεσημέρι.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 3-4 μποφόρ. Κατά τόπους στο Κρητικό Πέλαγος και τα Δωδεκάνησα θα φθάνουν τα 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στην ανατολική Στερεά θα φθάσει τους 29-31 βαθμούς, τους 28 σε κεντρική Μακεδονία και Θράκη (στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-20 βαθμούς ), τους 28 στην Θεσσαλία, τους 26-29 σε Κρήτη (οι μέγιστες τιμές στα νότια του Ηρακλείου) και Δωδεκάνησα, τους 26 στο κεντρικό Αιγαίο, τους 29 στην Πελοπόννησο (στην βόρεια και δυτική κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα) και τους 24 στο Ιόνιο.

Σεμερτζίδης Δημήτρης