Σαββατιάτικη καλοκαιρινή ημέρα και απο Κυριακή 11/6/17 ξέσπασμα ισχυρών βροχών και καταιγιδών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

06-09-2017 18:30 / 6037 προβολές
Σαββατιάτικη καλοκαιρινή ημέρα και απο Κυριακή 11/6/17  ξέσπασμα ισχυρών βροχών και καταιγιδών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Με τίποτα η αυριανή ημέρα δεν θα προϊδεάζει για αυτά που θα ακολουθήσουν απο την Κυριακή στην χώρα μας,παρατηρούμε ότι στο πρώτο μισό του Ιούνη η κυκλοφορία ατμοσφαιρικών διαταραχών κατηφορίζουν με χαρακτηριστική ευκολία εώς και την νότια μεσόγειο  πράγμα που δεν συνηθίζεται με τέτοια συχνότητα.

Αποκομένη ανώτερη ψυχρή λίμνη ξεκολάει απο την long wave trough της βόρειας Θάλασσας και θα κατηφορίσει προς την βαλκανική απο βορρά προς νότο.

Ταυτόχρονα όπως παρατηρούμε στον παρακάτω χάρτη συνοδέυεται απο μεγάλα ποσά θετικού στροβιλισμού στην στάθμη των 500hPa που θα είναι και το βασικό αίτιο της διατήρησης των φαινομένων(μέρα-νύχτα) και τα δυναμικά αίτια να υπερτερούν των θερμικών.

Βλέπουμε πώς μέσα στην νύχτα ο μέγιστος στροβιλισμός θα βρίσκεται πάνω απο την ηπειρωτική χώρα και έτσι θα διατηρούνται ισχυρά φαινόμενα και την νύχτα στον ηπειρωτικό κορμό

Ταυτόχρονα θα υπάρχει και οριζόντια απότομη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών ,θα προϋπάρχουν μάλιστα τις πρωϊνές ώρες αρκετά θερμότερες αέριες μάζες,έτσι απο το μεσημέρι της Κυριακής εώς και το βράδυ αναμένουμε εκρηκτικό πέρασμα ψυχρού μετώπου.

Έτσι όλα δείχνουν ότι την Κυριακή και απο τις προμεσημβρινές ώρες θα ξεσπάσουν έντονες συνθήκες αστάθειας,η ζέστη που θα προϋπάρχει θα κάνει το μείγμα εκρηκτικό,πρώτα σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδος γύρω στο μεσημέρι θα δημιουργηθούν ισχυροί πυρήνες καταιγιδών,όσο προχωράμε στο μεσημέρι παρόμοια φαινόμενα θα δημιουργούνται και νοτιότερα και απο τις απογευματινές ώρες θα επηρεάσουν και κεντρονότιες ηπειρωτικές περιοχές.

Τα φαινόμενα κατα την διάρκεια της νύχτας θα εισχωρήσουν κατα τόπους  και σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου  όχι με την αντίστοιχη πάντως ένταση.Τα φαινόμενα που περιμένουμε θα είναι κυρίως υψηλή ηλεκτρική δραστηριότητα ,ραγδαίες βροχοπτώσεις ,σε μικρό πάντα πλάτος χαλαζοπτώσεις ,βίαιες ριπές ανέμων.Όλα αυτά όμως θα μπορούμε να τα ερευνήσουμε με κάθε λεπτομέρια την Κυριακή σε πρωϊνό έκτακτο δελτίο την πορεία της ατμοσφαιρικής διαταραχής,μικρές αποκλίσεις μπορεί να αλλάξουν και τις περιοχές που θα δεχθούν τον κύριο όγκο των φαινομένων.Θα ακολουθήσει και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας(χωρίς να αποκλείονται και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε βουνοκορυφές του Ολύμπου και του Σμόλικα)

Την Δευτέρα τα φαινόμενα αναμένεται να επικεντρωθούν σε περιοχές κυρίως του Αιγαίου,λιγότερα φαινόμενα στα ηπειρωτικά,όμως θα ενισχυθούν οι βοριάδες και η αρκετή συννεφιά θα κάνει την αίσθηση του καιρού  προχωρημένα φθινοπωρινή.

Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας