Η φετινή εποχή των τυφώνων ήταν έντονη. Είναι μια γεύση από το μέλλον;

12-06-2017 12:36 / 973 προβολές
Η φετινή εποχή των τυφώνων ήταν έντονη. Είναι μια γεύση από το μέλλον;

Του 

Με τη σεζόν 2017 των Ατλαντικών τυφώνων να έχει πλεον τελειώσει, τελικά, οι επιστήμονες καταγράφουν αυτό που λένε ότι ήταν ένα μνημειώδες έτος.

Συνολικά 10 τυφώνες σάρωσαν την περιοχή. Έξι από αυτούς  ήταν μεγάλες καταιγίδες κατηγορίας 3 ή υψηλότερες και τρεις από αυτούς  ήταν της κατηγορίας 4 ή υψηλότερων όταν έφτασαν στην ξηρά, εξαπλώνοντας  την καταστροφή από την Καραϊβική ως  το Τέξας.

Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι τεράστιος και κάνει  πάντα το δικό του καιρό. Αλλά ένα τυπικό έτος  βλέπει περίπου έξι τυφώνες, όχι 10. Και τρεις ισχυροί τυφώνες που βρήκαν έδαφος- Harvey, Irma και Maria - είναι  κάτι ασυνήθιστο.

Άρα λοιπόν τι συμβαίνει?

Ο μετεωρολόγος Kevin Trenberth στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας λέει ότι οι τυφώνες τρέφονται από τη θερμότητα των ωκεανών. "Η υψηλή περιεκτικότητα σε θερμότητα των ωκεανών κάτω από την επιφάνεια σημαίνει ότι μπορούν να διατηρηθούν και να παραμείνουν πιο δυνατοί, πιο έντονοι  απ 'ό, τι θα γινόταν διαφορετικά", δηλώνει.

Η αλλαγή του κλίματος παίζει κάποιο ρόλο. Υπήρξαν τεράστιες τυφώνες και βίαιες εποχές πριν από την αλλαγή του κλίματος. Αλλά οι επιστήμονες λένε τώρα ότι οι ωκεανοί είναι θερμότεροι. ο τροπικός Ατλαντικός και ο Κόλπος του Μεξικού ήταν ιδιαίτερα θερμοί φέτος. "Άρα λοιπόν, αυτές οι καταιγίδες ήταν πράγματι ακριβώς αυτό που ανησυχούσαμε σε σχέση με την αλλαγή του κλίματος", δήλωσε ο Trenberth , "ότι οι καταιγίδες είναι μεγαλύτερες, μακρόχρονες και πιο έντονες".

Μεγαλύτερο, όπως οι τρεις καταιγίδες που έπληξαν ως  κατηγορία 4 ή υψηλότερη. Πιο έντονα, διότι όταν προσθέσετε το επίπεδο και τη διάρκεια της αιολικής ενέργειας από τους 10 τυφώνες, η συσσωρευμένη ενέργεια κυκλώνα είναι ασυνήθιστα υψηλή.

Και με μεγαλύτερη διάρκεια, όπως όταν ο Harvey χτύπησε το Τέξας. Οι τυφώνες κανονικά εξασθενούν στο έδαφος. Ο Harvey συνέχισε, τουλάχιστον όσο αφορά τις βροχοπτώσεις. Περιφερόταν  για μέρες, δίνοντας  ρεκόρ βροχής και επαναφορτιζόταν  με το να επεκτείνει σπειροειδείς ταινίες στον Κόλπο του Μεξικού σαν κάποιο αερομεταφερόμενο  χταπόδι.

Η έντονη βροχή είναι ένα άλλο σημάδι της κλιματικής αλλαγής. Ένας θερμότερος ωκεανός σημαίνει ότι περισσότεροι ατμοί υγρασίας εισέρχονται στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, γεγονός που τους καθιστά πιο υγρές. Οι βροχές του Harvey ήταν οι πιο έντονες στην ιστορία του Τέξας.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες  εκτός από τη θέρμανση. Ένα παγκόσμιο κλίμα μετεωρολογίας που ονομάζεται Ελ Νίνιο  απουσιάζε  φέτος, και αυτό συχνά σημαίνει έναν πιο θυελλώδη  Ατλαντικό Ωκεανό. Ένας λόγος είναι ότι οι "άνεμοι διάτμησης"  στα υψηλά στρώματα στον Ατλαντικό που συχνά κόβουν  τις κορυφές από τους εκκολαπτόμενους τυφώνες απουσίαζαν επίσης.

Ο ατμοσφαιρικός επιστήμονας Kerry Emanuel στο MIT σημειώνει ότι υπάρχει επίσης ένας μάλλον μυστηριώδης κύκλος για τους τυφώνες του Ατλαντικού. Φαίνεται να επαναλαμβάνεται  κάθε δεκαετία. "Δεν το καταλαβαίνουμε πραγματικά, αλλά είναι εκεί", δηλώνει  και επηρεάζει επίσης πότε και πόσο συχνά προκύπτουν οι τυφώνες. Σίγουρα, ήταν πριν από 12 χρόνια, το 2005, όταν ο Ατλαντικός είδε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα  τυφώνων.

Ο Emanuel  δήλωσε  ότι οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι  εάν οι τυφώνες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι. Αξιόπιστα αρχεία για τους τυφώνες  στον Ατλαντικό  έχουμε μόνο για περίπου 50 χρόνια , οπότε είναι δύσκολο να εντοπιστεί μια μακροπρόθεσμη τάση και τα δεδομένα για τον Ειρηνικό είναι ακόμη πιο σπάνια. Θεωρητικά, λέει, ορισμένες πτυχές της θέρμανσης θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να μειώσουν τη συχνότητα των τυφώνων με το να αποξηράνουμε μέρη  της ατμόσφαιρας. Αλλά ε αύτα  που προκύπτουν είναι πιθανό να είναι πιο  άσχημα. "Εφόσον οι καταιγίδες είναι έντονες και παράγουν πολύ βροχή", λέει, "είναι ένα παράθυρο στο μακροπρόθεσμο μέλλον μας".

Και είναι ένα δαπανηρό μέλλον, δήλωσε  ο Emanuel. «Γινόμαστε  απλώς ολοένα και πιο καταστροφικοί», προβλέπει ο ίδιος, «επειδή απλά ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ζουν και να χτίζουν σε επικίνδυνα μέρη» όπως σε ακτές  με χαμηλό υψόμετρο- γεγονός ανεξάρτητο από την κλιματική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, μερικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τις ζημιές φέτος από τους τυφώνες σε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα άλλο ρεκόρ.

Πηγή https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/12/04/568329677/this-years-hurricane-season-was-intense-is-it-a-taste-of-the-future?utm_content=buffer05c0c&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Μετάφραση Γιώργος Κυπραίος