Εκτίμηση καιρού Ηλείας και ανάλυση κυκλοφορίας για τις επόμενες ημέρες.

06-28-2017 18:33 / 1845 προβολές
Εκτίμηση καιρού Ηλείας και ανάλυση κυκλοφορίας για τις επόμενες ημέρες.
Ύστερά  από μία μία περίοδο  επίκρατης αρκετά ασταθών και δροσερών αέριων μαζών που έδωσαν και σε μεγάλο κομμάτι 
της ηπειρωτικής αλλά και ανατολικής και νησιωτικής χώρας του Αιγαίου αρκετές βροχές και καταιγίδες, δίνοντας μεγάλα ποσά υετού για το μήνα του Ιούνιο τα οποία για πολλές περιοχές ήταν πρωτόγνωρα,το θέρος επιστρέφει με άγριες διαθέσεις.
Στην Ηλεία, βέβαια και τη δυτική παράκτια πελοπόννησο, ελάχιστα φαινόμενα σημειώθηκαν σε αυτό το διάστημα,καθιστώντας το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας πιο έντονο,το οποίο όσο περνάει ο καιρός εντείνεται.
Εξαίρεση αποτέλεσαν κάπως οι ορεινές περιοχές.


Στα τωρινά εκτεταμμένη long wave through κατέρχεται από τη βόρεια Ευρώπη στη κεντρικα και δυτικά τμήματα τμήματα αυτής και αργά κινείται από τη δυτική μεσόγειο προς τα ανατολικά.
Πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες σε κεντρική και βόρεια Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία καθώς και στα νότια κράσπεδα των Άλπεων.
Όλη αυτή η διάταξη βρίσκει εμπόδιο τον ισχυρό υποτροπικό  αεροχείμμαρο, ο οποίος εξαναγκάζει και εκτοπίζει προς τη χώρα μας και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο,μία πολύ ισχυρή θέρμη ράχη από τα βάθη της Αφρικής, συνοδευόμενη από μεγάλα ποσά αρνητικού στροβιλισμού και εξαιρετικά θερμές και ευσταθείας αέριες μάζε στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα.
Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς για τη χώρα φαίνεται την Παρασκευή κι το Σάββατο οπότε και εκ των υστέρων από την κυριακή ο αυλώνας από τη δυτική Μεσόγειο θα καταφέρει να περάσει αρκετά εξασθενημένος οριακά πάνω από τη χώρα μας προκαλώντας σημαντική κυρίως πτώση τηςθερμοκρασίας με ενίσχυση των βδκών ανέμων.


Για την Ηλεία και τη δυτική Πελοπόννησο όπως υφίσταται σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω της επικράτησης δυτικής συνιστώσας ανέμων φαίνεται να μετριάζεται κάπως η ζέστη και να αποφεύγονται ακραίες θερμοκρασιακές τιμές.
Εξαίρεση φαίνεται να αποτελούν κάποιες πιο απομακρυσμένες περιοχές από τη θάλασσα και γενικότερα κλειστές πεδινές περιοχές όπου η θερμοκρασία τοπικά το σάβατο ίσως αγγίξει και τους 41 με 42 βαθμούς κλεσίου και τοπικά ίσως λίγο παραπάνω.
Στις περιοχές αυτές πρέπει να συγκαταλεχθεί και η πόλη της Καλαμάτας όπου φαίνεται κυριολεκτικά να γίνεται σκληρή μάχη ανάμεσα στο βδκό λίβα καταβάτη και τη θαλάσσια αύρα,οπότε και υπάρχει σημαντικό
ενδεχόμενο την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο η πόλη να ξεπεράσει το φράγμα των 40 βαθμών.


Εκτίμηση καιρού για αύριο Πέμπτη:
Γενικά η ημέρα ανάμεται να ξεκινήσει και να κλείσει με αίθριες καιρικές συνθήκες, με τη θολούρα όμως στον ουράνιο θόλο να είναι αυξημένη καθώς από άποψε το βράδυ ανάμεται να σημειωθεί  κάποια μεταφορά αφρικής σκόνης από τη βόρεια αφρική και τη κεντρική μεσόγειο προς τα μέρη μας.
Η θερμοκρασία φαίνεται να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της νύχτας και του πρωινού, λόγω της εισχώρησης των θερμών αέριων μαζών προς τη χώρα μας και να κυμαίνεται από τους 21 εως 24 βαθμούς σε πεδινά παραθαλάσσια και τα πιο ημιορεινά ορεινά τμήματα. 
Τις  μεσημβρινές ώρες η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλεθει σε μεγαλύτερα επίπεδα εν συγκρίση με σήμερα με τις 
μέγιστες τιμές να κυμαίνονται από 33-34 εως και 37 και 38 βαθμούς τοπικά σε πιο κλεστές πεδινές περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα.
Ακόμα και στα ορεινά ημιορεινά τμήματα οι μέγιστες τιμές αναμένεται να αγγίξουν τους 35 και 36 βαθμούς.
Εδώ να τονίσουμε ότι στα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία ενδέχεται να μην ξεπεράσει τους 31 με 32 βαθμούς ωστόσο εκεί το αίσθημα της δυσφορίας θα είναι αυξημένο λόγω των μεγαλύτερων ποσών υγρασίας που είναι όπως φυσιολογικό αναμένονται με τη φαινομενική θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές να προσεγγίζει τις πραγματικές τιμές θερμοκρασίες στις πιο ηπειρωτικές περιοχές.
Νηνεμία θα επικρατεί τις πρωινές ώρες, ενώ τις μεσημβρινές φαίνεται ενίσχυση του δυτικού ρεύματος που θα είναι υπεύθυνο και για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας στα πιο δυτικά πεδινά τμήματα, αγγίζοντας τα 3 με 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα.

Επιμέλεια: Νίκος Ντανάσης