Ιστορικά χαμηλά επίπεδα θαλάσσιου πάγου στη Βερίγγειο Θάλασσα

05-05-2018 10:31 / 1533 προβολές
Ιστορικά χαμηλά επίπεδα θαλάσσιου πάγου στη Βερίγγειο Θάλασσα

 

Στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής του  καθώς και σε τήξη, ο πάγος της θάλασσας στον Αρκτικό Ωκεανό γενικά υποχωρεί καθ 'όλη την άνοιξη. Αλλά δεν έχει  λιώσει σε κάθε περιοχή εξίσου. Μέχρι τα τέλη Απριλίου 2018, η κάλυψη πάγου στη  Βερίγγειο Θάλασσα  ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο για την εποχή του χρόνου.

Ευρισκόμενη  στο βόρειο άκρο του Ειρηνικού Ωκεανού η Βερίγγειος Θάλασσα  συνδέεται με τον Αρκτικό Ωκεανό μέσω του Βερίγγειου πορθμού - τη μόνη σύνδεση μεταξύ των δύο ωκεανών. Καθώς ο πάγος λιώνει  κάθε άνοιξη, απελευθερώνει γλυκό νερό και θρεπτικά συστατικά στο θαλασσινό νερό. Οι μεταβολές στο χρονισμό και τη θέση των λυωμένων υδάτων μπορεί να επηρεάσει  την  άνθιση του φυτοπλαγκτού, η οποία με τη σειρά της, μπορεί  να επηρεάσει ολόκληρο το  Βερίγγειο οικολογικό σύστημα.Οι παραπάνω χάρτες δείχνουν την έκταση πάγου στη Βερίγγειο  Θάλασσα  στις 29 Απριλίου 2018 (πάνω) σε σύγκριση με πιο κανονικές συνθήκες στις 29 Απριλίου 2013 (κάτω).Σε ολες τις  λευκές περιοχές η συγκέντρωση πάγου ήταν  τουλάχιστον 15 τοις εκατό (το ελάχιστο στο οποίο οι μετρήσεις με βάση το διάστημα δίνουν μια αξιόπιστη μέτρηση) και καλύπτουν μια συνολική έκταση την οποία οι επιστήμονες αναφέρουν ως "έκταση πάγου".

"Είναι τα τέλη  Απριλίου και βασικά η  Βερίγγειος Θάλασσα  είναι χωρίς πάγο, όταν κανονικά θα υπήρχαν περισσότερα από 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου", δήλωσε ο Walt Meier, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για τα Χιόνι και το Πάγο(National Snow and Ice Data Center). "Είναι σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, και είναι συνεχώς σε χαμηλό ρεκόρ από τις 12 Φεβρουαρίου."

Η μείωση  στον πάγο της Βερίγγειου Θάλασσας  έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Αρκτικής το 2018. Ωστόσο, ακόμη και πριν φτάσουν στο ετήσιο μέγιστο, οι ασυνήθιστες συνθήκες καθόρισαν το σκηνικό  όλο τον χειμώνα 2017-2018.Το ετήσιο πάγωμα ξεκίνησε αργά, και μερικές περιοχές είδαν από  λίγο  έως και  καθόλου πάγου. Σύμφωνα με μια σύνοψη των συνθηκών από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για την Αρκτική και τον NOAA, αυτός ο χειμώνας έδωσε  τους  λιγότερους πάγους στη Βερίγγειο Θάλασσα από κάθε χειμώνα από τότε που έχουμε καταγραφή  γραπτών αρχείων το 1850.

"Αυτός ο χειμώνας είναι πολύ κάτω από οποιαδήποτε προηγούμενο χειμώνα", δήλωσε ο μετεωρολόγος Rick Thoman της Εθνικής Υπηρεσίας Μετεωρολογικών Υπηρεσιών του ΝΟΑΑ στην περιοχή της Αλάσκας "αλλά η πρόσφατη σειρά ήπιων χειμώνων  μας είχε προετοιμάσει να αναμένουμε κάτι άσχημο σαν αυτό".

Ο John Walsh, επικεφαλής επιστήμονας στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας της Αρκτικής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks, εξήγησε τι θα μπορούσε να προκάλεσε αυτό τον πρωτοφανή χαμηλό επίιπεδο θαλάσσιου πάγου στη Βερίγγειο Θάλασσα αυτή τη χρονιά. "Στην ουσία, το βλέπουμε ως μια« τέλεια καταιγίδα »τριών παραγόντων: τις πάνω από το φυσιολογικό θερμοκρασίες του αέρα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και αρχές  του χειμώνα, το ζεστό νερό στη Βερίγγειο  Θάλασσα και έναν από τους πιο καταιγιδοφόρους χειμώνες τα τελευταία 70 χρόνια-όχι όμως ο πιο καταιγιδοφόρος "

 

Την άνοιξη, η έκταση του πάγου της θάλασσας μετρήθηκε στις 27 Απριλίου 2018 σε 61.704 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η σειρά των παραπάνω χαρτών συγκρίνει την συγκέντρωση  πάγου εκείνη την ημέρα σε συνάρτηση με τις εκτάσεις πάγου την ίδια ημερομηνία από το 2013. Για παράδειγμα, η έκταση στις 29 Απριλίου 2013 ήταν  679.606 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πιο κοντά στον μέσο όρο 1981-2010 (μαύρη γραμμή στο γράφημα κάτω από τους χάρτες). Ο πάγος στη θάλασσα στα τέλη  του  Απριλίου 2018 ήταν περίπου 10 τοις εκατό  κάτω από το κανονικό.

Πηγή https://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=92084&src=twitter-iotd

 

Μετάφραση  Γιώργος Κυπραίος