Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες στο Νομό Αττικής 16/11/2017.

11-15-2017 19:58 / 6223 προβολές
Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες στο Νομό Αττικής 16/11/2017.

Εισαγωγή:
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυνητικά ιδιαίτερα επικίνδυνη ημέρα στον νομό Αττικής και όχι μόνο, απλά σε αυτό το σύντομο άρθρο θα περιοριστούμε στο τι πρέπει να προσέξουμε στην Αττική. Οι λόγοι που δεν θα δώσουμε ακριβώς τις ώρες και τις περιοχές έχουν να κάνουν είναι ότι η φύση του χαμηλού καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη της ακριβής τροχιάς και των χαρακτηριστικών του. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι ζώνες των έντονων φαινομένων μπορούν να μετακινηθούν από τις προβλεπόμενες. Όπως απέδειξε η σημερινή ημέρα μια στενή λωρίδα φαινομένων έδωσε εκτεταμένες καταστροφές στην δυτική Αττική ενώ στην Αθήνα επικρατούσε ηλιοφάνεια. Ως εκ τούτου θα αναφέρουμε την γενική εικόνα που φαίνεται εκ πρώτης όψης καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της γενικότερης δομής της ατμόσφαιρας. Είναι καλύτερο να γνωρίζουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι. Οι δυνατότητες για πρόγνωση που έχουμε άλλωστε είναι πεπερασμένες.

Κύριες εξάρσεις της κακοκαιρίας με χρονολογική σειρά:
α. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης καταιγίδες πιθανώς ισχυρές αλλά περιορισμένες σε έκταση είναι πιθανό να εκδηλώνονται στην δυτική Αττική και εντός του Σαρωνικού.
β. Τις πρώτες πρωινές ώρες οι καταιγίδες στα δυτικά της Αττικής θα αρχίσουν να αποκτούν οργανωμένο χαρακτήρα και να κατευθύνονται ανατολικά.
γ. Νωρίς το μεσημέρι οι καταιγίδες θα απασχολήσουν μεγάλο τμήμα του νομού (και την Αθήνα). Η έξαρση αυτή φαίνεται ότι τοπικά μπορεί να έχει διάρκεια με ανατροφοδοτήσεις . Μέγιστη διάρκεια της πρώτης γενικευμένης έξαρσης εκτιμάτε γύρω στις 4 ώρες.
δ. Ύστερα από ολιγόωρη βελτίωση του καιρού το απόγευμα θα ακολουθήσει νέα, ίσως ισχυρότερη, αλλά ποιο σύντομη έξαρση. Ο καιρός προς την αλλαγή της ημέρας φαίνεται να έχει πρόσκαιρη βελτίωση.

Κίνδυνοι σε τοπικό επίπεδο μπορεί να συνοδεύουν τις καταιγίδες:
-Πολύ ισχυροί άνεμοι.
-Μεγάλοι συχνότητα κεραυνών.
-Χαλάζι μέ διάμετρο μέχρι και 4cm.
-Υδροστρόβιλοι και Ανεμοστρόβιλοι.
-Ραγδαία βροχόπτωση που μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες.

Επίλογος:
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να προετοιμαστούμε και να μη περιμένουμε να μας πουν ακριβώς που θα χτυπήσει ένας ανεμοστρόβιλος. Η δυναμική της κακοκαιρίας ευνοεί την εκδήλωση ακραίων φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να είμαστε έτοιμοι.

Εκ μέρους της ομάδας προγνώσεων Αττικής,

*Θοδωρής Γκέσουρας, Γιώργος Πολίτης και Άγγελος Λαμπίρης