Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Συνθήκες κάυσωνα σε μεγάλο μέρος της χώρας μας το τριήμερο του Αγίου Πνέυματος(17-20/6/16)

06-14-2016 01:00 / 17633 προβολές
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Συνθήκες κάυσωνα σε μεγάλο μέρος της χώρας μας το τριήμερο του Αγίου Πνέυματος(17-20/6/16)

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία,φαίνεται τελικά να παγειώνεται η τάση που είχαμε διακρίνει προ 8 ημερών,για πολύ θερμή εισβολή μετά τις 16 του μηνός,και τολμήσαμε να μιλήσουμε ότι μπορεί να φθάσει και σε επίπεδα κάυσωνα.

Όπως βλέπουμε στον παρακάτω χάρτη,Long wave trough στην ΒΔκη Ευρώπη απλώνεται στην ιβηρική καθώς απλώνεται νοτιότερα,ανηφορίζει και εξουδετερώνεται η ατμοσφαρικη διαταραχή που επηρέασε μεγάλο μέρος της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας μας.Επίσης διακρίνουμε ένα αρκετά ισχυρό θερμικό χαμηλό στα όρη του Άτλαντα,οι συνθήκες στην βόρεια Αφρική και απο την περιοχή την οποία θα ανέλθουν οι θερμές αέριες μάζες ,είναι πλέον αρκετά καυτές.

Στον δέυτερο χάρτη ,βλέπουμε πώς υψώνεται το Ridge απο Αφρική,καθώς αντιθέτως εκτενής αυλώνας απλώνεται ιβηρική ,και μεταφέρει αντιθέτος πολυ ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες.Το Ridge συνοδέυεται απο μεγάλα γεωδυναμικά ύψη,που σημαίνει και μεγαλύτερο πάχος της τροπόσφαιρας.Εν ολίγοις θερμότατος αντικυκλώνας θα μας καλύψει με μεταφορά πολυ θερμών αερίων μαζών.

Καθώς θα επεκταθούν οι καυτές αέριες μάζες απο την Αφρική και στην Τουρκία θα ενεργοποιήσει την επέκταση του θερμικού χαμηλού της μέσης Ανατολής στην Τουρκία.Εν ολίγοις θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του μελτεμιού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω όλες οι ενδείξεις συμφωνούν ότι απο την Πέμπτη βαθμιαία βαρυσήμαντη άνοδος της θερμοκρασίας θα κάνει την ατμόσφαιρα εξαιρετικά ζεστή κυρίως το Σαββατοκύριακο .Ενδεικτικά βλέπουμε πόσο περίπου φαίνεται να φθάσει ο υδράργυρος στην στάθμη των 850hPa και μην ξεχνάμε λόγω του μεγάλου πάχους αυτή η στάθμη θα είναι και αρκετά πιο ψηλά,περίπου στα 1570m.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω περιμένουμε την εξής εξέλιξη του επερχόμενου κάυσωνα το τετραήμερο του Αγίου Πνέυματος.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ο αφρικάνικος αντικυκλώνας θα έχει φθάσει με άγριες καυτές διαθέσεις αυτήν την ημέρα πάντως οι θαλάσσιες άυρες θα αντιστέκονται μπροστά στην καυτή λέλαπα που έρχεται

ενδεικτικές θερμοκρασίες μέγιστες  που περιμένουμε σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας:

Aθήνα: 37 με 38oC κέντρο,ακτές 4-5οC χαμηλότερη, Θεσσαλονίκη: 37οC Λάρισα: 40 -41oC Λαμία: 38-39oC Aγρίνιο: 39-40oC Πύργος: 38-39οC

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Στο peak η θερμή εισβολή μέγιστα γεωδυναμικά ,επικίνδυνες θερμοκρασιακές συνθήκες*** , σταδιακή ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο,ενδεικτικές θερμοκρασίες.

Aθήνα: 41-42oC κέντρο,ανατολικές ακτές 5-9οC χαμηλότερη, Θεσσαλονίκη: 39οC Λάρισα: 42-44oC Λαμία: 40-41oC Aγρίνιο: 39-40oC Πύργος: 39-40οC

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Επικράτηση μελτεμιού στο Αιγαίο ο κάυσωνας θα επικεντρωθεί σε ηπίνεμες περιοχές όπου ο βοριάς λειτουργεί ώς καταβάτης.

Aθήνα: 42-43oC νότια -δυτικά ,ανατολικές ακτές 6-10οC χαμηλότερη, Θεσσαλονίκη: 38-39οC Λάρισα: 42-44oC Λαμία: 40-41oC Aγρίνιο: 40-41oC Πύργος: 41-42οC

 

Δευτέρα 20  Ιουνίου 2016

Επικράτηση μελτεμιού στο Αιγαίο ο κάυσωνας θα επικεντρωθεί σε ηπίνεμες περιοχές όπου ο βοριάς λειτουργεί ώς καταβάτης.

Aθήνα: 41-42oC νότια -δυτικά ,ανατολικές ακτές 6-10οC χαμηλότερη, Θεσσαλονίκη: 38-39οC Λάρισα: 40-41oC Λαμία: 39-40oC Aγρίνιο: 38-39oC Πύργος: 41-42οC.

 

Επισημάνεται ότι οι παραπάνω μέγιστες είναι ενδεκτικές,τα δεδομένα πριν 24-48 ώρες θα είναι τα πιο αξιόπιστα το τελικό ανεμολογικό πεδίο κυρίως στο πότε θα μπεί το μελτέμι και οι κατα τόπους τοπικές άυρες τι αντίσταση θα δώσουν.Άλλο χαρακτηριστικό θα είναι οι αυξημένες ελάχιστες,αλλά και η μεγάλη αίσθηση της ζέστης ακόμη και στα παράλιια όταν πέφτει ειδικά ο άνεμος,αυξηση των δεικτών δυσφορίας.Τελικός χάρτης έντασης του κάυσωνα 24-48 ώρες πριν την τέλεση του φαινομένου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΤΕΜΙΟΥ ΥΨΙΣΤΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

*** Παρακάτω θα σας δώσουμε σημαντικές οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσεται τον κάυσωνα που έρχεται :

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: http://civilprotection.gr/

 • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
 • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
 • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
 • Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
 • Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
  Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
 • Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

 • Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
 • Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
 • Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
 • Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

 • Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
 • Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους σtα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
 • Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
 • Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

 

Περιγραφή Κάυσωνα απο Γ.Γ.Π.Π

Ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες, αλλά κατά τις νυκτερινές ώρες οι θερμοκρασίες μειώνονται αρκετά, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να μπορεί να αναλάβει δυνάμεις και να αντεπεξέλθει στην καταπόνηση που υφίσταται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C).

Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία, θερμική εξάντληση ως και θερμοπληξία η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Πιο ευάλωτες είναι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) καθώς και άτομα τα οποία εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Επεισόδια υψηλών θερμοκρασιών ή καύσωνα παρατηρούνται στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο, όταν δημιουργούνται συνθήκεςθερμής εισβολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από την Βόρεια Αφρική προς την χώρα μας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Οι περιοχές οι οποίες συνήθως πλήττονται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η Δυτική Ελλάδα και τα ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας χώρας.

Κατά τη διάρκεια των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες, οι επιπτώσεις στον πληθυσμό μπορεί να είναι δυσμενέστερες αν επιδρούν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως:

 • Η σχετική υγρασία του αέρα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητα απαγωγής της θερμότητας από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του μηχανισμού της εφίδρωσης.
 • Η ένταση του ανέμου να είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η απαγωγή θερμότητας από την επιφάνεια του δέρματος (μέσω του δέρματος γίνεται περίπου το 90% της συνολικής μεταφοράς θερμότητας προς το περιβάλλον).
 • H ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Συνήθως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες οι οποίες δημιουργούν τις υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν και τη συσσώρευση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην ατμόσφαιρα.
 • Στα μεγάλα αστικά κέντρα οι υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να δημιουργήσουν δυσμενέστερες καταστάσεις σε σχέση με την ύπαιθρο. Τα κτήρια και η άσφαλτος των δρόμων συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά θερμότητας κατά την διάρκεια της ημέρας, τα οποία και αποδίδουν στην ατμόσφαιρα κατά τις νυκτερινές ώρες, με αποτέλεσμα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων ακόμα και τις νυκτερινές ώρες η θερμοκρασία να παραμένει υψηλή, επιτείνοντας την αίσθηση των υψηλών θερμοκρασιών στους κατοίκους.

Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας