Κακοκαιρία εν όψει σε μεγάλο μέρος της χώρας. 2η Αναλυτική εκτίμηση.

09-04-2016 17:00 / 7809 προβολές
Κακοκαιρία εν όψει σε μεγάλο μέρος της χώρας. 2η Αναλυτική εκτίμηση.

Καλησπέρα σας.

Σιγά σιγά αρχίζει να πλησιάζει η έλευση της πρώτης οργανωμένης κακοκαιρίας της σεζόν.

Αύριο το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη και θα ακολουθήσει γρήγορη νότια πορεία, επηρεάζοντας χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και την Ιταλία.

Μέχρι χθες, τα παγκόσμια μοντέλα, υποστήριζαν ότι το χαμηλό μόλις φτάσει στο Ιόνιο θα πάρει Ανατολική-Βορειοανατολική πορεία, σαρώνοντας την χώρα μας. Σε αυτήν την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα έβλεπε αξιόλογες βροχοπτώσεις, αλλά η κακοκαιρία θα είχε μικρή διάρκεια.

Στα τελευταία τρεξίματα των παγκοσμίων μοντέλων, η κατάσταση άλλαξε εν μέρει. Το χαμηλό μένει στάσιμο για 3 μέρες στα ανοικτά του Ιονίου και αποδυναμώνεται εκεί. Αν επαληθευτεί αυτή η περίπτωση, τότε μειώνεται λίγο η ισχύς της κακοκαιρίας, επηρεάζονται λιγότερο τα ανατολικά, αλλά η κακοκαιρία έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Φαίνεται τελικά πως θα επικρατήσει το 2ο σενάριο.

Ας δούμε την όλη εξέλιξη του καιρού στον Ελλαδικό χώρο.

Δευτέρα 05/09: Έχει γίνει αναλυτική αναφορά σε πρόγνωση στην σελίδα μας.
Το βράδυ από τα βορειοδυτικά θα καταφθάσουν πυκνά σύννεφα καλύπτοντας μεγάλο μέρος της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Αργά την νύχτα θα ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις.

Τρίτη 06/09: Μέρα κακοκαιρίας σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Νυχτερινές ώρες-Ξημέρωμα: Γρήγορα θα αρχίσει να βρέχει ασθενως σε μεγάλο μέρος της Δυτικής χώρας. Οι βροχοπτώσεις προς το ξημέρωμα θα ενταθούν και τοπικά(κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο) θα είναι ισχυρές.
Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο γραμμής καταιγίδων(squall line) στο Ιόνιο με ανατολική κίνηση.

Πρωινές ώρες: Όλο το πρωινό τα δυτικά θα δέχονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι οι βροχές θα περάσουν σε τμήματα της Δυτικής και πολύ τοπικά της Κεντρικής Μακεδονίας(κυρίως στα σύνορα). 

 

Μεσημεριανές ώρες: Το μεσημέρι ο καιρός θα διατηρηθεί  ίδιος με τις πολλές βροχές να μαίνονται δυτικώς της Πίνδου και να σημειώνονται κατά περιόδους ενώ πιο ήπια και τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στην Δυτική-Κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία και στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Βραδινές ώρες: Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τον βόρειο Ιόνιο με ισχυρές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Το κύμα βροχοπτώσεων θα κινηθεί νοτιοανατολικά χτυπώντας την Ήπειρο και την Δυτική Στερεά. Να τονίσω ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η ώρα έλευσης του κύματος(πιθανόν να είναι και πολύ νωρίτερα).

Τετάρτη 07/09:
Νυχτερινές ώρες: Περισσότερο από όλους δείχνει να επηρεάζεται η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία. Εκεί θα πέσει τοπικά αρκετή βροχή κατά την διάρκεια της νύχτας. Θα εξακολουθούν να σημειώνονται κάποιες βροχές στα Δυτικά, ενώ σιγά σιγά θα αρχίσει να βρέχει και στην Ανατολική Στερεά.

Πρωινές ώρες: Τοπικές βροχές ή και καταιγίδες στην Δυτική Ελλάδα, περισσότερες βροχές τοπικά έντονες στην Κεντρική Μακεδονία. Σποραδικές βροχές σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά(μέσα και η Αττική) και η Πελοπόννησος.
Λίγο πριν το μεσημέρι θα αρχίσει να βρέχει και στην Ανατολική Μακεδονία.

Μεσημεριανές-απογευματινές ώρες: Έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Μακεδονία, τοπικά φαινόμενα ασθενούς έως μέτριας έντασης, στα Δυτικά, στα Κεντρικά, στην Στερεά,  στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Μακεδονία(πλην της Κεντρικής).

Βραδινές ώρες: Επιμονή των έντονων βροχοπτώσεων στην Κεντρική Μακεδονία(κίνδυνος πλυμμηρικών φαινομένων εκεί). Μπόρες μέτριας έντασης στο Ιόνιο και στα Δυτικά παράλια. Εξασθένηση των φαινομένων στα Ηπειρωτικά.

Πέμπτη 08/09: Αν και είναι σχετικά νωρίς μπορούμε να πούμε ότι ο βροχερός καιρός θα συνεχιστεί στα Δυτικά, στα Κεντρικά και στα Βόρεια.
Την Παρασκευή το χαμηλό θα προσπαθήσει να κινηθεί ανατολικότερα, βάζοντας ξανά στο παιχνίδι περιοχές της Ανατολικής χώρας.
Το Σάββατο το όλο σύστημα δείχνει να εξασθενεί.

Από πλευράς ανέμων, αύριο ο μηχανισμός του μελτεμιού θα σπάσει από το απόγευμα και στην χώρα θα πνέουν νοτιάδες-νοτιοδυτικοί άνεμοι με ένταση στα 3-5 μποφόρ, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα ενταθούν λίγο φτάνοντας τοπικά τα 6-7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα Δυτικά και στα Βόρεια.

Απο την Τρίτη και στις περιοχές που  θα εκδηλώνονται φαινόμενα δεν θα ξεπεράσει τους 25-26 βαθμούς. Και στην υπόλοιπη χώρα δεν ανςαμένονται θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 28-29 βαθμών.
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη στις περιοχές που δεν θα εκδηλώνονται φαινόμενα.

Τι φαινόμενα περιμένουμε:
-Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στα Βορειοδυτικά(κυρίως στο βόρειο Ιόνιο) και στην Κεντρική Μακεδονία(Νομοί Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής). Πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα σε αυτές τις περιοχές.
-Ισχυροί ριπαίοι άνεμοι κατά την έναρξη -κυρίως- των φαινομένων.
-Όπως αναφέραμε και χθες, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δημιουργία γραμμής καταιγίδων στο Ιόνιο(squall line) με ανατολική κίνηση.
-Πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στο Ιόνιο.
-Τοπικές χαλαζοπτώσεις.
-Ανεπηρέαστο μεγάλο μέρος του Αιγαίου πελάγους...

Αύριο θα υπάρξει αναλυτική εκτίμηση από την σελίδα μας για την κακοκαιρία, καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα ως προς τον υετό.

Επιμέλεια: Θοδωρής Κοντός