Κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές καταιγίδες / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Πέμπτη 03/10/19

10-02-2019 17:00 / 2708 προβολές
Κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές καταιγίδες / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Πέμπτη 03/10/19

Από τον/την Σεμερτζίδη Δημήτριο

Ιόνιο Πέλαγος: Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται πρόσκαιρο πέρασμα βροχοπτώσεων που θα επηρεάσει κατά βάση τα νότια τμήματα. Θα ακολουθήσει βελτίωση του καιρού, όμως γρήγορα μέσα στο μεσημέρι οργανωμένο σύστημα καταιγίδων θα προσεγγίσει κυρίως τα κεντροβόρεια τμήματα (από Λευκάδα και πάνω) με αποτέλεσμα να σημειωθούν ραγδαίες βροχές και χαλαζοπτώσεις. Και πάλι θα ακολουθήσει ένα διάστημα βελτίωσης του καιρού με άστατο χαρακτήρα, ώσπου από το βράδυ αναμένεται σημαντική επιδείνωση από τα ανοιχτά του Ιονίου με βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που στο κεντροβόρειο Ιόνιο και κυρίως ανάμεσα σε Κέρκυρα και Λευκάδα θα είναι έντονες .

Ήπειρος: Αρκετά βροχερό σκηνικό ήδη από τις πρωινές ώρες. Το μεσημέρι αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο του Διαμερίσματος καταιγίδες που κατά τόπους θα έχουν έντονο αλλά σύντομο χαρακτήρα. Θα ακολουθήσει και πάλι άστατο σκηνικό, ώσπου το βράδυ νέα ισχυρά φαινόμενα θα διασχίσουν την Ήπειρο απ’άκρη σ’άκρη. Στα δυτικά παραθαλάσσια τμήματα τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια κι ένταση.

Μακεδονία:  Αρχικά τις πρωινές ώρες βελτιωμένος καιρός. Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες  αναμένονται σε ανατολική Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται μόνο στην Καβάλα. Μετά το μεσημέρι σταδιακά οι καιρός θα επιδεινωθεί με την εκδήλωση τοπικών βροχοπτώσεων από τα δυτικά που μέχρι το βράδυ θα σαρώσουν το σύνολο του Διαμερίσματος. Τα κυρίως φαινόμενα θα απασχολήσουν  κυρίως την κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

Θράκη: Αυξημένες νεφώσεις καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας (εξαιρείται ο βόρειος Έβρος όπου τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα είναι αρκετά). Αρχικά τοπικές βροχές στην Ροδόπη. Εν συνεχεία, μετά το μεσημέρι αναμένονται οι πρώτες παροδικές μπόρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα ενδέχεται να επηρεάσει την περιοχή σύμπλεγμα καταιγίδων.

Θεσσαλία:  Αρχικά βελτιωμένος καιρός. Σταδιακά νεφώσεις θα αυξάνονται από τα δυτικά και τις μεσημεριανές ώρες θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Θα ακολουθήσει βελτίωση του καιρού. Το βράδυ νέες βροχές θα εκδηλωθούν στα βόρεια και δυτικά τμήματα (κυρίως σε Τρίκαλα και Λάρισα).

Στερεά Ελλάδα: Αρκετές βροχές αναμένονται στην Αιτωλοακαρνανία, που κατά περιόδους θα συνοδεύονται με καταιγίδες. Στην υπόλοιπη Στερεά βελτιωμένος καιρός. Μπόρες ενδέχεται να εκδηλωθούν στο δεύτερο μισό της ημέρας σε Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα.

Πελοπόννησος: Άστατος καιρός στα κεντρικά και δυτικά της τμήματα με παροδικές βροχές και ανοίγματα στον καιρό. Στην Ηλεία και την Αχαΐα θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.  Μετά τα μεσάνυχτα, και προς τα ξημερώματα της Παρασκευής θα σαρώσει σύστημα ισχυρών καταιγίδων κυρίως το δυτικό της κομμάτι, κάτι για το οποίο θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο μας.

Αιγαίο Πέλαγος: Αυξημένες νεφώσεις κατά περιόδους στο εσωτερικό των νησιών, κυρίως στις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο. Σποραδικές μπόρες θα εκδηλώνονται κυρίως πλησίων των ορεινών όγκων των νησιών.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιάδες στα 6-7 μποφόρ

Στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι στα 5-6 και τοπικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο τα 7 μποφόρ


Η θερμοκρασία σε πτώση στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, αμετάβλητη στα υπόλοιπα τμήματα.


Την Πέμπτη 03/10/19 θα εκδοθεί νέο δελτίο καιρού για την Παρασκευή 04/10/19 οπότε και θα εκδηλωθούν εκ νέου τοπικά ισχυρές καταιγίδες