Καλοκαιρία το τριήμερο της Κ.Δευτέρας στη χώρα μας. Χαλάει ο καιρός από Δευτέρα βράδυ..

03-08-2019 00:00 / 999 προβολές
Καλοκαιρία το τριήμερο της Κ.Δευτέρας στη χώρα μας. Χαλάει ο καιρός από Δευτέρα βράδυ..

Διατηρείται το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού στην χώρα μας , με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους. 

Ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και το Σαββατοκύριακό αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Καθαράς Δευτέρας, επιτρέποντας όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες και τις εορταστικές εκδηλώσεις. Aπό το μεσημέρι - απόγευμα της Δευτέρας ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή μεταβολή , με αύξηση των νεφώσεων ιδιαίτερα στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια και ενίσχυση των ανέμων. 

Πιο αναλυτικά ανά ημέρα: 

Αύριο Σάββατο: Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις υψηλών υψών και τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες στα βόρεια - βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι κατά κανόνα ασθενείς από μεταβλητές διευθύνσεις στα  βόρεια  και από δυτικές /νοτιοδυτικές στα δυτικά, κεντρικά και ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 oC στη δυτική Ελλάδα, από 6 έως 23 oC στη βόρεια, από 7 έως 24 oC στην κεντρική και ανατολική και από 12 έως 21 oC στη νότια χώρα. Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται στον θεσσαλικό κάμπο, την πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας και την ανατολική Στερεά. 

Κυριακή: Aνάλογο σκηνικό με το Σάββατο, με γενικά αίθριο καιρό και τους δυτικούς ανέμους να ενισχύονται τοπικά σε μέτριες εντάσεις.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 oC στη δυτική Ελλάδα, από 6 έως 21 oC στη βόρεια, από 8 έως 22 oC στην κεντρική και ανατολική και από 14 έως 23 oC στη νότια χώρα. Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται στον θεσσαλικό κάμπο, την πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας και την ανατολική Στερεά. 

Κ.Δευτέρα: Δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την Κυριακή, τουλάχιστον έως και αργά το μεσημέρι , όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και ενδέχεται να ξεπεράσει τοπικά  τους 25oC νωρίς το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά. Αντίθετα, στη δυτική Ελλάδα αναμένονται σαφώς ψυχρότερες συνθήκες και περισσότερη συννεφιά ήδη από τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν στα περισσότερα ηπειρωτικά , και ιδιαίτερα στα δυτικά , κεντρικά και βόρεια και φαίνεται να αρχίσει να βρέχει τοπικά. Δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα αρχίσουν οι βροχές, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δε θα χαλάσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες της ημέρας. 

To πέταγμα του χαρταετού θα είναι δύσκολη υπόθεση στα δυτικά και βόρεια λόγω των ασθενών ανέμων , αντίθετα στην ανατολική και νότια χώρα καθώς και κοντά στην Πίνδο από την ανατολική πλευρά, διακρίνονται κάποιες εστίες σχετικά ισχυρού δυτικού ανέμου που μπορεί να βοηθήσουν. Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνεται και η Αττικοβοιωτία. 

Στην Αττική ο καιρός θα ακολουθήσει το μοτίβο της υπόλοιπης χώρας, ενώ οι θερμοκρασίες το Σάββατο και την Δευτέρα δείχνουν να φτάνουν τους 22-23oC. Τα βράδια οι ελάχιστες μέσα στην Αθήνα θα είναι κοντά στους 10-12οC. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα ενισχυμένο δυτικό - νοτιοδυτικό ρεύμα ενδέχεται να διευκολύνει το πέταγμα του χαρταετού την Κ. Δευτέρα. 

Ο καιρός χαλάει σημαντικά την Τρίτη σε ολόκληρη την χώρα με ισχυρές βροχές, τοπικές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινά της βόρειας χώρας. Για αυτή τη μεταβολή θα σας μιλήσουμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης