Καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Δευτέρα 04/11/19

11-03-2019 13:00 / 780 προβολές
Καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Δευτέρα 04/11/19

Από τον/την Σεμερτζίδη Δημήτριο

Δευτέρα 04/11/19

Ιόνιο: Βροχές και καταιγίδες στο σύνολό του. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί στα βορειότερα τμήματά του, ενώ το βράδυ σταδιακά και στα νοτιότερα.

Ηπειρος: Σημαντικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες (περισσότερες οι καταιγίδες στα δυτικά παραθαλάσσια τμήματα). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα αποκτούν έντονο χαρακτήρα, ενώ πιθανολογείται η ανάπτυξη τοπικών ανεμοστρόβιλων στην ξηρά λόγω ευνοϊκών συνθηκών στο κατακόρυφο προφίλ της ατμόσφαιρας.

Πελοπόννησος: Αρκετές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και νότια τμήματα. Στους Νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Τα λιγότερα φαινόμενα θα τα δεχθούν οι Νομοί Αργολίδας και Κορινθίας, κυρίως το απόγευμα και νωρίς το βράδυ.

Στερεά Ελλάδα: Αρκετές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά της τμήματα (από τη Φωκίδα και δυτικότερα). Στα υπόλοιπα πρόσκαιρα φαινόμενα (λιγότερο ευνοημένη η Βοιωτία). Οσον αφορά στην Αττική, τις πρωινές ώρες αναμένονται μπόρες διάσπαρτες ενώ θα επέλθει σταδιακή βελτίωση. Το βράδυ και πάλι θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις, και πιθανώς καταιγίδα στα κεντρονότια τμήματα.

Θεσσαλία: Πέρασμα βροχοπτώσεων τις απογευματινές ώρες

Μακεδονία: Από τις πρωινές ώρες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα ανατολικά της τμήματα (κυρίως στην Καβάλα). Από το μεσημέρι και μετά και από τα δυτικά θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχοπτώσεις, και τοπικές καταιγίδες από το ύψος της Χαλκιδικής και βορειότερα-βορειοανατολικότερα. Τα φαινόμενα γρήγορα θα κινηθούν ανατολικά.

Θράκη: Αρκετές βροχές και καταιγίδες. Όσο νοτιότερα και όσο πλησιέστερα σε ορεινούς όγκους τόσο ισχυρότερα τα φαινόμενα. Λιγότερο ευνοϊμένος αναμένεται ο Νομός Έβρου.

Αιγαίο: Αρκετές μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια τμήματά του. Πρόσκαιρα πολύ τοπικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες (το βράδυ αναμένεται ένα διάστημα πιο γενικευμένων βροχοπτώσεων) ενώ η Κρήτη δεν αναμένεται να επηρεαστεί παρά μόνο με λίγες μπόρες στα νότια τμήματά της.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί στα 6-7  και πρόσκαιρα και 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιάδες στα 6-7, και στα ανατολικά τμήματα πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, ενώ θα παραμείνει αμετάβλητη στα υπόλοιπα.

Αρθρογράφος Δημήτρης Σεμερτζίδης

Προγνωστική ενημέρωση από τον Γιάννη Σταματάκη στον Alphatv και την εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση