Καθημερινό Δελτίο Ενημέρωσης 17/6/2016 by Νίκος Γκίκας

06-17-2016 02:00 / 1696 προβολές
Καθημερινό Δελτίο Ενημέρωσης 17/6/2016 by Νίκος Γκίκας

Πρώτη ημέρα της θερμής μεταφοράς η Πέμπτη 16/6 με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν οριακά τους 36 βαθμούς σε Σπάρτη και Τατόι, σύμφωνα με το δίκτυο του Ε.Α.Α. Στους 32-34 βαθμούς η μέγιστη στο δήμο Αθηναίων ενώ σε κεντρικά τμήματα του λεκανοπεδίου έφτασε και τους 35 βαθμούς. Όσον αφορά την επικράτεια, οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώνονται αυτήν την ώρα (16/6 - 15.00) σε Θεσσαλία, εσωτερικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και ηπειρωτικά τμήματα της Πελοποννήσου φτάνοντας τους 34 με 35, με την εξαίρεση των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

 

Η Παρασκευή 17/6 φαίνεται να είναι ελαφρώς δροσερότερη σε σχέση με τα προβλεπόμενα και δεν θα μπορέσει να χαρακτηριστεί ως ημέρα καύσωνα. Τυπικά, ο καύσωνας θα ξεκινήσει από το Σάββατο 18/6 και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 20/6, παίρνοντας παράταση μίας ημέρας στα δυτικά λόγω του ενισχυμένου μελτεμιού. Η Κυριακή 19/6 θα είναι η θερμότερη ημέρα για όλη την επικράτεια.

 

                                                                                         

Προγνωστικός χάρτης θερμοκρασίας για την Παρασκευή 17/6, από το σύστημα πρόγνωσης του Χαροκόπειου πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Παρασκευή 17 Ιουνίου

 

  • Επικράτεια:

 

Περεταίρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 36-38 βαθμούς σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στα αντίστοιχα τμήματα της Πελοποννήσου καθώς και στο εσωτερικό της Κρήτης. Στους 34-36 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες στις υπόλοιπες κλειστές πεδινές περιοχές της χώρας. Δροσερότερα τα παράκτια και τα νησιωτικά αν και σε ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33-35 βαθμούς τοπικά. Στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 30-33 σε γενικές γραμμές.

 

Oι ελάχιστες θα καταφέρουν να πέσουν σε κάπως δροσερές τιμές, και στις περισσότερες ανοιχτές μή πυκνοκατοικημένες περιοχές θα βρεθούν κάτω των 25 βαθμών. Ωστόσο, η ζέστη θα είναι αισθητή το βράδυ καθώς οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε τιμές μεταξύ 30-35 βαθμών σε όλη την επικράτεια.

 

Οι δροσερότερες περιοχές της χώρας θα είναι τα παράκτια της νοτίου Ευβοίας και οι Κυκλάδες, κυρίως οι ανατολικές, όπου ταυτόχρονα θα πνέει ασθενές μελτέμι στα 3-4 μποφώρ αισθητό κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας τη θερμοκρασία σε χαμηλές τιμές και μετριάζοντας πολύ την αίσθηση της ζέστης. Η θαλάσσια αύρα σε άλλες παράκτιες περιοχές της χώρας θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, αλλά μόνο σε περιοχές πολύ κοντά στη θάλασσα.

 

 

  • Αττική, Ανατολική και Νότια Εύβοια:

 

Πολύ θερμή ημέρα και για την Αθήνα με τη μέγιστη θερμοκρασια να φτάνει τους 37 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας με την ελάχιστη στους 25 στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Λίγο βορειότερα του κέντρου της πόλης σε ένα τόξο που ορίζεται από τις βόρειες παρυφές του δήμου Αθηναίων και την Αττική Οδό, αλλά και κατά μήκος του Κηφισσού και βορειότερα από το ύψος του Περιστερίου, αναμένονται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας και τους 37 βαθμούς.

Στα Μεσόγεια, ο υδράργυρος αναμένεται στους 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς.

Χαμηλότερες οι θερμοκρασίες στα παράκτια, έως τους 32-33 βαθμούς στον Σαρωνικό και στην παράκτια ανατολική Αττική, με τη διαφορά πως στα τμήματα της ανατολικήςΑττικής, η αισθηση θα είναι σαφώς καλύτερη λόγω του ενισχυμένου ανέμου (συνδυασμός θαλάσσιας αύρας και μελτεμιού).

Τις βραδυνές ώρες, δεν αναμένεται μεγάλη υποχώρηση της θερμοκρασίας και η αισθηση της ζέστης θα παραμείνει. Τα μεσάνυκτα, όσον αφορά το κέντρο της πόλης, ο υδράργυρος θα βρίσκεται στους 32-33 βαθμούς.

 

Όσον αφορά τη Νότια Εύβοια, οι δροσερότερες περιοχές θα είναι αυτές που γειτνιάζουν με το Αιγαίο, όπου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 33-34 βαθμούς και στα τελείως παράκτια δεν θα ξεπεράσει τους 30-32. Στις περιοχές κοντά στον Ευβοικό καθώς και στην Κάρυστο, η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 36 βαθμούς.

 

Επόμενες ημέρες

 

Κορυφώνεται το θερμό κύμα το Σαββατοκύριακο 18-19/6 με τη θερμοκρασία να ανέρχεται 1-3 βαθμούς σε σχέση με την Παρασκευή φτάνοντας σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές και τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς όσον αφορά την ανατολική Στερεά και τις εσωτερικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ σε εκτεταμένες περιοχές απο τη Θεσσαλία και νοτιότερα αναμένονται θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών ακόμη και σε περιοχές αρκετά κοντά στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Την Κυριακή αναμένονται τοπικά και 42 βαθμοί. Σε γενικές γραμμές, η κατανομή των υψηλότερων θερμοκρασιών θα είναι ανάλογη με αυτή της Παρασκευής. Οι δροσερότερες πεδινές περιοχές θα είναι και πάλι οι Κυκλάδες και τα παράκτια της νότιας Εύβοιας καθώς το ασθενές και πρόσκαιρα μέτριο μελτέμι θα τις δροσίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό της Δευτέρας 20/6 θα είναι η μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 1-3 βαθμούς στην ανατολική Στερεά και στη Θεσσαλία, όπου θα φτάσει τους 38-39 βαθμούς και μόνο τοπικά τους 40. Αντιθέτως, μικρή άνοδος αναμένεται στα δυτικά πεδινά τμήματα, όπου τελικά αναμένονται παρόμοιες τιμές (38-39 και κατά τόπους 40). Το μελτέμι ενισχύεται λίγο ακόμη φτάνοντας και τα 6 μποφώρ σε κεντρικό Αιγαίο, Κυκλάδες και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας λόγω του πολύ αυξημένου κίνδυνου εξάπλωσης πυρκαγιάς!

 

Δροσίζει ακόμη περισσότερο σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο την Τρίτη 21/6, με το μελτέμι να πνέει ενισχυμένο και τον υδράργυρο να μην φτάνει τους 34-35 βαθμούς σε υπήνεμες περιοχές (πχ εσωτερικό Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αττικής κλπ) και τους 36 στην νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Στα δυτικά πεδινά της χώρας όμως, ο άνεμος αυτός έχει καταβατική επίδραση και θα έχει σαν αποτέλεσμα τις ανεβασμένες θερμοκρασίες όπου τοπικά θα φτάσουν τους 37 ή και 38 βαθμούς.

 

Ανάλογη εικόνα και την Τετάρτη 22/6 με το μελτέμι να πνέει ενισχυμένο στο Αιγαίο.

 

Προοπτική του καιρού

 

Από την Πέμπτη 23/6, αρκετές ενδείξεις για νέα ατμοσφαιρική διαταραχή προερχόμενη από την περιοχή της Ιταλίας, η οποία θα απαλλάξει και τα δυτικά τμήματα της χώρας από τις αυξημένες θερμοκρασίες με αρκετά πιθανή την εξασθένηση του μελτεμιού, στρέφοντάς το σε περισσότερο δυτικογενή διεύθυνση. Φαινόμενα αστάθειας (όμβροι και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας) είναι αρκετά πιθανό ν'αναπτυχθούν στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και από το βράδυ και στο βόρειο Ιόνιο.

 

Τα φαινόμενα αυτά είναι πιθανό να συνεχιστούν και να επιμείνουν πάνω από αυτές τις περιοχές την Παρασκευή 24/6 και το Σαββατοκύριακο 25-26/6, επεκτεινόμενα και σε περισσότερο κεντρικές περιοχές της χώρας.

 

Με κανονικές θερμοκρασίες θα προχωρήσει η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου με πιθανότητα για εμφάνιση φαινομένων αστάθειας σε κεντρικές και βόρειες ορεινές περιοχές της χώρας, χωρίς ακόμη να μπορεί να προσδιοριστεί εάν αυτά, θα απασχολήσουν κι άλλα τμήματα.

Επιμέλεια άρθρου Νίκος Γκίκας