Κρήτη - Πρόγνωση για την Πέμπτη και προοπτική επόμενων ημερών

01-01-1970 02:00 / 1601 προβολές
Κρήτη - Πρόγνωση για την Πέμπτη και προοπτική επόμενων ημερών
- ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΡΗΤΗ.
- ΑΣΤΑΘΗΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΘΕΡΜΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ - Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ , ΒΟΡΕΙΝΗ , ΑΝΕΜΩΔΗΣ ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΑ , ΨΥΧΡΗ , ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ , ΜΟΥΝΤΗ , ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΡΗ Η ΔΥΤΙΚΗ.
- ΚΑΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ , ΜΕ ΑΙΘΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΩΔΗ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ , ΑΚΡΩΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ , ΒΡΟΧΕΡΗ , ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΨΥΧΡΗ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ , ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ.

- ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΓΙΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

- ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΠΙΚΏΝ ΒΡΟΧΩΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ.

Αναλυτικά

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ , ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Βαρομετρικό χαμηλό με επιφανειακές μετωπικές διαταραχές στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου , θα μας επηρεάσει αύριο Πέμπτη , με άστατο και πολυποίκιλης μορφής αναλόγως περιοχής καιρό , εδώ στην Μεγαλόνησο.
Η διαταραχή αυτή , ορατή σε όλα τα ατμοσφαιρικά επίπεδα , συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσά υγρασίας και χαμηλές θερμοκρασίες στα κρίσιμα ύψη.....
Θα εκδηλωθούν τοπικά και σποραδικά φαινόμενα βροχοπτώσεων και καταιγίδων , με πιθανές απρόβλεπτα ισχυρές εντάσεις τοπικά , χωρίς να αποκλείεται και χαλαζόπτωση ή πτώσεις κεραυνών , συνοδεία πρόσκαιρων ριπαίων ανέμων τις θερμές ώρες στην Ανατολική πλευρά , με την μορφή θερμικής αστάθειας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!ΑΣΤΑΘΗΣ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ!!!!!!

Οι ΝΔ άνεμοι στα μεγαλύτερα ύψη σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , οι υψηλοί δείκτες αστάθειας και η κατά ιστορικόν τεκμήριον άστατη εποχή που διανύουμε , με κάνουν να είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος , για εκδήλωση ιδιαιτέρως έντονων καιρικών φαινομένων αύριο το μεσημέρι και το απόγευμα Ανατολικότερα του Ψηλορείτη, σ την Μεσσαρά , περί Αστερουσίων και Δίκτης , Βόρεια πλευρά Λασιθίου , Άγιο Νικόλαο φυσικά , αλλά και Σητειακά όρη και πόλη Σητείας , ενώ και η Νοτιοανατολικότερη πλευρά προς Ιεράπετρα και ανατολικότερα , ίσως έχει εκπλήξεις από τις προμεσημβρινές ώρες με ισχυρές μπόρες , βροχές και σποραδικές καταιγίδες.....Οι συγκλίσεις θα είναι έντονες και στην επιφάνεια καθώς ΝΔ από τα Νότια και ΔΒΔ από τα βόρεια υγροί ασθενείς άνεμοι , η θερμή ξηρά από την πρωινή ηλιοφάνεια κατά κανόνα και η υψηλή υγρασία , θα δημιουργήσουν κατακόρυφες κινήσεις αερίων μαζών , οι οποίες θα συναντήσουν τις χαμηλές άνωθεν θερμοκρασίες , δημιουργώντας τοπικά εκρηκτικές καταστάσεις!!!!!
Γενικά αύριο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην Κρήτη , από τον Ψηλορείτη και ανατολικότερα.

ΨΥΧΡΗ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ Η ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Η δυτικότερα του νομού Ηρακλείου Κρήτη , θα έχει έναν διαφορετικό καιρό , πιο σταθερό , βαρύ και ψυχρό , με βροχοπτώσεις αυξομειούμενες , όσο εσωτερικότερα και ορεινότερα τόσο μεγαλύτερης διάρκειας , έντασης κι έκτασης , με μικρότερη πολύ πιθανότητα βίαιων καιρικών φαινομένων ή ισχυρών καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων.
Ένας τυπικός , αξιόλογα βροχερός βορείου ρεύματος , ασυνήθιστος για την εποχή.
Ο συνδυασμός της διαταραχής αυτής με τις υψηλές πιέσεις στην Βορειοανατολική Ευρώπη που θα επεκτείνονται έωας τα Βαλκάνια και την Κεντρική Μεσόγειο , θα μεταφέρουν αρκετά ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες και βόρεια ρεύματα , κάτι το οποίο αύριο θα γίνει αισθητό , στις Δυτικές περιοχές του νησιού κι έως την Παρασκευή στις υπόλοιπες περιοχές , οπότε και η όλη διαταραχή θα αποχωρήσει προς την Ανατολική Μεσόγειο και θα παραμείνει ένας κλασσικός βροχερός , φθινοπωρινός , ψυχρός καιρός βορείου ρεύματος στις Βόρειες περιοχές με προοδευτική βελτίωση μέσα στην ημέρα.

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ!!!!!!

Η θερμοκρασία θα πέσει σε τέτοια επίπεδα , που είναι πιθανές στερεές κατακρημνίσεις με την μορφή χιονοσφαιριδίων , χιονοχάλαζου ή στις κορυφές και νιφαδόπτωσης στις εξάρσεις των φαινομένων , σε υψόμετρα άνω των 2150 μέτρων στα Λευκά όρη και άνω των 2250 μέτρων στον Ψηλορείτη πρόσκαιρα κατά διαστήματα την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οπότε όλα τα μετεωρολογικά στοιχεία συνδυάζονται ιδανικά για κάτι τέτοιο , που είναι πολύ όψιμο και σπάνιο.
Ενδεικτικότατο είναι , πως την νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή , οι θερμοκρασίες περί των 1500 μέτρων μπορεί να κατέλθουν έως και τους 7 με 8οC (το προηγούμενο Σάββατο είχαμε 24οC σχεδόν!!!!!) , στα 3000 μέτρα -1 με -2οC παρακαλώ , ενώ στα 5000 μέτρα -18 με -19οC , κάτι σπάνιο για την εποχή γενικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν αύριο στην Ανατολική Κρήτη , ετοιμασθείτε φθινοπωρινά στην Δυτική , σε λίγο θα κάμω κάποιες λεπτομερέστερες αναφορές σε ποιες περιοχές πιθανολογώ ισχυρά φαινόμενα και περί ανέμων θερμοκρασιών και άλλων.

Με εκτίμηση : Σπυριδάκης Σάββας