Ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας.Τάση καιρού μέχρι και τα Χριστούγεννα 2016

12-14-2016 23:50 / 3120 προβολές
Ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας.Τάση καιρού μέχρι και τα Χριστούγεννα 2016

Παρέλαση αρκτικών  αερίων μαζών στην Ανατολική Ευρώπη:

Άς δούμε τι συμβαίνει στην ροή της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας:

Στην κεντροδυτική Ευρώπη επικράτηση Ridge απλωμένο εώς την Σκανδιναβία προσπαθεί να αντισταθεί στην πίεση του αμερικανικού πολικού λοβού που έχει απλωθεί με πολλαπλούς αυλώνες στην περιοχή του Β.Ατλαντικού και Β.Παγωμένου Ωκεανού.Απο τα ανατολικά κράσπεδα του Αντικυκλώνα έχει συσωρευθεί δριμύ ψύχος στην Σιβηρία.

Η πρώτη διαταραχή αυτής της οικογένειας: που προέρχονται απο τον σιβηρικό πολικό λωβό,μας άγγιξε xθές(13-14/12/16) απο τα ανατολικά με έναν αυλώνα να διαπερνά την Τουρκία και το άκρο του να εκφυλίζεται,αλλά ο βασικός αρκτικός αυλώνας να εισχωρεί προς την Ασία.

Όπως φαίνεται καθώς συνεχίζεται ο εμποδισμός στην Σκανδιναβία άλλο ένα κατέβασμα μικρότερης έκτασης αυλώνα ήδη έχει κατηφορίσει στις βαλτικές χώρες,και στην συνέχεια θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια,η άκρη της trough,αναμένεται να κινηθεί προς την Μάυρη Θάλασσα ,η άκρης αυτής της trough αναμένεται να έχει προσανατολισμό προς το Αιγαίο ή τα βόρεια της χώρας μας ,και αναμένουμε Παρασκευή Σάββατο να φέρει νέα ψυχρή εισβολή στην χώρα μας με λιγες χιονοπτώσεις εως και πολύ χαμηλά σε ανατολικές περιοχές της χώρας μας,χωρίς να αποκλείονται και τα βόρεια.

Στο πόσο θα καταφέρει να φέρει περισσότερες χιονοπτώσεις σχεδόν σε πεδινές περιοχές εξαρτάτε απο το πόσο καλύτερο θα είναι το πάχος της ατμόσφαιρας μεταξύ 500 και 1000hPa όπως βλέπουμε την γραμμή του 528 πόσο θα μας πλησιάσει.Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι,και πόσο θα καταφέρει να πλησιάσει η δευτερέυουσα ύφεση στην Αλγερία και αν θα καταφέρει να συνδιαστεί έστω στο ελάχιστο με αυτήν την trough,και περάσει το άκρο του αυλώνα δυτικότερα.

Στην συνέχεια,φαίνεται να ενισχύεται η δράση του ατλαντικού ,κομμάτι του πολικού λωβού της Αμερικής θα ενισχύσει την δραστηριότητα εκεί ,ταυτόχρονα θα εισχωρήσει καθώς στροβιλίζει ο αμερικανικός πολικός λωβός ο Αζορικός αντικυκλώνας,προς την Σκανδιναβία.Κατα την κίνηση αυτή αναμένεται να σκαφτεί άλλος ένας πολικός αυλώνας απο την ίδια περιπου περιοχή της δέυτερης διαταραχής.

Υπάρχει ακόμα αρκετά κακή προγνωσιμότητα κατα πώς θα σκαφτεί αυτός ακριβώς ο αυλώνας,φαίνεται αυτήν την φορά  ο αεροχείμαρρος θα έχει μια πιο ΒΑκή συνιστώσα άξονας ΒΒΔκός προς τα ΝΝΔκά,επίσης φαίνεται πώς το χαμηλό της Ιβηρικής θα τείνει να πλησιάσει αυτόν τον αυλώνα

Αυτή η κίνηση στην ατμοσφαιρική σκακιέρα αναμένεται να δημιουργήσει μια σύγκρουση διαφορετικών αερίων μαζών και τάσης δημιουργίας βαρομετρικού χαμηλού σε αυτήν την ζώνη σύγκρουσης,το υπολογίζουμε στην κεντρική Ευρώπη αλλα ειμαστε αρκετά μακρια για να δούμε τα ακριβή χαρακτηριστικά αυτής της σύγκρουσης.

Βλέπουμε τις κινήσεις των αεροχειμάρρων και πόσο ΒΑκη συνιστώσα έχει ο αεροχείμαρρος που θα κατεβάσει την τρίτη πολική κατάβαση στην βαλκανική.Ταυτόχρονα αυτή η ΒΑκή συνιστώσα ανεβάζει τον υποτροπικό αεροχείμαρρο.

Στην συνέχεια μετά τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται μεγάλη μάχη στα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε,παρατηρούμε,βλέπουμε πόσο κακές ειναι οι προγνωσιμότητες,στην δραστηριότητα του πολικού λωβού της Αμερικής δηλαδή πώς θα στροβιλίζει στον Ατλαντικό και τι δυναμική θα έχουν οι κυκλογενέσεις,,φαίνεται πολύ έντονη δραστηριότητα και δύσκολα να αντέχει ο εμποδισμός της Σκανδιναβίας.Απο την Ανατολική πλευρά ο Σιβηρικός πολικός συνεχίζει να παραμονέυει,και μέχρι να επικρατήσει καθολικά η ζωνική μεχρι και τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Γύρω στα Χριστούγεννα και στην συνέχεια ,δίχνει ενίσχυση ο αεροχείμαρρος εξ ατλαντικού και παρατηρούμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επικράτηση ζωνικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση περιμένουμε την παρακάτω καιρική εξέλιξη εώς τα Χριστούγεννα.

Πέμπτη 15/12/16

Βελτιωμένος καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια παγετός κατα τόπους στα ηπειρωτικά το πρωϊ που θα είναι ισχυρός σε κάποια βόρεια ηπειρωτικά,απο το μεσημέρι θα συνεφιάσει σε βόρεια Ελλάδα και το βράδυ λίγες ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις σε κάποιες περιοχές της Θράκης  της Αν.ΜΑκεδονίας και σε περιοχές του βορειου και κεντρικου Αιγαίου,πιθανόν και σε Δυτ.ΜΑκεδονία να χιονίσει.

Η θερμοκρασια το μεσημερι θα ανέλθει λίγο όμως το πρωϊ θα παραμείνει το ψύχος.

Παρασκευή 16/12/16

Τοπικες χιονοπτωσεις σε ορεινά και ημιορεινά των ανατολικών προσηνέμων και στην συνέχεια σε πεδινά-ημιορεινά της Δυτ.Θεσσαλίας,Δυτ.Μακεδονίας,ασθενείς τοπικές βροχές σε υπόλοιπα ανατολικα προσήνεμα,πτώση της θερμοκρασίας ενίσχυση ΒΑκών ανέμων.

ΣάββατοΚύριακο 17-18/12/16

Σε ανατολικά προσήνεμα καθώς και Δ.Μακεδονία,Δ.Θεσσαλία ασθενείς χιονοπτώσεις πιο ισχυρές σε κάποιες ορεινές  ημιορεινές επιλεκτικά περιοχές.ασθενείς βροχές στα πεδινά κεντρονότια τμήματα,κυρίως το Σάββατο

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,ενισχυμένοι Βακοί άνεμοι,την Κυριακή θα εξασθενήσουν

Δευτέρα 19/12/16

Σταδιακά θα συννεφιάσει απο τα ΝΔκά και αναμένονται βροχές με τάση επέκτασης,στα ανατολικά βελτιωμένος καιρός εξαιρετικά αμφίβολη η εξέλιξη του καιρού,πιθανότερη εξέλιξη απο το απόγευμα προς το βράδυ να επικρατούν αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις στα βουνά,καθώς και στροφή των ανέμων στα δυτικά σε νοτίους

Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 20-22/12/16

Το επικρατέστερο σενάριο είναι  να κυριαρχήσει  κακοκαιρία με πολλές βροχές καταιγιδες κυρίως πάνω απο της Θαλάσσιες περιοχές αλλα και πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως προς την Τετάρτη σε ορεινά και στην συνέχεια  εώς και ημιπεδινές περιοχές της Μακεδονίας και Δυτικής Θεσσαλίας.Ενίσχυση ανέμων στα πελάγη.

Μικρότερη πιθανότητα νέα  ψυχρή ξηρότερη εισβολή στα ανατολικά κυρίως με λίγα φαινόμενα.

Προπαραμονή -Παραμονή Χριστουγέννων 

Τα πρώτα στοιχεία δίχνουν ψυχρές συνθήκες με κάποια φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά βροχές στα πεδινά χιόνια στα ορεινά ,βορειοανατολικοί άνεμοι.

Χριστούγεννα

Αρκετά μακριά για οποιοδήποτε ακριβή στοιχείο είναι το κομβικό σημείο όπου φαίνεται να αλλάζει η κυκλοφορία σε ζωνική νεώτερα σε επόμενο άθρο απο 25 Δεκεμβρίου εώς και την Πρωτοχρονιά.

Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας