Λευκα Χριστούγεννα στα περίχωρα της Αθήνας. Πρόγνωση καιρού Αττικής Χριστουγεννων 25 και 26/12.

12-24-2018 18:18 / 4402 προβολές
Λευκα Χριστούγεννα στα περίχωρα της Αθήνας. Πρόγνωση καιρού Αττικής Χριστουγεννων 25 και 26/12.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί αρκετές φορές από την ομάδα μας, ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα τη νύχτα με κύρια χαρακτηριστικά την κάθετη πτωση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα. Αξιόλογο αλλά συντομο πέρασμα φαινομένων , θα έχουμε από.τη δυτική - βορειοδυτική, την βόρεια και κεντρική χώρα, όπου θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά και ημιορεινα τμήματα και ίσως και σε κάποια πεδινά μέσα τη νυχτα προς το πρωί αυριο.

Στη συνέχεια, η κακοκαιρία θα επικεντρωθεί στην Πελοπόννησο, την Αττικοβοιωτια, την Εύβοια και τη Β. Κρήτη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Αττικοβοιωτια και την Εύβοια, αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων, περιμένουμε νεφώσεις με βροχές, πρόσκαιρα ισχυρές και πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά τμήματα αρχικά πάνω από τα 1000μ και προοδευτικά έως και τα 600μ περίπου. Μεθαύριο Τετάρτη ο καιρός θα κρυώσει περαιτέρω και θα λάβει τη μορφή κλασικού βορείου ρευματος, κατά την οποία, οι ανεμολογικες συγκλίσεις θα επιτρέψουν την εκδήλωση αξιόλογων ομβρων χιονιού έως και τα 250-300μ περίπου, με επίκεντρο την κεντρική Εύβοια, την δυτική-βόρεια Αττική και την ανατολική Βοιωτια. Το βράδυ της Τετάρτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια Εύβοια.

Αττική

Ανήμερα Χριστουγέννων: Κακοκαιρία θα επικρατησει στο νομο από το πρωί με τις νεφώσεις να πυκνώνουν γρήγορα από τα δυτικά και να εκδηλώνονται βροχές, παροδικα ισχυρές, ειδικά στο δυτικό και βόρειο κομμάτι των Αθηνών και γρήγορα ισχυρές χιονοπτώσεις στον Κιθαιρωνα, την Πάρνηθα και την Πεντέλη πάνω από τα 900-1000μ. Σχετικά σύντομα, τα χιόνια αναμένεται να κατέβουν έως και τα 500-600μ περίπου στο βορειοδυτικό και βόρειο κομμάτι του νομου και στα 650-700μ στα υπόλοιπα ορεινα (Πεντελη-Υμμητος) Μέσα στο βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοι στα 5-6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 4 έως 8oC, με την ελάχιστη να σημειώνεται το βράδυ. Στα βόρεια θα είναι 2 - 3 oC χαμηλότερη.

Τετάρτη : Μέσα στη νύχτα αναμένεται συννεφιά, ενώ χιονοπτώσεις, αρχικά ασθενείς αναμένονται στο βορειοδυτικό και βόρειο κομμάτι του νομου( Ερυθρες, Κριεκουκι, Βιλια, Ιπποκρατειος, Μαλακάσα κλπ) έως και τα 300μ περίπου. Τις πρωινές και προμεσημβρινες ώρες φαίνεται να κλείνει ο καιρός παροδικα και μέσα στο Λεκανοπέδιο και να σημειώνονται μπορες βροχής η χιονοβροχου, ενώ από τα 250μ περίπου και πάνω θα εκδηλώνονται μπορες χιονιού ποτε στο δυτικό και πότε στο ανατολικό τοξο. Τα φαινόμενα δειχνουν να περιοριζονται εν γένει από το κέντρο και βορειότερα . Στο ίδιο διάστημα οι χιονοπτώσεις, πρώτα στη βορειοδυτική και στη συνέχεια και στην βορειοανατολικη Αττική θα ενταθουν αρκετά και σε δυτικά και
βόρεια τμήματα του νομου(εκτός
Λεκανοπεδιου) αναμένεται να χιονίσει πρόσκαιρα έως και στα 150- 200μ υψόμετρο.

Από αργά το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα φαίνεται να εξασθενούν και να περιοριζονται σταδιακά στην βορειοανατολικη Αττική, ωστόσο έως και νωρίς το βράδυ διατηρείται η πιθανότητα νιφαδοπτωσεων στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδιου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικο στα 4-5 bf στρεφομενοι αργότερα σε βορειοδυτικους στα 2-3bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πρωτεύουσα από 3 έως 6 οC, ενώ στα βόρεια και βορειοδυτικά θα είναι 3-4 oC χαμηλότερη.

Συνοπτικα, χιονοστρωση - πιθανότατα αξιόλογη - αναμένεται σε περιοχές όπως Βιλια, Ιπποκρατειος, Διόνυσος, Θρακομακεδονες, Μαλακάσα, ,ενώ πρόσκαιρη χιονοστρωση ίσως υπάρξει και σε ορισμένα βόρεια προάστια (Εκάλη, Δροσιά, Σταμάτα, Πολιτεία, παλαιά Πεντέλη ). Πιθανή χιονόπτωση χωρίς χιονοστρωση αναμένεται σε περιοχές οπως Κηφισιά, Μαρούσι, Μενίδι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Χαλάνδρι, Μελίσσια, Βριλλησια ). Σημαντική χιονοστρωση άνω των 30 εκ περιμένουμε σε Πάρνηθα και Κιθαιρωνα.

Επιμέλει άρθρου: Γιώργος Πολίτης

Δείτε Live εικόνα από τις κάμερες του Νομού Αττικής

Πάρνηθα 1

Πάρνηθα 2

ΒΙΛΙΑ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΙΛΙΟΝ 1

ΙΛΙΟΝ 2

ΙΛΙΟΝ 3

ΥΜΗΤΤΟΣ