Εκτίμηση καιρού Βόρειας Ελλάδος και Θεσσαλία για τα Θεοφάνεια.

01-06-2017 01:31 / 1653 προβολές
Εκτίμηση καιρού Βόρειας Ελλάδος και Θεσσαλία για τα Θεοφάνεια.
Παρακάτω εκτιμήσεις που αφορούν την εξέλιξη του καιρού  για την ημέρα των Θεοφανείων, για τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θεσσαλίας. 

Θράκη(Τάσος Κουρτζιάκης): Η μέρα στην Θράκη θα ξεκινήσει ήδη από το πρωί με βροχές και καταιγίδες, ενώ τα χιόνια θα περιορίζονται αρχικά στα ορεινά/ημιορεινά. Αυτό το μέτωπο κακοκαιρίας μέχρι το μεσημέρι θα ''σαρώσει'' από δυτικά προς ανατολικά την Θράκη. Προς το τελείωμά του το απόγευμα δεν αποκλείεται να το γυρίσει σε χίονι έως αρκετα χαμηλά σε Ροδόπη και Ξάνθη, ενώ το ψύχος φαίνεται να προλαβαίνει περισσότερα φαινόμενα στον Έβρο όπου και αναμένονται χιονοπτώσεις έως μέτριας έντασης και σε πεδινές περιοχές. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα έχουν φύγει μέσα στην Τουρκία και θα επικρατεί συννεφιά σε όλες τις περιοχές. Στην αλλαγή της μέρας κάποια από τα φαινόμενα που θα απασχολούν την Τουρκία θα οπισθοδρομήσουν και έτσι αναμένονται εκ νέου ασθενείς χιονοπτώσεις σε περιοχές του Έβρου μέχρι και σε μηδενικό υψόμετρο.
Η θερμοκρασία στον -1 το πρωί, στους -3 το μεσημέρι ενώ απο το βράδυ θα πέσει στους -9 ακόμα και στα πεδινά.
Οι άνεμοι βόρειοι στα 5-6 μποφόρ.

Μακεδονία(Τάσος Κουρτζιάκης): Το ξημέρωμα της Παρασκευής θα βρει την Μακεδονία με κακοκαιρία. Ήδη από τα μεσάνυχτα η δυτική Μακεδονία θα χιονίζεται από άκρη σε άκρη, ακόμα και μέσα στις πόλεις, με ασθενή έως μέτρια χιονόπτωση. Η κεντρική Μακεδονία θα έχει ένα πέρασμα από βροχή/χιονόνερο στα πεδινά τα μεσάνυχτα αλλά στο τελείωμα των φαινομένων δεν αποκλείεται να το γυρίσει πρόσκαιρα σε χιονόπτωση ασθενούς έντασης όμως, ενώ υποψηφιότητα για μερικές νιφάδες το ξημέρωμα δίνει και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη προσοχή το ξημέρωμα κυρίως σε περιοχές του Κιλκίς και γενικά κοντά στα σύνορα όπου πολύ πιθανόν λόγω του παγωμένου εδάφους η βροχή που θα πέφτει θα παγώνει αμέσως καθώς στην ανώτερη ατμόσφαιρα δεν θα έχει μπει ακόμη το ψύχος ώστε να μετατρέψει την βροχή σε χιονόπτωση. Χιονοπτώσεις με αξιόλογες χιονοστρώσεις θα έχουν τα ημιορεινά και ορεινά του διαμερίσματος. Παρόμοια εικόνα με την κεντρική θα έχει και η ανατολική Μακεδονία μέχρι το πρωί όπου και εδώ η βροχή θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη στα πεδινά και οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται στα ημιορεινά και άνω. Προς το τέλος των φαινομένων τα χιόνια θα κατέβουν λίγο ακόμα με τις πεδινές περιοχές να δίνουν μάχη για μερικές νιφάδες. Μετά το μεσημέρι θα έχουμε βελτίωση του καιρού σε όλη την Μακεδονία με τον ήλιο να κάνει την εμφάνισή του αλλά και κάποια σύννεφα να επιμένουν τοπικά. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται γύρω από ορεινούς όγκους αλλά και στα βόρεια σύνορά μας με τα Σκόπια. Από νωρίς το βράδυ και έπειτα θα έχουμε μια σχετική επιδείνωση του καιρού στην ανατολική Μακεδονία και κυρίως στους νομούς Δράμας, Καβάλας, στα πολύ ανατολικά του νομού Σερρών καθώς και στα πόδια της Χαλκιδικής. Έτσι οι παραπάνω περιοχές θα δεχτούν χιονόνερο/υγρόλυτο μέχρι και τα παραθαλάσσια και ασθενείς χιονοπτώσεις από τα πεδινά και άνω. Προς τα μεσάνυχτα θα το έχει γυρίσει σε χιόνι παντού σε εκείνες τις περιοχές αλλά με ασθενείς εντάσεις.
Η θερμοκρασία στην δυτική Μακεδονία από -8 έως -1, στην κεντρική από -5 έως 2 βαθμούς και στην ανατολική από -1 έως 6 βαθμούς. Από το βράδυ δριμύ θα είναι το ψύχος παντού.
Οι άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις στα 4-5 μποφόρ, ενώ μόνο στην κοιλάδα του Αξιού θα πνέει Βαρδάρης στα 6-7 και στα ανοιχτά του Θερμαϊκού έως 8 μποφόρ και θα κάνει την αίσθηση του κρύου πολύ έντονη.

Θεσσαλία(Βασίλης Πανάκογλου - από e-meteolarissa.blogspot.gr): Προβλέπονται νεφώσεις με λίγες βροχές , λίγο χιονόνερο και το πρωί ασθενείς χιονοπτώσεις άνευ σημασίας. Ο καιρός θα ανοίξει αλλά προς το βράδυ εκ νέου νεφώσεις στα ανατολικά τμήματα θα δώσουν ασθενείς χιονοπτώσεις ενώ στις Σποράδες τη νύχτα θα ενταθούν. Δεν ανεμενεται χιονοστρωση πάνω από 1-3 εκ στην πεδιάδα και αυτή θα είναι σε περιοχές πλησίον βουνών.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ στην πεδιάδα και 6-7 στα παράλια και τα ορεινά.
Η θερμοκρασία σε θεαματική πτώση θα κυμανθεί σε
Λάρισα 7 έως -2
Τρίκαλα 7 έως -3
Καρδίτσα 7 έως -2
Βόλος 9 έως 0
Καλαμπάκα 6 έως -3
Ελασσόνα 6 έως -3
Φάρσαλα 7 έως -2
Αγιά 8 έως -2
Αγχίαλος 9 έως -1
Δηλαδή η θερμοκρασία αντί να ανεβαίνει θα πέφτει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου(Τάσος Κουρτζιάκης): 
Η Παρασκευή θα κυλίσει με μπόρες και καταιγίδες, που θα είναι τοπικά ισχυρές, ενώ προς το μεσημέρι περιμένουμε γενίκευση των φαινομένων σε όλα τα νησιά με ισχυρά φαινόμενα και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Ωστόσο μέχρι και το βράδυ θα επιμείνουν τα φαινόμενα παντού, αν και βέβαια με μικρότερη ένταση. Προς τα μεσάνυχτα οι βροχές θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις στα ορεινά της Λέσβου, και γρηγορα τα υψόμετρα θα πεφτουν καθώς προχωράμε προς το πρωί του Σαββάτου. Η θερμοκρασία από 8 έως 13 βαθμούς, με μεγάλη πτώση από το βράδυ από βορά προς νότο. Οι άνεμοι αρχικά νότιοι στα 7-8 μποφόρ ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΒΑ με τις ίδιες εντάσεις.