Μακροπρόθεσμη εκτίμηση από 15-12-201 έως 31-12-2016

12-15-2016 13:58 / 2945 προβολές
Μακροπρόθεσμη εκτίμηση από 15-12-201 έως 31-12-2016

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 15-12-2016 έως και 31-12-2016

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

                Όπως είχα ενημερώσει από το προηγούμενο άρθρο επιβεβαιώθηκε πως ο μήνας για το πρώτο μισό του ήταν ξηρός και ψυχρός. Εξαίρεση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που θύμιζε περισσότερο άνοιξη.

                Τι θα γίνει όμως για το υπόλοιπο μισό; Παρακάτω θα προσπαθήσω να κάνω μια ανάλυση για την τάση του καιρού αν και είναι πολύ θαρραλέα η εκτίμηση καθώς τα παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης καιρού δεν συμφωνούν ακόμα και στις 72 ώρες.

                Συγκεκριμένα από τις 15 έως και τις 18 του μήνα εκτιμώ πως νέα ψυχρή εισβολή θα εισέλθει στην χώρα μας με κύριαχαρακτηριστικά τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που θα σαρώνουν από βορά προς νότο, την πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής χώρας.  

Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν κυρίως στον νομό Μαγνησίας (έως 300μέτρα), Εύβοιας (έως 300μέτρα), Αττικής (έως 400μέτρα), στις Σποράδες (έως 200μέτρα) αλλά και στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι ασθενούς έως μέτριας έντασης. Οι χιονοθερμοκρασίες θα υπάρχουν αλλά για άλλη μια φορά δεν θα έχουμε υετό οπότε θα ψάχνουμε, και συγχωρήστε με για την έκφραση, την νιφάδα με το κιάλι. Ωστόσο στις 19 του μήνα χιονοπτώσεις θα δεχθούν και τα ορεινά της Κρήτης. Στην Δυτική και στην βόρεια χώρα αναμένω αραιές νεφώσεις και το κρύο να είναι τσουχτερό.

Από τις 19 μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου και παρατηρώντας τα μοντέλα καιρού συμπεραίνω πως νέο σύστημα θα επηρεάσει κυρίως την βόρεια χώρα με εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην βόρεια χώρα αλλά όχι με ιδιαίτερα φαινόμενα. Στην υπόλοιπη επικράτεια η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και αυτό κυρίως διότι οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά.

Από τις 23 έως και τις 26 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα εκτιμώ πως θα έχουμε ήλιο χωρίς φαινόμενα αλλά με αρκετό κρύο κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Όσο πιο ορεινά τόσο το κρύο θα είναι περισσότερο. Στα ορεινά μάλιστα η θερμοκρασία το βράδυ θα είναι με αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο την ημέρα θα έχουμε άνοδο.

Από τις 27 και μέχρι τις 31 εκτιμώ πως νέα εισβολή θα εισέλθει στην χώρα μας από τα βορειοανατολικά και να καταλήγει πάλι σε προσήνεμο καιρό και κατά πάσα πιθανότητα να μας επηρεάσει στις γνωστές περιοχές από τις 30 Δεκεμβρίου. Για το πόσο ισχυρή θα είναι και για τα χιόνια που μας πολιορκούν όλο τον Δεκέμβριο αλλά δεν έρχονται είναι πολύ νωρίς ακόμη να το εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείεται να έχουμε πάλι ξηρό καιρό αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο ακόμη καθώς πρόκειται για σχεδόν δεκαπέντε ημέρες μετά.

Επαναλαμβάνω όπως κάνω και σε κάθε εκτίμηση πως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόγνωση. Αφορά τα τελευταία τρεξίματα των παγκόσμιων μοντέλων καιρού. Με το παραπάνω άρθρο προσπαθώ να εκτιμήσω την τάση του καιρού και όχι να γράψω πρόγνωση.

Σας εύχομαι καλές γιορτές και καλή χρονιά.

Επιμέλεια Μάνος Λεγάκης