Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 01 Οκτωβρίου 2016 έως και 15 Οκτωβρίου 2016

09-29-2016 21:03 / 4150 προβολές
Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 01 Οκτωβρίου 2016 έως και 15 Οκτωβρίου 2016

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είμαστε στα μέσα του φθινοπώρου μια εποχή που επιτέλους εφέτος ήρθε στην ώρα της . Από αύριο ξεκινά ο Οκτώβριος και φαίνεται να συνεχίζεται η φθινοπωρινή τάση. Κάθε χρόνο εμείς οι καιρόφιλοι τέτοια εποχή προσδοκούμε για έναν <<καλό>> χειμώνα, όχι μόνο για να δούμε το πολυπόθητο χιόνι ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην χώρα μας αλλά και τις πολύ σημαντικές για πολλές περιοχές της χώρας βροχές. Ελάχιστες φορές βλέπουμε να χιονίζει και όταν γίνεται αυτό τρέχουμε στα παράθυρά μας και το απολαμβάνουμε. Για να μην σας κουράζω με τις θεωρίες παρακάτω θα προσπαθήσω να αναλύσω την τάση του καιρού που θα επικρατήσει στην χώρα μας από την 01 Οκτωβρίου 2016 μέχρι και τις 15 του μήνα. Επίσης μιας και είναι η πρώτη εκτίμηση της σεζόν θα σας παρουσιάσω παρακάτω και νέους χάρτες βάσει των ημερομηνιών κάθε παραγράφου. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να μας επιφυλάσσει ο καιρός που είναι καιρός όλων μας.

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφθούμε τις παραθαλάσσιες περιοχές καθώς θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε όλη την Επικράτεια. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο αγγίζοντας τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου. Αυτό το καιρικό σκηνικό θα επικρατήσεις περίπου και μέχρι τις 04 Οκτωβρίου.

 

Από τις 04 μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο όσον αφορά φαινόμενα αλλά η θερμοκρασία θα είναι σε σταδιακή πτώση και θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα από βορρά προς νότο καθώς θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι. Βροχές μικρής διάρκειας ίσως να σημειωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και στα βορειοανατολικά της χώρας. Στην υπόλοιπη επικράτεια εκτιμώ πως θα έχουμε ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στους ορεινούς όγκους και στα ηπειρωτικά.

                Στις 08 Οκτωβρίου και μέχρι τις 10 ένα ψυχρό σύστημα φαίνεται να έρχεται από την βορειοδυτική Ευρώπη ρίχνοντας και άλλο τον υδράργυρο σε συνοδεία με ισχυρούς βοριάδες. Οι νεφώσεις σιγά σιγά από τα βορειοδυτικά θα πυκνώνουν και θα επεκταθούν μέχρι και όλο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Πιθανότητα βροχής στα ορεινά αλλά λόγω του βόρειου ρεύματος δεν θα μπορέσουν να επεκταθούν σε όλη την χώρα.

                Από τις 10 Οκτωβρίου και όπως ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο η τάση και τα παγκόσμια μοντέλα επιμένουν πως θα έχουμε βροχές αρχικά από τα βορειοδυτικά και εν συνεχεία, καθώς το σύστημα θα είναι πλέον στην χώρα μας οι βροχές θα τείνουν να επεκταθούν. Στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην Κρήτη δεν φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία να έχουμε βροχές. Ωστόσο λόγω της πτώσης του υδραργύρου δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά και πάνω από τα 2000 μέτρα. Μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου τα παραπάνω φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει. Οι βόρειοι άνεμοι σε σταδιακή εξασθένηση.

                Τέλος από τις 14 και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν έχουμε φαινόμενα και η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

                Επισημαίνω πως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόγνωση και έχουν συνταχθεί βάσει τα τελευταία τρεξίματα των παγκόσμιων μοντέλων. Προσπαθώ να προσεγγίσω την τάση και τις πιθανές καιρικές συνθήκες στην χώρα μας. Ωστόσο υπάρχει συνεχής ενημέρωση στο site μας για τις καιρικές συνθήκες ανά περιοχή από έμπειρους ερασιτέχνες μετεωρολόγους.

                Θα κλείσω με μια φράση: Το φθινόπωρο μπήκε δυναμικά και στην ώρα του, ας ελπίσουμε να κάνει το ίδιο και ο χειμώνας τους προσεχείς μήνες.

                                Σας ευχαριστώ,

                                Μάνος Λεγάκης