Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 30-11-2017 έως 15-12-2017

11-28-2017 15:39 / 2356 προβολές
Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 30-11-2017 έως 15-12-2017

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 30 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου 2017.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ο λόγος που έβαλα τον παραπάνω τίτλο δεν αφορά τίποτε άλλο παρά μόνο την πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία των τελευταίων ημερών στο Βόρειο ημισφαίριο αλλά και την πίεση που δέχεται ο πολικός στρόβιλος από τις ασθενείς μέχρι στιγμής θερμές αέριες μάζες με τάση να πραγματοποιηθούν αποκοπές ψυχρών μαζών έτσι ώστε να εισέλθουν νοτιότερα στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στα Βαλκάνια αλλά και στην χώρα μας.

Παλαιότερα είχαμε συνηθίσει από αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου να έχουμε βροχές στα πεδινά τμήματα της χώρας μας και χιονοπτώσεις κυρίως στην βόρεια ορεινή αλλά και ημιορεινή χώρα.

Εφέτος μέχρι στιγμής αυτό πραγματοποιείται και απ' ότι φαίνεται, τουλάχιστον η τάση μαρτυρά πως κάπως έτσι θα πάμε τουλάχιστον μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα θα δούμε παρακάτω την μακροπρόθεσμη ανάλυση μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Ο σκοπός της ανάλυσης είναι να προσεγγίσουμε την τάση του καιρού στην χώρα μας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Από τις 30-11-2017 έως και τις 03-12-2017 θα έχουμε βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές δίνοντας μάλιστα πολλά χιλιοστά βροχής κυρίως στην βορειοδυτική Ελλάδα και Ήπειρο αλλά και βροχές μέτριας έντασης κυρίως στα Δωδεκάνησα και στα βορειοανατολικά της χώρας. Στα ορεινά της Ηπείρου και κυρίως πάνω από τα 1600 μέτρα δεν αποκλείεται να έχουμε και ισχυρή χιονόπτωση. Στο υπόλοιπο νεφώσεις που ίσως δώσουν τοπικά φαινόμενα. Ομίχλες θα παρατηρηθούν στα ηπειρωτικά τμήματα. Οι άνεμοι νότιοι μέτριοι χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Η θερμοκρασία ως προς τις μέγιστες σε μικρή άνοδο.

 

Από τις 04-12-2017 μέχρι και 07-12-2017 το καιρικό σκηνικό τείνει μα τα μέχρι τώρα στοιχεία να αλλάζει με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο. Αυτό θα συμβεί καθώς ψυχρό μέτωπο από την βόρεια Ευρώπη πλησιάζει προς τα Βαλκάνια από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά επηρεάζοντας και την χώρα μας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους - βορειοανατολικούς μέτριους ενώ δεν αποκλείεται να είναι στα ανοιχτά τοπικά ισχυροί. Οι νεφώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν και προοδευτικά θα αρχίσουν να σημειώνονται χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά με επέκταση στα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Στον Έβρο και στην Μακεδονία δεν αποκλείεται να κατέβουν τα χιόνια και λίγο χαμηλότερα. Στην υπόλοιπη χώρα βροχές και ίσως τοπικά καταιγίδες κατά διαστήματα. Στα ορεινά της Στερεάς αλλά και της Πελοποννήσου πάνω από τα 1800 μέτρα ίσως έχουμε και εκεί χιονοπτώσεις.

  

Από τις 08-12-2017 έως και τις 12-12-2017 καθώς το σύστημα θα έχει φύγει ανατολικότερα θα έχουμε σχετική βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. οι άνεμοι εξασθενούν. Ίσως να έχουμε παγετό τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Τέλος για το διάστημα 12-12-2017 με 15-12-2017 και παρόλο που είναι πολύ μακρινό το διάστημα, ακόμη και η τάση είναι πραγματικά μια εικασία, πιστεύω πως οι καλές καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν... Μέχρι τότε όμως θα το ξαναδούμε καθώς όπως προαναφέραμε είναι πραγματικά εικασία.

Θα πρότεινα λοιπόν εμείς που μένουμε στα νότια της χώρας να περιμένουμε μερικές ημέρες ακόμη και να μην ανυπομονούμε για μια ψυχρή εισβολή που θα καταλήξει σε προσήνεμο χιονιά. Την σκυτάλη την έχει η βόρεια Ελλάδα και προηγείται. Ας ελπίσουμε να έχουμε εφέτος έναν χειμώνα και να μας θυμίσει τα παλιά χρόνια.

Όπως σε κάθε εκτίμηση έτσι και σε τούτη εδώ υπογραμμίζω πως όλα τα παραπάνω ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ. Είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της τάσης και μόνο αυτής. Άλλωστε οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις έχουν πολύ μικρά ποσοστά επιτυχίας.

Επιμέλεια: Μάνος Λεγάκης

χάρτες: meteociel