Μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο - Έκτακτη προειδοποίηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

09-28-2018 16:08 / 23944 προβολές
Μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο - Έκτακτη προειδοποίηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο - Έκτακτη προειδοποίηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ο μεσογειακός κυκλώνας τροπικών χαρακτηριστικών έχει σχηματιστεί ήδη στα ανοιχτά του νοτιοδυτικού Ιονίου . Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία κάνουν λόγο για ένα κυκλωνικό σύστημα διαμέτρου περίπου 300 χλμ , το οποίο αναμένεται να φτάσει στην πλήρη ισχύ του αύριο το πρωί , λίγο πριν τη διέλευση του από τη νότια Πελοπόννησο.

Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν την πιθανή τροχιά του κυκλώνα μέσα στο επόμενο 48 ώρο.

Στον δεύτερο χάρτη απεικονίζονται επίσης η τωρινή ακτίνα "δράσης" της διαταραχής καθώς και οι περιοχές των θυελλωδών ανέμων.

Η ελάχιστη πίεση του κυκλώνα ενδέχεται να φτάσει κάτω από τα 990 mb. Η διέλευση του από τον ελλαδικό χώρο αναμένεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ 6:00 το πρωί της αυριανής ημέρας και 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, με πιθανότερη τροχιά από τα ανοιχτά των Κυθήρων προς τις Κυκλάδες και τελικά την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Δωδεκανήσων, προτού κάνει "landfall" στις ακτές της Τουρκίας.

Στην ακτίνα δράσης που έχει σημειωθεί στον χάρτη , δηλαδή σε μια περιφέρεια γύρω από το κέντρο του συστήματος με ακτίνα περίπου 150-170 km , αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή άνεμοι μέσης ταχύτητας περίπου 100-110 km/h ( 11-12 bf) και ριπών 130-150 km/h ( >12 bf), καθώς και κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις της τάξης των 50 mm / ώρα . Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν σε τυφώνα κατηγορίας 1 ή 2. Η διάρκεια των επικίνδυνων φαινομένων σε κάθε περιοχή είναι ανάλογη με την ταχύτητα κίνησης και το στάδιο ανάπτυξης του συστήματος, τη χρονική περίοδο κατά την οποία διέρχεται από την κάθε περιοχή.

Γίνεται αντιληπτό ότι μικρές μεταβολές της τροχιάς μπορεί να επηρεάσουν την δομή και την ένταση του συστήματος κατά τη διέλευση του από τον ελλαδικό χώρο. Έτσι, αν π.χ. κάνει "landfall" στην Πελοπόννησο, θα εξασθενίσει αρκετά κατά την έξοδο του προς το νοτιοδυτικό Αιγαίο. Αν όμως διέλθει μόνο από θάλασσα κατά την έξοδο του προς το Αιγαίο, τότε θα διατηρήσει την ένταση του ή μπορεί ακόμα και να ενισχυθεί περαιτέρω έως ότου συναντήσει ψυχρότερα ύδατα. Αυτό μας ενδιαφέρει κυρίως για την ένταση των ανέμων.


Ακολουθεί πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων του επόμενου διημέρου:

Σάββατο: Σοβαρή κακοκαιρία στην νότια και ανατολική χώρα με ισχυρές βροχές και ισχυρές καταιγίδες αρχικά στις νότιες παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες προοδευτικά θα επεκταθούν βορειότερα και θα ενταθούν σημαντικά . Βροχές θα σημειώνονται αρχικά και στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική χώρα έως και το ύψος της Θεσσαλίας, τοπικά ισχυρές.

Έτσι, διαδοχικά, μέσα στην ημέρα του Σαββάτου η Λακωνία, η Μεσσηνία, τα Κύθηρα, η δυτική και νότια Κρήτη, η ανατολική Αρκαδία & Αργολίδα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπως Ύδρα , Σπέτσες και Πόρος και μέχρι αργά το βράδυ οι δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, η Κορινθία, η Αττικοβοιωτία και η Εύβοια αναμένεται να χτυπηθούν από πολύ έντονα και αρκετά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα , τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν:

Ραγδαίες βροχοπτώσεις συνολικής ποσότητας περίπου 100-200mm - εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα

- Πολύ θυελλώδεις ανέμους 9-10 bf και στα ανοιχτά των θαλασσών 11-12 bf , με τις ριπές να ξεπερνούν ΤΟΠΙΚΑ τα 100 km/h στην ξηρά και τα 130 km/h στη θάλασσα.

-Σίφωνες θαλάσσης(υδροστροβίλους)

- Αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα σε νησιωτικά & παράκτια τμήματα.

Κυριακή: Στο πρώτο μισό της ημέρας (00:00 -12:00) τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα μετατοπιστούν εξ ολοκλήρου στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Αττικής , Εύβοιας , Μυρτώου Πελάγους και Κυκλάδων. Ισχυρές βροχές αναμένονται επίσης στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Στο δεύτερο μισό της ημέρας ανάλογης με του Σαββάτου επικινδυνότητας φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα β. Δωδεκάνησα.

Ειδικές προειδοποιήσεις και επισημάνσεις:

1. Η πρόγνωση είναι προσεγγιστική και θα υπάρχουν σίγουρα αρκετές αποκλίσεις χρονικά και χωρικά, λόγω της υφής του συστήματος.

2. Οι προειδοποιήσεις ισχύουν για όλους τους νομούς που αναφέρονται παραπάνω .

3. Σε όλους τους παραπάνω νομούς, οι περιφέρειες, οι δήμοι και οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας :

- Περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων.
- Καθαρισμός των φρεατείων. 
- Αποφυγή παραμονής σε υπόγεια και χαμηλά ισόγεια διαμερίσματα ή χώρους εστίασης.

4. Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, η τροχιά του συστήματος είναι ικανή να δώσει ραγδαίες βροχοπτώσεις για αρκετές ώρες , καθώς και θυελλώδεις ανέμους. Το πιθανότερο σενάριο είναι τα επικίνδυνα φαινόμενα να απασχολήσουν περισσότερο τα νότια της Αττικής και τα νησιά του Αργοσαρωνικού , όμως μια μικρή μετατόπιση του συστήματος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση , μία τέτοια κακοκαιρία για την Αθήνα δεν εμφανίζεται συχνά.

Aναλυτική εκτίμηση για την Αττική θα υπάρξει σε ξεχωριστό άρθρο.

Eπιμέλεια: Γιώργος Πολίτης.

Eπιμέλεια Χάρτη τροχιάς medicane Θεόδωρος Γκέσουρας